Un vis comun vă ține împreună

După 10 ani de la nuntă, Tina a descoperit că dragostea pentru soțul ei Beni, nu este suficientă pentru a susține fericirea în familia lor. Când s-au căsătorit erau tineri, ambii sub 25 de ani și nu au apucat să se dezmeticească prea bine după facultate și primul loc de muncă, atunci când au decis să se căsătorească. Beni a fost atras de dezinvoltura ei, de spiritul ei independent și de faptul că nu era pretențioasă. Tina era îndrăgostită până peste cap de farmecul lui, de slujba bună, de amabilitatea și de devotamentul său. Cu toate acestea, în ultimii ani, cei doi s-au confruntat cu situații stranii, în care viața de familie a devenit frustrantă, rece și chiar tensionată. Fiecare are un serviciu solicitant, responsabilități manageriale, nu le lipsesc finanțele și jonglează cu abilitate între muncă-familie- copii- viață socială și dezvoltare personală. Dar timpul petrecut împreună, intimitatea și romantismul s-au cam evaporat de când au sosit copiii, deși au avut parte de experiențe de viață care i-au făcut să fie dependenți unul de altul și să negocieze ore în șir rezolvarea unor probleme. Dar acum au tot ce le trebuie, sunt prosperi financiari, sunt tot ce ar vrea să fie, și totuși... ceva le lipsește! 

Ceea ce le poate lipsi este ceea ce Dr. John Gottman, un celebru psihoterapeut de familie din Statele Unite, numește “sens comun”. O căsnicie reușită este mai mult decât creșterea copiilor, plata facturilor și bifarea treburilor casnice. O căsnicie reușită înseamnă construirea unei relații semnificative care are o dimensiune spirituală și este bogată în ritualuri de legătură. Privind cuplurile la începutul lor vedem că cele mai multe au în atenție să se simtă bine, să se distreze, să își atingă un anumit confort, dar plăcerea poate fi temporară. De aceea este nevoie de un sens comun, care, pe o perioadă mai lungă, va susține legătura dintre cei doi. 

Iată trei pași prin care cuplurile pot construi o relație mai puternică având în centru un “sens comun”:

 1. Împărtășirea unui vis comun sau a unei viziuni comune despre viață poate ajuta la obținerea unei perspective sănătoase. Atunci când cuplurile au acel “vis comun”, inevitabilele suișuri și coborâșuri ale căsătoriei sunt mai puțin deranjante. Crearea unui context mai larg al sensului în viață poate ajuta cuplurile să evite să se concentreze doar asupra lucrurilor mici care se întâmplă și să-și păstreze ochii pe imaginea de ansamblu. 

2. Acordând timp pentru împărtășirea și construirea visurilor, se creează o atmosferă care să încurajeze fiecare persoană să vorbească sincer despre convingerile sale. Cuplurile care vorbesc despre speranțele și visurile lor, sunt mai fericite. Crearea ritualurilor de conectare permite cuplul să construiască un sens comun. De aceea este nevoie de un timp pus de-o parte, în care cei doi să fie singuri, să facă împreună activități plăcute și să se relaxeze.  

3. Și nu în cele din urmă, implementarea obiectivelor comune ajută cuplul să devină mai puternic, cu un scop. Obiectivele stabilite ar putea include voluntariat în comunitate, educarea copiilor într-un mod specific, adoptarea unui stil de viață durabil, creșterea nivelului de confort fizic și psihic. 

Tina și Beni au înțeles la timp că a avea totce vor, că atingerea unui anumit nivel de intimitate și de realizare financiară nu este punctual culminant al familiei lor. Au nevoie de mai mult, zi de zi, lună de lună, an după an. Planurile, scopurile comune, visurile create împreună și munca pentru atingerea lor înseamnă un nivel de intimitate, un grad ridicat de cunoaștere și în cele din urmă ...succesul de a fi o familie fericită, pe termen lung. 

Familia ta ce vis comun are? 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere