Sfârșitul smartphone-ului este aproape. Ce urmează?

Într-o zi, nu foarte curând, dar mai devreme decât te-ai aștepta toate telefoanele deștepte (smartphones) vor dispărea. Știu, e cam ciudat să spun asta fix acum când traficul de internet consumat de pe telefoanele mobile este în creștere dar sper să îți aduci aminte peste 10 ani de ceea ce scriu eu în aceste rânduri. Nu sunt profet al tehnologiei, dar toate schimbările din această lume ne arată un viitor surprinzător de glorios pentru cei interesați de tehnologie. Pentru ceilalți s-ar putea ca viitorul să pară dacă nu înfricoșător, destul de ciudat.

Iată o scurtă privire la mersul lent, dar sigur care duce la moartea smartphone-ului și la modul în care va arăta lumea post-smartphone.

Schimbări pe termen scurt

Oamenii se gândesc la smarpthone ca la un device revoluționar. Destul de mic încât să îl poți lua oriunde cu tine și cu capacitățile unui calculator adevărat acesta poate de asemenea să înlocuiască și camera foto/video sau interfața GPS. Wow!

Totuși ar trebui să ne uităm la smartphone dintr-o altă perspectivă. Calculatorul personal sau laptopul reușesc să interacționeze cu utilizatorul ajutate de dispozitive periferice precum mouse-ul și tastatura. Smartphone-ul a luat același model, dar a dat la o parte mouse-ul și tastatura aducând în mâinile noastre ecranele tactile. Totuși dacă observăm ultimele apariții din lumea tehnologiei ajungem la concluzia că fiecare producător promovează un asistent vocal prin care putem vorbi cu telefonul și îi putem da comenzi vocale (de exemplu Siri sau mai noul Bixby de la Samsung). De asemenea lansările de boxe deștepte precum Amazon Echo sau Google Home arată spre o tendință în lumea tehnologiei, aceea de interacțiune prin comenzi vocale. De ce este important acest lucru? Pentru că în curând nu mai trebuie să uzezi ecranul telefonului pentru a da anumite comenzi, ci vei putea doar să le rostești. Acest nou val ne va duce spre o nouă era, în care putem vorbi cu device-urile așa cum o facem cu orice persoană. Cu alte cuvinte este vorba de inteligența artificială. Inteligență artificială care va reuși să schimbe lumea pe care o vedem acum.

Schimbări pe termen lung

Toate aceste prime stagii de dezvoltare ale acestor tehnologii de interacțiune cu telefoanele noastre se vor coagula în jurul unei singure tendințe. O tendință care va schimba cu totul lumea așa cum o percepem astăzi. Este vorba de realitatea augmentată. Realitatea augmentată (augmented reality sau prescurtat AR) reprezintă procesul prin care se face posibilă suprapunerea unei realități virtuale peste lumea reală, concretă - așa cum poate fi observată cu ochiul liber. Microsoft, Google și chiar Facebook lucrează la dispozitive care vor proiecta pe retina ochiului nostru imaginile pe care le vedem acum pe telefon. Astfel aceste dispozitive care de obicei au forma unor ochelari vor face ca telefoanele să dispară. De ce să mai cari încă un dispozitiv după tine când poți avea totul la o clipire de ochi? Nu vei mai avea nevoie de un ecran tactil pentru că vei vorbi cu acești ochelari și ei vor face exact ceea ce spui tu. De aceea este important să observăm evoluția acestor asistenți vocali care sunt incorporați în softul telefoanelor noastre.

Da, știu că pare de domeniul SF, dar când această tehnologie va deveni utilizabilă, orice ecran va dispărea. Ecranul telefonului, kilometrajul mașinii, televizorul și chiar ceasul. Nu vei mai avea nevoie de ele. Orice informație va fi afișată direct în ochii tăi.

Concluzie

Viitorul promite că viața reală și tehnologia se vor omogeniza și mai mult. Adică este posibil ca tot ceea ce ține de interacțiunea noastră cu realitatea să se facă prin intermediul tehnologiei și al realității augmentate. Nu te speria pentru că ceea ce am scris mai sus se va întâmpla în aproximativ 10-15 ani. Deși mai este mult timp până atunci este bine să fii pregătit. Cred cu tărie că cei care încă mai doresc să evite tehnologia vor avea mari probleme în a se alinia la societate în viitor iar viața lor va fi îngreunată. Există și reversul medaliei care înseamnă o viață privată aproape inexistentă datorită faptului că aceste device-uri pot stoca inclusiv tot ceea ce vedem, vorbim sau facem.

Ești pregătit pentru această schimbare?

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere