Să vină...Sărbătoritul!

Este bine și frumos să vorbim în această perioadă din an într-un mod special despre nașterea lui Isus. Și nu despre Moș Crăciun și renii săi fantastici care împart daruri. Oricât ar părea de ciudat ne surprindem de cele mai multe ori că sărbătorim de dragul sărbătorii, nu de dragul sărbătoritului. Și cine este sărbătoritul?  

Conform unui sondaj realizat în Statele Unite, 28% dintre cei care au răspuns la întrebări au declarat că în această perioadă din an le povestesc copiilor istoria naşterii lui Isus, în timp ce 38% preferă să le vorbească despre Moş Crăciun. Sondajul realizat de LifeWay Research a mai arătat că 62% dintre cei care nu aparţin unei confesiuni creştine sărbătoresc totuşi această sărbătoare. Sunt agnostici, atei, musulmani și chiar iudei care serbează și ei în această perioadă din an. 67% dintre cei care au participat la acest sondaj au declarat că cele mai multe lucruri care le plac în legătură cu sărbătoarea Crăciunului nu au nimic de-a face cu nașterea lui Isus. Pentru ei Crăciunul înseamnă muzică veselă, mâncare bună, decorații și cadouri. Ei petrec Crăciunul așa cum petrec și Halloween-ul, cu tradiții amuzante fără nicio semnificație religioasă.  

Un alt sondaj realizat de Public Religion Research Institute arată că aproape jumătate dintre americani preferă să folosească urarea “Sărbători fericite!” în loc de “Crăciun fericit!” pentru a nu-i deranja pe cei de alte credințe religioase. Situația este explicabilă dacă vedem mai departe cifrele: 25% dintre americani văd în Crăciun o sărbătoare comercială și nu una religioasă.  

Pornind de la aceste cifre, publicația USA Today a lansat o dezbatere printre cititorii săi întrebând ce înseamnă data de 25 decembrie. Iată câteva răspunsuri primite: „Cui îi pasă ce înseamnă 25 decembrie, atâta timp cât este o perioadă care le aduce oamenilor bucurie și pace?”, „Pentru mine Crăciunul este o sărbătoare culturală care aduce familiile laolaltă”, “Este o sărbătoare culturală și mai ales comercială”, „Este și o sărbătoare culturală, dar și una religioasă. Este un motiv pentru care îi spunem totuși CHRISTmas”.  

Noi de ce sărbătorim Crăciunul? Cadourile, dragostea familiei, mesele bogate, muzica veselă, actele de caritate – toate acestea sunt bune, dar totuși motivul de sărbătoare ar trebui să fie Nașterea lui Isus.  Să Îl avem în vedere și pe sărbătorit: Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu care S-a născut pe Pământ cu un motiv special. Nu pentru a ne da nouă prilej de bucurie la sfârșit de an, ci pentru a muri și a învia pentru iertarea păcatelor.  Acesta este cu adevărat un motiv bun de sărbătoare!  

 

Surse:  

http://www.lifeway.com/Article/LifeWay-Research-finds-Americans-celebrate-Christmas-yet-many-stray-from%20religious-meaning 

http://www.usatoday.com/story/opinion/2013/12/23/culture-holiday-christmas-jesus-twitter-your-say/4184397/ 

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/12/22/christmas-religious-secular-poll/4073205/ 

  

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere