Modelat de un artist veritabil

Nu ai fost întotdeuna așa cum ești azi, nici fizic, nici emoțional, nici din punct de vedere al cunostințelor despre lume și oameni. Nici măcar ieri nu erai la fel cum ești azi. Te schimbi în fiecare zi. 

Poate ca procesul transformării tale nu este cel mai plăcut: uneori doare, alteori ești amețit sau nu înțelegi ce se întâmplă cu tine. Poate că uneori ai vrea să fugi departe și de toți. Nici tu nu te mai recunoști după atât zbucium, iar cei din jur îți aruncă priviri curioase, acuzatoare sau poate te-ai săturat să dai explicații. De fapt, ai da, dar nici nu prea știi ce să mai spui. Și ție îți e greu să ții pasul cu tine și cu schimbările ce te copleșesc. Te întrebi până când.  Dar cei din jur, cei care sunt “gata” îți spun că mai e puțin…imediat vei vedea rezultatul. 

Aceasta poate fi experiența ta, la fel cum este a oricărui vas de lut ce trece prin procesul olăritului.  De la o bucată de pământ rulata, bătută, frământată, apoi învârtită pe o roată, în mâinile uneori prea ferme ale olarului, aruncată în cuptor și apoi copleșită de mirosurile vopselelor ce vor doar să aducă puțină culoare, până la vasul atât de puternic și frumos, e un proces anevoios, migălos, dureros, dar ce implică un puternic simț artistic. Numai un artist adevărat cunoaște fiecare etapă și o respectă cu strictețe. 

La fel este și viața ta, mai ales acum la început, în anii tinereții, în anii în care caracterul și personalitatea ta se formează, în anii în care alegi pe ce drum să o iei. Dar vestea bună pentru tine este că în tot acest proces, te poți lăsa modelat de un artist cu cele mai bune intenții. Cei care citesc Biblia găsesc în ea o imagine atât de liniștitoare: Dumnezeu este olarul care ne-a întocmit, noi suntem lutul, suntem cu toții lucrarea mâinilor Lui (cartea biblică Isaia capitolul 68). 

Scriptura ne spune că la început Dumnezeu i-a creat pe  oameni din ţărâna pământului. Este greu de imaginat modul în care fiinţa umană, cu toate părţile sale, de la piele şi oase până la organe şi nervi, a fost creată din ţărână. Existenţa noastră este un miracol care depăşeşte cu mult puterea noastră de înţelegere. Așa că nu te mira că viața ta de azi este atât de greu de înțeles, nu te mira că ceea ce trăiești zi de zi scapă logicii și explicației. Dincolo de tot ce se întâmplă cu tine, este un Creator, care nu doar te-a adus la existență, ci continuă să se intereseze de tine și are un plan pentru viața ta.În mâinile olarului, bucata de lut nu are nicio opinie. Nu poate alege dacă va fi cană sau farfurie. Într-un anumit sens noi putem fi ca lutul în mâinile olarului, nu noi acționăm, ci cel ce vede finalul și acționeză conform proiectului. În același timp însă, Dumnezeu garantează și oferă libertatea de alegere. 

Nu te supăra că ești om, nu te speria că ești făcut din țărână, nu te îngrijora pentru cum vei fi transformat. În curănd vei fi adult…și prima parte a modelării tale se va încheia. Vei putea atunci să te privești în oglindă și să te admiri, să recunoști măiestria artistului în mâinile căruia te-ai abandonat. Cine vrei să te modeleze? Un artist veritabil sau falșii făuritori de vase, ce nu au rezistență și valoare. Poate că la exterior un vas modelat în grabă de un impostor seamănă cu oricare altă lucrare de artă, însă în timp și chiar după primele utilizări, se vede diferența. Falsul, superficialitatea, urmarea non-valorilor și a căilor ușoare, nu fac parte din planul de modelare al Artistului. Tu în mâna cui te lași? 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

1 comentariu
joi, 6 sept. Mariana
sint foarte bucuroasa ca vam gasit si ca pot sa citesc zilnic aveste scrieri extraordinare.
adaugă o părere