Redescoperă Bucureştiul: Artistic, cultural, elegant

Bucureştiul: Metropolă, centru universitar, cultural și artistic. ,,Micul Paris” e plin cu locuri deosebite. De la Palatul Parlamentului, Opera, Muzeul Satului, la cele mai nebănuite locuri ce reprezintă adevărate comori istorice, arhitecturale, tradiţionale. Dacă te gândeşti că ai văzut cam tot ce era de văzut în Bucureşti, te invit să arunci o privire pe câteva sugestii de locuri nebănuit de spectaculoase ce dau farmec oraşului.

Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru-Furnica Minovici”

Plină de obiecte de artă colecţionate de pretutindeni de Dumitru Minovici, casa cu acelaşi nume adună toate aceste obiecte, transformând-o într-un muzeu. Construită în stilul gotic terţiar englez, bogată în ferestre - unele încrustate cu vitralii vechi – Casa Minovici surprinde cu fiecare obiect prezent acolo: de la ferestre, scaune, arme medievale şi moderne, colecţii de linguri până la impozanta bibliotecă şi tablouri. Dacă îţi place arta şi arhitectura, sau pur şi simplu vrei să vezi ceva frumos, eşti invitat să vizitezi Casa Minovici. Pe lângă aceasta, Casa Maura, Casa Melik, ,,Casa cu geamuri bombate” sunt o idee la fel de bună.

Palatul Cantacuzino

Într-una din cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, Palatul Cantacuzino, este scrisă povestea unui om celebru: George Enescu. De la exterior palatul atrage în mod deosebit atenţia prin bogăţia decoraţiei sculpturale. Tot aici se află muzeul care-i poartă numele, şi al cărui prag merită trecut. Locul este împânzit cu lucruri personale de-ale maestrului, manuscrise, pianele şi viorile la care acesta a cântat. Salonul, un loc încărcat de istorie, era punctul de întâlnire dintre George Enescu şi prietenii săi muzicieni cărora le prezenta operele ce urmau să încânte publicul. Dacă nu ai vizitat încă acest loc, acum este timpul!

Muzeul parfumurilor

Pentru iubitori de parfumuri, dar mai ales de artă, rafinament şi detalii, Muzeul Parfumurilor i-ar putea încânta. Chiar dacă nu este o instituţie oficială, vei gasi o colecţie personală impresionantă de parfumuri a familiei Iacob, deschisă publicului pasionat. Aici sunt expuse peste 3.000 de sticle de parfum. Printre piesele valoroase se numară parfumul preferat al Reginei Maria creat de Houbigant şi sticle din cristal Baccarat vechi de aproape 100 de ani, dar şi parumuri exclusiviste din anii ’50.

Muzeul Național al Hărților şi Cărții Vechi

Dacă vrei ca într-o zi să explorezi lumea, vei putea s-o faci nestingherit la Muzeul Hărţilor. Prin cele peste 800 de piese, hărţi, gravuri, desene, litografii precum şi obiecte specifice muzeului, vei descoperi îmbinarea perfectă între ştiinţă şi artă a prezentării lumii. Muzeul este unic în România şi printre cele mai interesante exponate de aici vei putea vedea o hartă a Mării Negre care datează din 1590 și o hartă cu zonele de război ruso-turce, realizată în 1736, la Nurnberg.

Muzeul Theodor Aman

Localizat într-o zonă centrală a Bucureştiului, Muzeul Theodor Aman cuprinde o colecţie de pictură, grafică, sculptură şi obiecte personale aparţinând marelui pictor. Casa a fost utilizată ca locuinţă de către familia Aman, iar pictorul îşi avea aici şi atelierul. Muzeul poartă amprenta marelui pictor român nu doar prin prisma lucrărilor expuse; întreaga clădire, mobilierul sculptat, vitraliile, picturile murale şi decoraţiunile au fost realizate după planurile concepute chiar de acesta.

Sunt expuse peste 1000 de obiecte, fiecare reprezentând o mică piesă de puzzle din universul creaţiei pictorului. În cadrul muzeului, pot fi admirate, printre altele, 165 de picturi în ulei, 298 de gravuri şi 33 de acuarele. Biblioteca, la rândul ei proiectată şi sculptată de Aman, păstrează o parte din cărţile pictorului. Interesante sunt şi piesele de costum, colecţia de arme, vasele româneşti şi orientale, ciubucele, folosite ca material de lucru.

Fiecare loc are farmecul lui. Mai ales când e mai puţin aglomerat, mai retras, mai discret. Iar dacă eşti însoţit şi de o companie bună, ziua poate fi de-a dreptul reuşită. Este timpul să redescoperi Bucureştiul. Te va surprinde frumos!

Surse: minovici.ro | georgeenescu.ro | muzeulhartil.ro | mcultural.bzi.ro | descoperimlumeaimpreuna.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere