Problema religioasă a secolului XXI

Ȋncă din cele mai vechi timpuri, religia a reprezentat un punct de reper ȋn viaţa oamenilor. Fie că se ȋnchinau soarelui, zeului Apollo, Ra, fie că urmau ȋnvăţăturile lui Buddha, fie că aduceau jertfe lui Zamolxes, oamenii au conştientizat ȋntotdeauna existenţa unei entităţi atotputernice, guvernatoare, care trebuia respectată.

De-a lungul secolelor, lumea religioasă a suferit numeroase schimbări, a adoptat diverse mentalităţi şi a avansat odată cu modernitatea erei. Consecinţele acestor oscilaţii le trăim ȋn prezent, fără să realizăm ȋn mod conştient că schimbarea s-a produs, lăsându-ne purtaţi de varietăţile concepţiilor din lumea modernă.

Ce este diferit?

Trăim ȋntr-un secol al indulgenţei, al libertăţii de exprimare, de comportament, de orientare sexuală, al unei devieri de la principiile morale care reprezentau cândva baza societăţii.

Libertatea este ȋntr-adevăr un privilegiu pe care Dumnezeu l-a oferit umanităţii ȋncă de la ȋnceputul lumii, ȋnsă felul ȋn care oamenii o interpretează şi o aplică a căpătat un caracter autodistructiv şi nociv.

Numărul bisericilor din Europa care se ȋnchid crește constant, mai puţin de o treime din populaţia Europei de Vest se consideră creştină iar numărul ateilor este ȋn continuă creştere - ţări ca Franţa, Cehia şi Germania fiind calsate ȋn top 10. Ȋn Anglia, numeroase lăcaşe de cult sunt vândute şi transformate ȋn case de locuit sau magazine, numărul membrilor din parohii scade dramatic, generaţiile ȋmbătrânesc pe zi ce trece, iar tinerii au devenit prea ocupaţi cu lumea virtuală pentru a mai participa la servicii religioase.

Cauză şi efect

Principala cauză a acestor schimbări este una simplă: acceptarea compromisului! Multe biserici au considerat că nu este o problemă dacă la subsolul clădirii unde se află lăcaşul de cult se deschide o discotecă pentru tineri, că nu este nicio catastrofă dacă membrii bisericii se ȋntâlnesc pentru o singură oră pe săptămână, că nu e nimic greșit în atitudinea de indiferență față de problemele reale ale societății, că e mai bine să taci decât să intri în dialog cu cei care atacă principiile și valorile biblice.

Consecinţele acestor fapte? Biserica şi-a pierdut identitatea, şi-a pierdut credibilitatea. Biserica nu mai oferă oamenilor acel repaus sufletesc, acea exaltare a spiritului, acea renaştere interioară. Oare nu tocmai asta caută umanitatea? Tocmai acea biserică statornică, care rămâne diferită, care oferă vieţii o schimbare pozitivă, o nouă perspectivă asupra viitorului, tocmai acel răgaz al timpului, ȋn care ai şansa să fii alături de familie, de prieteni, de Dumnezeu. Biserica are nevoie să fie diferită pentru a continua să existe, pentru a nu se pierde ȋn acest haos contemporan ȋn care avem libertate deplină şi totuşi ne pierdem sufletele.

Ce este de făcut?

Biserica este formată din oameni, din membrii care o alcătuiesc, care o susţin, şi ea capătă forma pe care adepţii ei o implementează. Fii tu schimbarea pe care o doreşti ȋn biserica ta, fii tu primul care să dea dovadă de integritate, de onestitate. Iona a fost unul singur şi a reuşit să convertească o ȋntreagă cetate, Luther a fost unul singur şi a ȋntors omenirea ȋnapoi la adevăr. Ȋncepe schimbarea cu tine, ȋn viaţa ta, păstrează-ţi principiile clare, rămâi integru, şi fă o schimbare pozitivă ȋn lumea religioasă a secolului XXI.

„Domnul ȋntăreşte paşii omului când ȋi place calea lui.” (Psalmi 37:23)

Surse: stiricrestine.ro | hotnews.ro | napocanews.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere