Tată, ești atât de important! Semnat, o fiică.

Scriu aceste rânduri din perspectiva unei fiice. Scriu pentru tine care ești deja tată sau pentru tine care urmează să fii tată. Ah, și pentru tine.. băiatul/bărbatul care visează ca într-o zi să își strângă în brațe copilul (s-ar putea să fie o fată, de ce nu). Este greu să descriu în cuvinte cât de mult contează un tată prezent în viața unei fiice. De la un simplu gest de admirație față de ea, la un sfat care ar putea să îi marcheze întreg demersul. 

Sărbătorim Ziua Mamei, pentru că da.. joacă un rol esențial în viața noastră, este unică, o iubim cu toată ființa și merită un ocean de binecuvântări pentru toate sacrificiile pe care le face pentru noi. Dar astăzi, e despre tată. Despre cel supranumit “capul familiei” - despre stâlp, despre cel care ar trebui să fie asemenea unui maestru înțelept în viața copiilor. Într-adevăr poate există o presiune enormă pe tați, probabil de aceea și mulți dintre ei fug atunci când conștientizează cât sunt de importanți în viața acelei ființe gingașe pentru care au plans atunci când s-a născut.

Tată, dacă ai ști când ești de important pentru fiica ta. Dacă ai ști că în tine își pune toată baza, că tu ești modelul ei, ești cel la care se uită de fiecare dată când are nevoie de ajutor. Știi cât de mult însemni pentru ea? Are nevoie de tine în cele mai mici lucruri. Nu.. nu este vorba doar despre sprijinul financiar, despre faptul că îi poți repara jucăria stricată atunci când totul pare a fi în  zadar sau că o poți ajuta să care bagajele atunci când se întoarce acasă, ci despre mult mai mult. Îmbrățișarea ta înseamnă totul pentru ea, privirea ta caldă, acceptul tău, cuvintele de încurajare, un îndemn sincer, e tot ceea ce își dorește.  

Înțeleptul Sigmund Freud spunea că nu se poate gândi la nicio altă nevoie  atât de puternică din copilărie decât la cea pentru protecția tatălui. Sincer, nici eu. Și nu e vorba doar despre copilărie, ci și despre anii tinereții și până la finalul vieții. Protecția tatălui este cea mai arzătoare nevoie, iar dacă nu este îndeplinită poate aduce tristețe și răni în sufletul unui copil. Citeam undeva faptul că fetele care nu au avut aproape un tată - ajung mai târziu să aibă probleme în viața de cuplu, deoarece caută în partenerul lor, suportul pe care nu l-au primit în copilărie de la tatăl lor (complimente, laude, atenție necondiționată), iar de multe ori partenerul se poate simți copleșit de această situație. Nu vreau să mă pronunț radical legat de această idee, însă consider că într-adevăr un tată poate influența subconștient viața sentimentală a fiicei. De ce ești important tată? Pentru că tu ești cel care îi vei trasa fiicei tale o direcție pentru tot parcursul vieți, nimeni altcineva.

Prin iubirea și afecțiunea pe care o arată tatăl fiicei sale, aceasta va căpăta încredere în ea și o va ajuta să devină o femeie puternică în viitor. Feminitatea, cea mai importantă trăsătură a unei femei, este dezvoltată încă din primii ani, dacă tatăl oferă mici complimente sau simple cuvinte precum ,,ce frumoasă ești, prințesa mea!” Nimic nu se compară cu un compliment sincer din partea unui tată iubitor. Te simți puternică, invincibilă, specială, unică, atunci când tatăl este de partea ta.  Mai târziu, vei ajunge să simți multe dintre aceste emoții atunci când vei găsi bărbatul care va fi la rândul lui, tatăl copiilor tăi.

Se zice că prima dragoste a unei fete este tatăl. Mit sau realitate? Nu știu tu, dar eu cred că multe fete, femei ar putea confirma acest lucru. Nu contează că ai 15 sau 30 de ani, cu aceeași inocență în privire și dorință nevinovată vei alerga în brațele tatălui atunci când cineva te va răni. Știi că te-ar putea apăra indiferent de orice. La el găsești siguranță, putere și protecție. El are un rol în viața ta pe care nimeni altcineva nu l-ar putea înlocui. Este unic. Și este atât de important..

Tată, nu uita că ești cheia pentru o viitoare viață armonioasă a fiicei tale. Nu uita că atunci când zici un lucru nepotrivit, când ești rece, distant, inabordabil, de negăsit, nu faci decât să rănești profund pe omul care te pune pe un piedestal, care te vede un erou chiar dacă nu ai făcut lucruri demne de eroi. Nu uita că ai o responsabilitate în mâinile tale mai mare decât oricine altcineva, iar asta nu ar trebui să te facă să te simți presat. Ar trebui să fie cea mai mare bucurie și satisfacție a ta că poți influența atât de mult pe cineva, că poți schimba o viață, că poți aduce zâmbet. Nu fugi atunci când crezi că nu faci față! Fii sincer și arată-ți iubirea așa cum știi și poți. Chiar dacă ești mai stângaci și nesigur, fiica ta te va privi cu aceeași ochi. Va ști că faci tot ceea ce îți stă în putință, că îți dai silinița.

Și acum, după ce ai citit aceste rânduri poate în mintea ta fiico,  rulează o întrebare: ,,Și ce fac dacă tatăl meu nu este prezent în viața mea?” Și când spun prezent, nu mă gândesc doar la fizic, mă gândesc la tot. Poți să fii aici, să te uiți la mine și să nu transmiți nimic. Prezent, înseamnă implicat. Atunci când nu ai un tată implicat, primul pas este comunicarea. Vorbește-i. Spune-i că simți asta. Dacă nu te ascultă.. mai spune-i o dată și încă o dată.. Tu ți-ai făcut datoria, acum doar așteaptă. De cele mai multe ori, bărbații spun că nu pot ghici gândurile, că trebuie să le spui dacă ai ceva. Procedează așa. Dacă e în zadar, găsește-ți puterea de a scoate la suprafață lucrurile frumoase din relația pe care o aveți și fructifică-le! E tatăl tău. Iubește-l! Iubește-l cu minusurile lui și dacă el nu vine la tine, du-te tu la el.  Spune-i astăzi cât de mult contează pentru tine să facă parte din viața ta.

 

Tată, ești atât de important...

Semnat,

O fiică.

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere