Scapă din zona de confort!

Fiecare zi se desfăşoară la fel. Neprevăzutul este evitat, risurile limitate la minimum. Ne trezim la aceeaşi oră. În bucătărie se află acelaşi bol cu cereale. Aşteptăm acelaşi autobuz (care, ca de obicei, întârzie), trecem pe lângă aceleaşi parcuri, citim aceeaşi reclamă. Seara, ne aşezăm în faţa aceloraşi calculatoare pentru a naviga pe aceleaşi site-uri. Nici week-endurile nu se deosebesc între ele – le petrecem alături de aceiaşi prieteni. Încet-încet, viaţa noastră ajunge să se repete periodic. Suntem blocaţi în zona de confort.

Uneori nici nu credem că am avea motive de a părăsi zona de confort. Spunem că e bine şi aşa, că a „mers” până acum. În acelaşi timp însă ne confruntăm cu o uşoară insatisfacţie şi stare generală de pliciseală. Problema cu această zonă de confort este că, pe nesimţite, ne distruge. Nu mai avem curajul de a încerca lucruri noi şi de a ne manifesta; pierdem încrederea în sine şi capacitatea de a întreţine relaţii sănătoase cu cei din jur. Poate cel mai rău este că ajungem într-un puct mort şi încetăm sa mai creştem, să ne mai dezvoltăm. Şi, inevitabil, stagnăm.

Adevărul este că a ieşi din zona de confort cere efort. Îţi asumi inevitabil anumite riscuri. Tocmai de aceea, preferăm să rămânem unde suntem – din cauza comodităţii. Nu degeaba se numeşte „zonă de confort”.

Secretul stă în a-ţi programa „ieşirea” din zona de confort. Dacă aştepţi să vină ziua în care te vei simţi determinat să faci o schimbare, e posibil să rămâi blocat pentru totdeauna.

Pentru început, poţi face o schimbare mai puţin semnificativă. Alege un sendviş pentru micul dejun, mergi pe jos spre casă, citeşte o carte în loc să verifici notificările de pe facebook. S-ar putea să fie mai dificil la început. S-ar putea să-ţi ia mai mult timp sau să te facă să oboseşti. Dar îţi vei da seama că merită.

Iată de ce este important să-ţi fixezi o ţintă clară. Gândeşte-te la un lucru pe care îl poţi face pentru prima dată – o vizită la expoziţia care tocmai s-a deschis, o plimbare cu bicicleta sau un telefon dat unui prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult . Alege ceva mai puţin obişnuit pentru tine. Deşi ţi se pare că nu ai starea necesară, tocmai aceasta reprezintă un motiv destul de puternic pentru a încerca.

Nu în ultimul rând, elimină formulele de genul „nu am chef, mi-e lene” atunci când ţi se propune ceva nou. Fii dispus să răspunzi afirmativ provocării! Vei descoperi, poate cu surprindere, că a fost o experienţă plăcută şi vrei să o repeţi.

Cu siguranţă poţi scăpa din zona de confort. Totul depinde de tine. Decide-te şi fă ceva diferit săptămâna aceasta! La urma urmei, nu este chiar greu, nu-i aşa?

Un articol scris de: Loriana Țiplea

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere