Valoarea unei cratime

Eu sau tu? Eu și tu? Eu versus tu? Eu ...tu?

 

Cu ce cuvânt ați completa spațiul punctat de mai deveme? Cine este “tu”?

“Tu” este persoana din viața de care vă simțiți atrași până acolo încât ați vrea să inventați un nou cuvânt: “eutu” sau “tueu”.  E un non sens…așa ceva nu se poate, dar vine un timp în care dragostea inventează cuvinte, nu caută explicații și se mulțumește cu orice amestec de emoții și gesturi, cu orice mix de personalități și valori.  Doar pentru a fi împreuna. Cât timp și cu ce cost?

 

A pune nu un cuvânt, ci o cratima vizibilă între eu și tu, atunci când vorbim despre o relație de cuplu, fie că e vorba de una de căsătorie, logodnă sau doar prietenie - se dovedește mai important decât orice încercare de a ajuta relația respectivă să crească.

Eu-Tu.

Cratima servește în același timp drept legătură și spațiu de distanțare. Cea mai împlinită legătură de iubire e cea în care doi oameni sunt suficient de apropiați încât să se creeze o unitate și o armonie perfectă între ei, dar suficient de depărtați astfel încât să își păstreze valorile, identitatea, unicitatea și farmecul personal.

Cei mai mulți oameni nu reușesc să lege o relație sănătoasă de cuplu pentru că în copilărie nu au avut o legătură separată de o cratimă cu mama sau cu tata. Și atunci oamenii sunt fie dependenți de partener, fie independenți în cuplu.

Nici una, nici alta nu e o variantă sănătoasă.  

 

Cum poți ști că ai o dependență nesănătoasă de un partener? Sunt câteva indicii:

când ești dependent material pe termen lung, când nu faci distincția între nevoile proprii și nevoile cuplului, când nu îi lași celuilalt spațiu cu sine însuși, când nu ai și nici nu îi permiți partenerului să aibă o viață socială în afara cuplului, când gesturile intime sunt singurele moduri în care te simți iubit, când vrei să știi la orice oră din zi și din nopate unde, cu cine și ce face celălalt, când te consulți pentru orice decizie, când ai nevoie de compania sa în toate momentele, când îi ceri să te însoțească peste tot, când simți că nu poți să trăiești fără celălalt și când ai vrea ca și el să simtă la fel.

 

Comic sau tragic? Puțin din fiecare…dar dacă lista aceasta de indicii vă stârnește un zâmbet sau un semn de înterbare, citiți și mai departe. Iată și o serie de indicii care ar putea arăta că sunteți într-o relație caracterizată de o independență negativă: când nu ții cont de nevoile celuilalt, când te concentrezi mai mult și pe termen lung pe alte activități decât pe partener, când te simți mai fericit fără celălalt, când fugi constant și conștient de orice gest de afecțiune, motivând că așa ești tu, mai rece sau mai necomunicativ, când ajungi să te întrebi dacă mai aveți ceva în comun sau stai pe gânduri când vine vorba să răspunzi la întrebarea “ce îl face fericit pe partenerul tău?”.

 

Extremele sunt păguboase pentru orice relație, așa că pune din nou cratima la locul ei. DEX-ul definește cratima ca semnul grafic care unește două cuvinte, pentru a marca pronunțarea împreună. Exact acest rol îl are și în definirea relației: două persoane diferite, unite pentru a fi împreună. Dar ele rămân distincte.

A crede că “eutu” și “tueu” sunt două cuvinte noi în dictionar, e la fel de absurd cu a crede că atunci cănd Biblia spună că “cei doi se vor face un singur trup” (Geneza 2:24), aceasta înseamnă că vor merge în patru picioare și vor auzi cu patru urechi.

Când două persoane sănătoase emoțional, care își cunosc valoarea de sine, care își recunosc minusurile și plusurile, care reușesc să vadă în ceilalți nu jumătatea care le lipsea, ci întregul care îi va ajuta să devină una, intră într-o relație de iubire, atunci cratima va rămâne la locul ei, unind ceea ce Dumnezeu unește și ținând împreună ceea ce nimeni și nimic nu poate să despartă.

Pune cratima la locui ei!

E mai mult decât o lecție de gramatică! E o lecție de matematică pentru că 1+1 tinde spre infinit.

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.2

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere