Te ajut …. cu o veste bună la final!

Să ceri sau nu ajutorul unui psiholog atunci când nu vezi nicio ieșire dintr-o situație sau ești blocat și nu știi cum să continui?

Iată o întrebare care naște dispute și opinii pro și contra.

Iată câteva idei preconcepute despre consilierea psihologică și cum pot fi demontate.

1. Dacă ceri ajutorul unui psiholog, înseamnă că ești nebun.

Fals: Ba din contră…să ceri ajutorul unui psiholog arată despre tine că îți evaluezi situația înțelept și că înțelegi că ai nevoie de ajutor specializat. Cel ce refuză să accepte că este într-un impas emoțional e mai aproape de nebunie decât cel care caută un psiholog.

2. Stai de vorbă cu un prieten mai bine decât cu un psiholog.

Fals: Stai de vorbă și cu un prieten, dar și cu un psiholog. Atunci când ai probleme de sănătate, nu te mulțumești cu sfaturile prietenilor, ci mergi la doctor. Când te doare o măsea nu încerci să o extragi singur sub atenta îndrumare a prietenului tău stomatolog. De ce să refuzi să apelezi la specialiști atunci când situația o cere? Un psiholog are cunoștințe legate de modul în care funcționează mintea umană, despre cauze, despre tipare în gândire, blocaje și alte mecanisme psihologice, pune întrebări care te scoate din tiparele tale, nu își exprimă compasiunea, nici nu te acuză sau scuză așa cum fac prietenii cărora li te destăinui.

3. Despre cum să îți tratezi sufletul poți citi și într-o carte.

Fals: O carte te poate ajuta mai degrabă să conștientizezi că ai o problemă, dar informațiile nu te ajută dacă nu ai un plan să urmezi o strategie prin care să înțelegi ce se întâmplă cu tine și cum poți ieși din impas. Când se strica centrala termică într-o casă nimeni nu se apucă să citească studii sau materiale tehnice, poate că nici măcar manualul de utilizare al centralei nu prea ajută, ci apelezi la cel care zi de zi se ocupă de reparații și care identifică imediat problema și o remediază.

4. Problemele psihologice trec de la sine odată cu trecerea timpului.

Fals: Poate că unele probleme trec, dar cel mai adesea sunt înlocuite cu altele din ce în ce mai grave. Dar cele mai multe nu trec, ci doar stau ascunse și ies la iveală în situații de criză, îți dau viața peste cap și te împiedică să iei cele mai bune decizii. O tulburare psihică sau o depresie netratată îți pun în pericol relațiile cu cei din jur, randamentul la locul de muncă și calitatea vieții în general.

5. Numai cei care au probleme grave trebuie să apeleze la un psiholog.

Fals: Depinde cum definești “grave”, dar iată care sunt cele mai frecvente chestiuni ce îi împing pe oameni către un psiholog: anorexia, bulimia, stresul necontrolat, sentimentele necontrolate de frică, gelozie, invidie, lipsa de control, singurătatea, gestionarea defectuoasă a bugetului, iritabilitatea, stima de sine scăzută sau de ce nu, prea crescută, oboseală cronică, lipsa de concentrare, îngrijorări frecvente și exagerate. Pentru toate acestea și multe alte probleme “mai puțin grave”, sunt soluții dacă vrei să le găsești și dacă apelezi la cine trebuie.

6. Un credincios autentic nu are nevoie psiholog.

Fals: E drept că încrederea sau credința în Dumnezeu te poate ajuta mai mult decât orice sau oricine, dar mersul la psiholog și mersul la biserică nu se exclud reciproc. Un psiholog creștin care are iscusința să te facă să conștientizezi ceea ce se întâmplă în mintea ta, care te ajută să găsești soluții și să îți creionezi un plan prin care să depășești impasul în care te găsești, un psiholog creștin care crede în potențialul tău și te vede ca o parte minunată a creației unui Dumnezeu bun, poate fi mijlocul de care divinitatea îți vine în ajutor în modul cel mai concret posibil. De asemenea, un psiholog care își cunoaște bine meseria, o respectă și te respectă nu va încerca să își impună propriile valori, ci le va respecta pe ale tale și te va ajuta să găsești soluții în acord cu acestea.

7. Să mergi la psiholog e scump.

Adevărat. Ups…am zis adevărat. Da, așa e. Acum nu te contrazic, dar e infinit mai costisitor și mai păgubos să fii nefericit decât să plătești contravaloarea unei terapii.

Și dacă totuși chiar nu ai bani să mergi la psiholog, în finalul acestui articol vreau să îți dau o veste bună, așa cum promiteam în titlu: poți beneficia de consiliere psihologică gratuit. Intra pe site-ul teajut.ro, crează-ți un cont, adresează o întrebare și unul dintre consilierii colaboratori îți va răspunde în cel mai scurt timp. Fie că ai nevoie de consiliere psihologică, consiliere premaritală, de criză, de familie, vocațională sau chiar spirituală intra pe site-ul teajut.ro și primești ajutorul solicitat, gratuit și sub protecția anonimatului.

Teajut.ro…e vestea bună pe care o așteptai azi!

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere