Școala vieții

Când trec prin curtea blocului, parcă aş mai zăbovi la căldura soarelui care nu se grăbeşte să slăbească în intensitate deşi noua pagină din calendarul inspirat deja decorează o porţiune de perete cu frunze ruginii. Parcă nu m-aş grăbi să ajung la serviciu când amintirile din concediu încă mai persistă, şi parcă aş mai întârzia în pat dimineaţa când mă trezesc la 6, uneori la 7 şi afară e încă întuneric. În fiecare an am trăit intens această periodă care de fiecare dată a turnat în pieptul meu un amestec misterios de forţe şi angajamente noi, parfumat cu emoţiile noului început de toamnă al cărui farmec nu îşi va pierde niciodată ecoul începem şcoala!

O nouă serie de visători se aliniază, fiecare în rândul lui, şi mi-ar plăcea să cred că toţi aceia care se regăsesc la linia de start pentru a începe o carieră încă se mai orientează şi astăzi în funcţie de pasiuni sau înclinaţii; în viaţă trebuie să lucrezi ceva care să-ţi placă, nu-i aşa? Dacă alegi să profesezi într-un anumit domeniu doar pentru că se câştigă bine sau doar constrâns de o anume conjunctură care nu implică şi vocaţia ta, o bună parte din viaţă (în medie 80.000 de ore) o vei irosi, te vei sacrifica motivului naufragiant care te-a convins să alegi. Mulţi însă pierd din atenţie proverbul “Cum îţi aşterni…” şi adorm descoperiţi. Alţii nu mai termină de aşternut şi îi găseşte răsăritul cu aşternuturile în mână iar alţii încă nu s-au hotărât unde vor dormi deşi au aşternut în mai multe părţi. Unii dorm pe unde nimeresc iar alţii lucrează de noapte. Tu încă mai aşterni sau ai adormit?

Din nefericire eforturile intelectuale ale multor tineri debutează cu prima perspectivă care sclipeşte înaintea ochilor lor, timpul trece, spectrul de opţiuni se lărgeşte iar viziunea se actualizează şi ea. Conştienţa că pneurile lor nu corespund drumului ales în pripă îi determină pe unii să renunţe imediat iar alţii care se regăsesc în aceeaş situaţie îl urmeză oricum până la capăt. Oricare ar fi alegerea lor, din toţi aceştia, o parte aleg un alt drum, trienal de cele mai multe ori, iar restul se epuizează şi întrerup definitiv studiile.

Cei mai “prevăzători” mai iau în considerare şi alţi factori externi, de pildă dificultăţile actuale legate de economie, de obicei aceia care n-au lipsit la lecţiile cu planurile de acasă care nu converg la cele de pe piaţă, şi astfel şansele ca alegerea profesiei să oglindească vocaţia, respectiv succesul, din nou se reduc.

“Cei mai mulţi dintre studenţi optează pentru sistemul de prindere cu şurub a foilor în coperta lucrării de licentă, avantajele acestui sistem fiind, printre altele şi adăugarea ulterioară de noi pagini” - este doar un fagment copiat de pe un site publicitar care în parametrii “intereselor” nostre merită trecut în revistă.Vă interesează să mai adăugaţi ceva pagini sau cărămizi la ce aţi construit până acum? Visaţi la o viaţă uşoară şi frumoasă ocolită de prea multe angajamente şi obligaţii? Toate în lumea aceasta au un preţ dar nimic nu este imposibil de obţinut. Doriţi să aflaţi secretele celor mai de succes tineri manageri din România? Încercaţi linkul: businessmagazin.ro

De la cibernetică până la arte şi de la teologie până la inginerie, tinerii creştini se întreabă neobosit dacă orientările lor sunt potrivite unui creştin.

Pentru unii oameni şcoala vieţii nu îmbracă niciun sens figurat deoarece îmbătrânesc pe băncile facultăţilor. Unii colecţionează diplome, alţii cunoştinţe, alţii experienţe iar alţii calităţi.Tu ce colecţionezi?

Cineva odată mi-a adresat următorul îndemn: “învaţă dela Mine.”Mi-aucăzut apoi din mână toate diplomele şi atestatele obţinute până atunci şi m-am înscris la Şcoala Vieţii. De atunci examenele se ţin lanţ dar succesul îmi este garantat căci ştiu acum cine este Mentorul meu. Psalmi 23,4

Un articol scris de: Ionuț Stănică

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere