ONLINE, ȘI TOTUȘI SINGUR...

Oamenii răspund la emailuri de la birou, de acasă, de pe telefon, în timpul ședințelor de lucru, își contactează prietenii sau familia în timpul cursurilor, în timp ce merg cu autobuzul sau mănâncă prânzul. Cred că dacă ar fi posibil ar face asta și în timp ce dorm.
Viața noastră online este aproape neîntreruptă, într-o ciclitate continuă din dorința de a fi mereu la curent cu noutățile, de a nu rămâne în urmă, de a nu fi singur.

Dispozitivele electronice nu schimbă doar lucrurile pe care le facem, ci însă identitatea noastră. Mesajele, postările, emailurile, ne oferă posibilitatea de-a ne prezenta în varianta pe care noi ne dorim să o afișăm, ne oferă timpul necesar pentru a ne gândi la ceea ce ar trebui să scriem sau să răspundem. Avem șansa de-a edita, de-a șterge și de-a retușa. Relațiile inter-umane sunt dezordonate, problematice și ne folosim de cele mai multe ori de tehnologie pentru a pune ordine. Sacrificăm de multe ori conversația de dragul de-a rămâne conectați.

Se întâmplă de multe ori să văd prieteni strânși laolaltă care nu au niciun fel de interacțiune din cauza faptului că fiecare este conectat la propriul dispozitiv electronic, sau văd studenți la cursuri care verifică noutățile de pe Facebook sau Instagram, în loc să își ia notițe. Accesul online ne permite să ne focusăm atenția acolo unde dorim, ne dă impresia că suntem ascultați și ne oferă sentimentul că nu suntem singuri.

Ar trebui însă să înțelegem că viața noastră online ne oferă doar o iluzie, doar un miraj care face singurătatea să dispară. Noi creăm roboți care să ne alunge singurătatea, dar ei nu vor putea niciodată empatiza pe deplin, pentru că ei nu au experiența acestor trăiri. În cercetările ei pe această temă, Sherry Turkle a întâlnit o femeie care își pierduse copilul și pentru a găsi înțelegere și consolare vorbea cu un robot în formă de pui de focă.

Am pierdut oare atât de mult încrederea că vom fi aici unii pentru alții? Am uitat cum să interacționăm, cum să începem o conversație, cum să ne conectăm la oameni, mai degrabă decât la aparate electronice?
Nu sunt nicidecum împotriva tehonologiei, ci sunt doar dezamăgită să văd că alegem o lume virtuală în locul unor relații reale. Internetul ne aproapie de oamenii care sunt departe de noi, dar ne distanțează de cei de lângă noi. Tu ești cel care are controlul asupra acestei situații.

Offline, și totuși conectat:
Mai jos vreau să vă scriu câteva sugestii pentru a reuși să vă conectați mai ușor cu oamenii din jurul vostru:
1. Lasă telefonul în geantă/haină. Te va face să interacționezi cu cei din jur, să devii creativ și să găsești subiecte de discuții.
2. Ia-ți câteva ore pe zi sau săptămână în care să rămâi deconectat. Citește o carte, fă o plimbare, aleargă, gătește ceva pentru prietenii tăi, stai de vorbă cu tine însuți.
3. Nu te teme de singurătate, să rămâne deconectat. Singurătatea te ajută să descoperi și să îți definești mai bine propria personalitate.      

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere