Practica recunoștinței

În această perioadă a anului, s-a vorbit foarte mult despre mulțumire, recunoștință și ce înseamnă să fi mulțumitor. Astăzi m-am decis să analizez sumar ce înseamnă să fim recunoscători, cum să fim recunoscători și de ce. Când a fost ultima dată când ai mulțumit cuiva? Cum te-ai simțit? Ce impact a avut asta asupra zilei tale? Care a fost reacția celuilalt? 
 
Cred că recunoștința este o atitudine ce poate avea un impact impresionant asupra relațiilor noastre interumane, pentru că ea este ceva ce ne poate schimba modul în care privim viața. Este trist că, uneori, nu conștientizăm ce efect are o atitudine mulțumitoare atât asupra noastră, cât și asupra oamenilor pe care îi iubim. Un lucru atât de simplu precum recunoștința a ajuns să fie atât de greu de pus în practică. Și asta pentru că avem atât de multe lucruri frumoase care ni se întamplă zilnic, dar cu care ne-am obișnuit. Nu le mai privim ca binecuvântări. Nu ceva pentru care să fim recunoscători. Însă, sunt oameni pentru care zâmbetul pe care ți-l oferă mama când ajungi acasă e cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla. 
 
Am ajuns la concluzia că recunoștința este ceva care, o dată experimentată, multora dintre noi ne poate produce dependență. De ce? Pentru că foarte puține trăiri se pot compara cu ceea ce simțim atunci când îi arătăm celuilalt că îl prețuim, că îi suntem recunoscători pentru privilegiul de a-l avea lângă noi și nenumărate alte motive. 
 
Astăzi, poți fi recunoscător pentru toate lucrurile obișnuite, dar fără de care ziua ta nu ar mai fi la fel. Pentru persoanele care îți trimit mesaj de “noapte bună”, pentru mama care te “sâcâie” în fiecare zi întrebându-te dacă ai mâncat, pentru colegii care te înveselesc, chiar și pentru oamenii care îți stau la dispoziție atunci când vrei să cumperi ceva. 
Chiar atât de greu să fie să mulțumim cuiva? Recunoștința poate fi exprimată prin multe moduri. Să fii persoana potrivită la momentul potrivit sau poate un simplu “Mulțumesc”. Să fii dispus să asculți sau să arăti puțină dragoste. Să faci ceva special sau poate să scrii o scrisoare. Sunt gesturi simple. Oricare dintre noi le poate face.
 
Te provoc să îi arăți celuilalt recunoștința ta pentru simplul fapt că există și că este întotdeauna acolo pentru tine! Pentru că știu că simți asta. Și sunt unele momente în care ai vrea să poți să mai fi recunoscător cuiva, însă te-ai decis prea târziu. Mulțumește pentru toți oamenii care te iubesc și pentru toți cei pe care tu îi iubești și nu uita că „există întotdeauna ceva pentru care să fii recunoscător”.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere