Cartea filosofului spaniol Jose Ortega Y Gasset este o gură de aer proaspăt. Indiferent de contextul în care ajungi în posesia ei, vei descoperi că este o carte ce așteaptă să fie cercetată. Desigur, experiența lecturii se aseamănă mai degrabă cu o conversație plăcută și hrănitoare decât cu un curs predat într-o aulă îmbâcsită. Probabil această atmosferă este creată chiar de subiectul dezbătut în carte.
Studii despre iubire poate avea o sonoritate pretențioasă și de-a dreptul arogantă. Mai ales că în zilele noastre eprubetele și formule par să ne devină ghizi în cele mai neînsemnate domenii ale vieții noastre. Cum s-ar putea oare să studiezi iubirea și cum ai putea să o cântărești? Cred totuși că întrebarea mai bună în cazul nostru este: merită oare iubirea studiată? Nu e bine să o lăsăm să fie un sentiment și simțământ eteric care scapă analizelor brutale?
Aceste gânduri ne demonstrează o dimensiune explorată de filosoful spaniol în paginile operei: subiectul este unul vast și complex. Există o mulțime de factori care se ascund în spatele acestui termen vag numit iubire. Există bariere care trebuie ridicate, formule care trebuie restaurate și vorbe care trebuie auzite. O consider o carte de o actualitate inspiratoare. Astăzi totul pare să-și piardă strălucirea și să se plafoneze într-un chip dezamăgitor. Până și iubirea ajunge să pară doar un simplu produs al unei corporații ce caută să-și deschidă o nouă piață chiar pe sufletele noastre.
Și de aceea cartea lui Gasset este un puternic manifest. Ideea de bază? Nu noi am inventat iubirea, așa că nu putem spera la o rezolvare facilă a acestei dileme multimilenare. Pas cu pas, eseu după eseu și pagină după pagină, ni se argumentează existența unei realități dincolo de produse prefabricate ce trebuie să exprime sentimente spontane și calendare ce includ mai mult decât sărbători importate sau tradiționale. Iubirea face parte din om și face omul mai mult decât își poate imagina el însuși. Poate duce civilizația pe culmile pe care înainte nimeni nu le-a visat (sau poate s-au aflat pe fruntea unei ființe ce aștepta să ofere iubire).
Pe lângă conceptele noi și ideile care parcă ne stăteau nerostite în minte, ceea ce place foarte mult este și forma scrisului. Ortega y Gasset este un autor și un scriitor de excelență. Știe să folosească cuvintele și să impună un anumit tempo al ideilor. Te poartă împreună cu el pe cărările minții sale, explicându-și spusele și făcându-te să te gândești bine la ceea ce ți-a prezentat. S-ar putea ca nu toate ideile sale să aibă aceeași capacitate de a câștiga valoarea de adevăr, dar esențială e pauza de gândire, care îți poate oferi o nouă perspectivă asupra lumii.
Formatul cărții este unul ușor de citit. Nu conține un text unitar, ci o serie de articole publicate într-un ziar și alte eseuri având tema conexă a iubirii ca fapt al vieții și ca motor al existenței umane. Poți alege să citești fie eseurile de la sfârșit (având și o mențiune acordată poetei românce Ana de Noailles), care cuprind diferite fragmente literare clasice, sau primele pagini consacrate înțelegerii acestui subiect atât de apropiat ființei noastre.
În concluzie, Studii despre iubire a lui Jose Ortega Y Gasset este o carte ce merită atenția oricărui cititor pasionat de lucrurile mai profunde ale vieții. Cu un limbaj atrăgător, ușor de priceput și cuprins de o anumită lirică a conceptelor, este o lectură provocatoare. La capătul ei, oricine poate spera că de atunci încolo lumea va fi privită puțin mai altfel. Poate cu puțin mai multă iubire.
Recenzie scrisă de: Cezar Iuliu Sturza