O realitate. Mai multe interpretări.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, realitatea este definită ca fiind ”1.lumea înconjurătoare, existentă în afara conștiinței noastre și independentă de acesta; 2. existență efectivă, obiectivă.”

Raportat la definiția enunțată, urmează să distingem trei niveluri de conștientizare a realității, și anume:

1. Recepția – are loc prin intermediul a două mecanisme: senzațiile și percepțiile.

Senzațiile reprezintă cele mai simple forme de reflectare senzorială ale obiectelor sau persoanelor, prin intermediul organelor noastre de simț. Așadar, ele reprezintă cele mai simple procese psihice care ne semnalează ceea ce se petrece în jurul nostru, într-un mod nemijlocit, acționând în mod direct asupra organelor noastre de simț (exemplu: văz, auz, miros).

Percepțiile sunt formate din complexul de senzații determinate de reflectarea realității obiective, într-un mod activ, în conștiința oamenilor. Cu ajutorul percepțiilor, ajungem să analizăm informația receptată, trecând-o prin filtrul conștiinței noastre.

2. Asimilarea – se referă la procesul de memorare și înmagazinare a informației primite din exterior, asimilare ce se face pe baza cunoștințelor dobândite anterior despre viață. S-a observat că este mult mai ușor să se asimileze noile informații prin asocierea lor cu informațiile deținute anterior, comparativ cu informațiile noi, fără o cunoaștere prealabilă. Astfel, observăm mai repede lucrurile care fac parte din zona noastră de interes, cele care ne preocupă, chiar cele care nu ne plac, despre care avem însă o cunoaștere dobândită mai dinainte.

3. Interpretarea – este cel mai important nivel, întrucât de ea ține ceea ce înțelegem noi în mod personal din lumea exterioară. Interpretarea este diferențiată de la om la om, iar ea este influențată de o serie de factori subiectivi cum sunt personalitatea, termperamentul, stilul de viață.

 

Elemente ce țin de  interpretarea realității:

A. Abordarea

Când l-am văzut pe acest om, am spus:  iată un om ce ARE doar o mână! În vreme ce persoana de lângă mine mi-a spus: omul ăsta NU are decât o mână!

Realitatea este modul în care acest om arată, însă abordarea acesteia ține de noi înșine, dacă începem printr-o negație ”nu are” acest lucru indică o lipsă care poate crea un blocaj, ce poate produce consecințe defavorabile, sau putem începe printr-o afirmație spunând că ”are” și în acest fel să privești pozitiv și cu optimism faptul că are o mână și se poate folosi de aceasta!

Așadar, în conștientizarea realității, oricum ar fi aceasta, începeți s-o interpretați, redând-o printr-o AFIRMAȚIE !

B. Calitatea propriului sistem de percepție

Poza alăturată este făcută cu două telefoane diferite, ea indică o aceași imagine a unei mese cu o vază și flori. Însă poate că tu ai redat culorile de roșu mai vii, în vreme ce altul le-a redat prin nuanțe mai șterse, sau poate că ție ți-au plăcut lalelele roșii, în timp ce altuia i-au plăcut cele albe, sau poate că pentru tine în prim plan a apărut vaza. Este o singură realitate, redată diferit, fiindcă aceasta ține într-un mod esențial de calitatea propriului nostru sistem de percepție!

C. În favoarea ta

Acceptă realitatea așa cum este ea și interpreteaz-o în favoarea ta!

Steve Jobs, fondatorul companiei Apple, fiul adoptiv al familie Jobs și care nu a absolvit niciodată colegiul, a deschis la vârsta de 20 de ani, împreună cu un prieten de-al său, ceea ce mai târziu ajunge să fie cunoscută sub numele de compania Apple. După 10 ani, compania ajunge să valoreze două miliarde de dolari și să aibă peste 4000 de angajați. De la acest nivel, Steve Jobs este concediat - din compania pe care el însuși a fondat-o, de către oameni pe care el i-a angajat.Aceasta era realitatea lui: concedierea! Ce ai fi făcut tu? Ți-ai fi plâns de milă? Te-ai fi plafonat? Ai fi căzut?

Steve a mai fondat două noi companii: Next și Pixar ce au ajuns să fie cumpărate ulterior de către Apple, iar el s-a întors în compania Apple, aducând o creștere impresionantă tehnologiei de care ne bucurăm astăzi!

Din această poveste adevărată, decurge un principiu puternic, al interpretării realității într-un mod favorabil, care să te ajute să acționezi, să crești și să te bucuri de viață! În loc de concluzie, un vers dintr-o melodie spune ”The world is your creation!”- lumea e creația ta! Construiește-ți o viață frumoasă și bucură-te de realitatea ei!

 

Bibliografie

Constantin Nedelcu, Criminalistică, Tehnica și tactica criminalistică, Ed.Hamangiu, 2014, p.329)  

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere