Prezent sau viitor?

Live for now! Trăiește pentru acum! Aici și acum! Bucură-te la maxim! Fă tot ce poți azi, pentru că sunt șanse să nu mai prinzi ziua următoare!  Trăiește prezentul din plin! Acesta este modul de gândire adoptat de un număr foarte mare de oameni în goana lor după divertisment.

            Mulți tineri orientați către prezent trăiesc momentul și nu își fac griji prea multe pentru viitor. Preferă satisfacția momentului. Ei caută senzații și experiențe noi. Indulgenți cu sine, se bucură de lucrurile care aduc plăcerea imediată și le evită pe cele care implică mult efort, muncă, planificare, sau neplăceri. Astfel, este foarte probabil să se angajeze și în comportamente riscante. Sunt de obicei persoane creative, care se concentrează asupra procesului în sine și nu asupra rezultatului. 

            Există și alte căi de a te bucura de prezent, privind totuși către viitor. Întâlnim și tineri care sunt preocupați de consecințele acțiunilor lor. Ei sunt responsabili și interesați de optimizarea rezultatelor, acceptă lipsa satisfacțiilor imediate pentru a atinge obiective mai bune pe termen lung și sunt dispuși să investească efort și resurse în activitățile curente, care au doar un câștig îndepărtat. Aleg să îndure situații actuale neplăcute, care au potențial pentru rezultate viitoare pozitive. Ei sunt orientați spre scopuri și pot fi foarte competitivi sau cooperativi, în funcție de strategia care li se pare adecvată.

            În cartea The Time Paradox: The New Psychology of Time That Will Change Your Life, Philip Zimbardo prezintă un experiment în care psihologii au oferit unor copii preșcolari o prăjitură. Acești copii în vârstă de patru ani au avut posibilitatea de a mânca prăjitura imediat, sau ar fi putut încerca să nu se atingă de ea câteva minute și, astfel, să câștige două prăjituri. S-au format două categorii: cei care au putut să aștepte și cei care nu au putut. Paisprezece ani mai târziu, psihologul a intervievat persoanele în vârstă de 18 ani și a găsit unele lucruri uimitoare. Acei copii de patru ani, care și-au exercitat voința și au așteptat două prăjituri, au obținut la testul de admitere in colegiu o medie cu 250 de puncte mai mare decât cei care nu au putut aștepta. Cei care au putut aștepta, erau mai cooperanți, mai capabili de a lucra în condiții de stres și mai apți de a se descurca pe cont propriu.

            Studiile arată că oamenii orientați spre viitor tind să aibă mai mult succes profesional și academic, mănâncă mai sănătos, fac mișcare în mod regulat, dar ei sunt mai puțin dispuși să îi ajute pe alții. Oamenii orientați către prezent sunt dispuși să îi ajute pe alții, dar par mai puțin dispuși sau capabili să se ajute singuri. Sunt mai multe șanse de a se angaja într-un comportament sexual riscant, în jocuri de noroc, de a folosi droguri și alcool, în comparație cu cei preocupați de viitorul lor.

            Într-o zi obișnuită, luăm sute de decizii: cu ce ne îmbrăcăm, ce mâncăm, ce facem cu timpul liber, cu cine ne asociem și pe cine evităm. În orice zi, aceste decizii par banale, chiar neimportante. Luate în ansamblu, ele definesc cine ai fost, cine ești și cine vei deveni.

            Modul în care folosim timpul este esențial pentru viața noastră. Perspectiva ta asupra timpului îți va afecta viitorul. Speranțele și visele tale depind de stabilirea unor obiective precise și de îndeplinirea lor la termenele corespunzătoare.

            Biblia ne descoperă faptul că Însuși Dumnezeu este preocupat de viitorul nostru: ”Căci Eu cunosc planurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, planuri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.” (Ieremia 29:11 NTR) Dumnezeu vrea să facă parte din existența noastră și să coopereze cu noi pentru a avea o viață frumoasă și plină de sens. Totul depinde de alegerile pe care le faci AZI.

 

 

Surse:

http://www.thetimeparadox.com/2008/08/03/an-overview-of-time-perspective-types/

http://dangerousintersection.org/2008/12/21/how-our-time-orientation-effects-the-way-we-live-our-lives/

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere