După părerea mea, această cifră este în realitate cu mult depășită. Când suntem în metrou, la birou, în autobuz, acasă pe canapea, este la îndemână să scoatem telefonul și să începem să vedem ultimele noutăți. Cine unde călătorește, ce cuplu se căsătorește, la ce eveniment au participat prietenii tăi, ce mănâncă vecinii de la bloc? La toate acestea avem acces doar cu un simplu click.
Aceste site-uri media însă au și efecte negative asupra sănătății noastre.
Familie, serviciu, facultate = toate odată
Faptul că avem internet pe orice dispozitiv posibil, ne ține într-o continuă presiune socială și stres. Trebuie să fiu la curent cu noutățile, să văd ce s-a întâmplat, să nu fiu lăst în urmă. Pe lângă aceasta, linia de demarcație între viața socială și cea profesională s-a erodat treptat, astfel că suntem bombardați de sarcini din ambele părți.
Pe de-o parte discuțiile de grup cu colegii de facultate, e-mailuri importante de la locul de muncă, mesaje din partea prietenilor, toate aceste combinații ne țin într-un tumult continuu în care cele două planuri: profesional și personal, ne cer resurse nelimitate.
Calitatea vieții de familie și cuplu se diminuează, relațiile sociale devin deficiente, iar jobul, noutățile, sarcinile suplimentare sau pur și simplu curiozitățile cotidiene câștigă teren în detrimentul vieții personale.
Un alt efect negativ? Creierul nostru este afectat, dar consecințele nu vor apărea într-un an, doi, ci în zece, doisprezece. Având acces la informații nelimitat, creierul nu mai face legături sinaptice și nu se mai crează acele șanțuri neuronale care fac legătura între informațiile pe care înainte încercam să le memorăm, astfel că boala secolului viitor va fi una mentală, așa cum o numesc specialiștii „amnezie digitală.ˮ
Soluția? Deconectează-te!
Într-o zi am stat să fac un calcul aproximativ al orelor pe care le petrec online. În total 23,4 ore. Aproape o zi întreagă pe care mi-o petrec doar în fața calculatorului sau pe telefon. Am observat că în zilele în care sunt online, sunt mai puțin activă și eficientă în sarcinile pe care le am pentru facultate sau la locul de muncă. Sunt ușor distrasă, devin curioasă, și plec de la un site ca să ajung la alte zece.
Am luat decizia ca două zile pe săptămână să mă deconectez de la internet. Nu citesc niciun e-mail, nu deschid Facebook-ul, nu mă uit la videoclipuri pe youtube.
Am realizat cât de mult timp liber îmi rămâne pentru mine însămi. În acel timp pot să mă bucur de cărțile care începuseră să se prăfuiască pe raft, să mă plimb prin natură, să petrec timp de calitate cu familia, să mă întâlnesc cu prietenii, fără să apelez la internet în cazul în care discuția începe să lâncezească. Totul devine mai provocator fără internet. În acest caz trebuie să devii creativ, inventiv și să îți folosești propriile resurse pentru a face ziua mai interesantă.
Acum îți lansez ție această provocare. Încearcă să te deconectezi pentru 24 de ore. Te avertizez însă, nu va fi atât de ușor la început! Sunt aici să te susțin. Cu timpul vei vedea singur rezultatele acestei alegeri, și vei fi recunoscător că ai ales să răspunzi acestei provocări. Mult succes!
Resurse: www.yoda.ro | www.stiintaonline.ro