Un renumit filosof britanic explică neașteptata cauză a procrastinării

Îi spui prietenului tău că nu vă puteți întâlni în seara aceasta pentru că ești prea ocupat. Îți anulezi toate ședințele de dimineață pentru că oricum ești în urmă cu finalizarea unui proiect. În sfârșit ai o zi întreagă la dispoziție. Orele trec și te ocupi de o grămadă de lucruri – dar nu de proiectul care te-a determinat să le amâni pe toate celelalte. Șeful și colegii tăi probabil te consideră leneș. Chiar și tu crezi că ești leneș. Petreci mai mult timp pregătindu-te pentru proiect decât îl începi.

Situația descrisă mai sus poate vă este familiară. Desigur, sunt momente în care lenea este motivul pentru care nu faci nimic, dar, de cele mai multe ori, cauza procrastinării este teama, spune filosoful și autorul britanic Alain de Botton pe site-ul său, The Book of Life (Cartea vieții):

“Începem să lucrăm doar atunci când frica lipsei activității o întrece pe cea de a nu face lucrul respectiv foarte bine…Iar aceasta necesită timp.”

Singura modalitate de a scăpa de acest obicei este să abandonăm și obiceiul perfecționismului. În loc să îți irosești timpul planificând și pregătindu-te pentru un proiect, găsește o metodă să îl începi. Nu te crampona de detalii în timp ce avansezi.

O sarcină făcută imperfect este mai bună decât o sarcină neterminată. Organizația pentru părinți „Școala vieții” a site-ului Cartea vieții, a creat o scurtă animație care scoate în evidență perspectiva lui Botton asupra acestei teme:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=3QetfnYgjRE&ab_channel=TheSchoolofLife

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere