Atunci când auzim vorbindu-ni-se despre voluntariat, cuvintele care ne apar imediat în minte sunt: ajutor, timp, sacrificiu, oameni, călătorii și din nou oameni. Dacă pătrundem mai mult în esența noțiunii de voluntariat, oare să se rezume ea numai la un simplu ajutor? Necesită ea oare numai o simplă investiție de timp și bani? Îndrăznim să punem pe tapet răspunsul NU! Voluntariatul nu este numai o simplă activitate de weekend, nu este doar un mod de a interacționa cu oamenii și de a le oferi ajutorul; voluntariatul merită să fie poziționat în rândul actelor de misiune pe care o persoană le poate desfășura în lumea aceasta.
Ce presupune, de fapt, o misiune? Poate că am fi tentați să credem că a avea o misiune este sinonim cu a avea o vocație, o chemare, o pasiune care se concretizează în acțiune. Fără doar și poate, într-o misiune este vorba de pasiune, însă ea reprezintă mai mult decât atât. A avea o misiune înseamnă să șlefuiești zilnic potențialul pe care îl ai, să respiri la propriu și la figurat pentru ceea ce faci și pentru ceea ce știi că aduce valoare în viața oamenilor din jurul tău. Ea poate face diferența în viața ta ca individ, îți poate reorganiza prioritățile atunci când o descoperi și te poate face să simți adevărata satisfacție, fericirea deplină.
Dar chiar ar putea fi numit voluntariatul, pe bună dreptate, o misiune? Chiar te-ar putea face să simți fericirea, chiar și atunci când nu ai de câștigat beneficii materiale de pe urma lui? Ei bine, da! Voluntariatul reprezintă o misiune în viața acelora care îl practică, tocmai datorită faptului că ei nu așteaptă vreo remunerație. A avea un job, o profesie, o carieră de succes nu înseamnă neapărat că ți-ai descoperit misiunea, nu înseamnă că îți aduce satisfacții spirituale sau personale mai mult decât resurse materiale și nu înseamnă că viața ta se rezumă la o activitate din care faci bani. O misiune de gen voluntariat este o binecuvântare pentru beneficiarii pasiunii acelora care și-o însușesc, pentru oamenii care așteaptă să fie transformați în câmpuri de misiune, care au, pur și simplu, nevoie de ajutorul tău. Fie că este vorba de un tânăr care are nevoie de activități non-formale pentru a se dezvolta personal și profesional, fie că este vorba despre un copil care cerșește un zâmbet, atunci când nu mai poate cerși un bănuț, fie că ținta este un bătrân care tânjește după o vorbă bună, fiecare dintre aceștia reprezintă o categorie de oameni care strigă după un misionar, strigă după unul sau mai mulți care să facă diferența în viața lor.
Să reflectăm o clipă asupra unor nume precum Crucea Roșie, Corpul Păcii, UNICEF. Acestea sunt doar câteva dintre mediile în care dragostea pentru oameni și ajutor este principiul care stă la baza schimbării în bine a unor povești de viață. Care este oare misiunea lor numărul unu? Banii? Faima? Succesul? Numărul afiliaților? Sau poate bilanțul pozitiv al unui an de muncă?
Cu siguranță, răspunsul va fi diferit de la unul la altul, în funcție de experiența anterioară sau în funcție de ceea ce simt și cum rezonează cu voluntariatul ca misiune. Însă un punct comun va exista în toate răspunsurile. Fiecare ar putea răspunde astfel: „Fac și acest lucru pentru că, în afară de bani, în afară de un bilanț pozitiv al activității la final de an, în afară de succes și de faimă, de dorința de a dedica un timp din viața mea pentru o altă viață, mă face mai onest, mai bun, mai organizat și mai mulțumit. Mulțumit cu acel mic câștig de la final de lună, mulțumit de familia pe care o am și mulțumit de faptul că valorile pozitive și înălțătoare câștigă teren în fața intereselor financiare”.
Oare de ce nu ne-am dori mai mulți bani și ne-am dori doar să ajutăm mai mult? Răspunsul sincer poate veni numai de la o persoană care știe că misiunea lui înseamnă mai mult decât banii, înseamnă mai mult decât timpul și mai mult decât o clipă de succes care se șterge odată cu trecerea timpului.
Un articol scris de: Alexandra Ioana Muscalu