NU ESTE LOC PENTRU „POATE” ATUNCI CÂND VINE VORBA DE DRAGOSTE

În calitate de consilier profesionist mă încrunt de fiecare dată când aud expresia “întâlniri ocazionale”, în special când cei care o spun ies împreună de luni bune. Cu toate acestea, mulți oameni folosesc acest termen cu scopul de a menține distant și a evita responsabilitățile, ceea ce înseamnă după părerea mea: “Nu sunt gata să-mi iau un angajament față de tine”.

Avem tendința de a complica perioada întâlnirilor și a pluti în incertidudine și ambiguitate mai mult decât este cazul. Decât să luăm o decizie de a înainte relația sau de a hotărâ că este timpul să se termine, ne învârtim în jurul acestei expresii “de ocazie” pentru luni întregi, uneori chiar și ani fără a întrezări un final.

Matei 5:37 ne oferă o varietate de sfaturi pentru viața în general, dar care s-ar putea aplica la fel de bine și când vine vorba de relații:  ”Felul vostru de vorbire să fie : da, da; nu, nu”.

Am înteles faptul că uneori este mai usor să trăiești într-o bulă a unei relații neclare decât să iei decizia de a face pași într-o direcție sau alta. Totuși, acest verset ne amintește ca simplitatea este foarte importantă atunci când vine vorba de comunicarea cu ceilalți- mai ales când vine vorba de cei de sex opus. Lasă da să fie da și nu să fie nu.  Dacă aplicăm acestă regulă la relații, zona de “poate ” a întâlnirilor ocazionale va dispărea.

Pe drumul de la cunostințe la prieteni, de la prieteni la mai mult decât prieteni, termenul “ocazional” s-ar putea să reprezinte un punct de oprire de-a lungul drumului. Cu siguranța că există un loc și un timp firesc pentru ocazional, după care trebuie să mergi mai departe. Desigur, nu este întotdeauna ușor. Dacă simți că ai ramas blocat în aceste întâlniri ocazionale fără sfârșit, uite câteva întrebări care te pot ajuta să mergi mai departe.

Ați trecut de etapa ocazionalului?

Repet, este un timp pentru ocazional. Aceasta este prima etapă: primele impresii, primele conversații, primele întâlniri. În acest punct nu este nevoie de a gândi mai departe, de angajamente sau promisiuni în excusivitate. Este pur și simplu un timp de a cunoaște și a te face cunoscut. Este timpul potrivit pentru a testa interacțiunea, comunicarea și atracția dintre doi oameni. Primele luni din cadrul interacțiunilor pot fi considerate lejere, deoarece direcția în care vor merge lucrurile este încă neclară.

În lunile ce urmează, relația va avansa în mod natural de la ocazional la angajament. Timpul petrecut împreună, conversațiile avute și afecțiunea pe care începeți să o manifestați unul față de celălalt nu mai pot fi considerate întâmplătoare. În momentul în care pășiti în această etapă a relație și așteptările cresc în mod firesc. Viitorul este fie da, continuăm să mergem înainte, sau nu, este timpul să facem câțiva pași înapoi. Timpul ar trebui să îndepărteze termeni precum “poate”, iar dacă nu o face, atunci probabil că  acest “poate ” este o negație deghizată.

Ce au aceste întâlniri ocazionale? 

Dacă tu ești cel care tinde spre zona lejeră a lucrurilor,  trebuie să te întrebi de ce. De ce eziți în a merge mai profund cu această persoană? Pentru unii, poverile trecutului generază frica de viitor, de angajament și de stabilitate. Pentru alții, relația în sine nu este ceea ce s-au așteptat ei să fie. Văd greșeli în cadrul relației și sunt cuprinși de îndoieli, temeri și griji legate de viitorul lor. Decât să te ajute să iei o decizie, întâlnirile ocazionale te țin blocat în zona de confuzie mai mult decât ai intenționat să stai. Te paralizează în a lua o hotărâre, și te determină să stagnezi în mediocritate în loc să mergi mai departe spre împlinire.  Dacă te simți confortabil într-o relație ocazională, gândește-te la ceea ce te oprește din a progresa. Poate ai nevoie să mergi până la capăt și să-ți împărtășești sentimentele sincere și angajamentele. Sau poate ai nevoie să reevaluezi situația și să faci un pas înapoi înainte de a deveni mult prea implicat într-o relație despre care știi că nu duce nicăieri. Indiferent ce variantă alegi, ceea ce nu vrei este să aluneci fără direcție.

Ai calculat care este costul?

Pentru cei care trăiesc în confortul unei relații ocazionale, întotdeauna va fi un preț. Relațiile ar trebui să te încânte, să te împlinească și să fie sănătoase. Sunt făcute să crească, să se întărească și să se maturizeze.  Scopul lor este de a se adânci în intimitate, conexiune și dragoste.

Dacă stai pasiv în lumea întalnirilor ocazionale, trebuie să te gândești cu adevărat la toate lucrurile pe care le ratezi. Întotdeanuna este un preț. Ocazia poate lua locul angajamentului, dar s-ar pute să plătești o relație ocazională la prețul certitudinii și clarității. Poate prin acest “din când în când ” păstrat mai mult decât ar trebui, respingi o relație care ți-ar putea oferi cu mult mai mult. Poate în așteptare ca lucrurile să se schimbe în mod miraculos, ratezi schimbarea care ar putea să aiba loc în tine. Poate prin faptul că te complaci în asta, spui “da” la ocazional și “nu” în ceea ce privește angajamentul în dragoste.

S-a dovedit că relațiile nu sunt chiar atât de complicate pe cât le facem noi să fie. Relațiile sănătoase pot fi o provocare în a crește, dar sunt confortabile pentru că sunt ceea ce trebuie să fie.

Relațiile sănătoase avansează ușor, devin constant mai profunde și înaintează cu pasiune. Nu mai este loc pentru “poate” din ocazional atunci cand vine vorba de a găsi dragostea, pentru că iubirea adevărată se bazează pe angajament. Nu cântărește pro și contra sau nu se înclină înainte și înapoi. Așa că lasă ca atunci când spui “da”  să fie da, iar atunci când spui “nu” să fie nu.

A sosit timpul să dai drumul ocazionalului și să pășești în ceva cu totul nou.

 

Surse: http://www.relevantmagazine.com/life/relationships/casual-dating-cant-stay-way

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere