Îndrăznește să îți schimbi metodele

În ultima perioadă am început să am o slăbiciune pentru Ford. Ford omul, nu Ford mașina. Mai exact, pentru felul în care el a reușit să își pună amprenta asupra dezvoltării tehnologiei, o amprentă care se transmite până la noi, răzbătând printr-o societate reticentă la schimbări și sceptică cu privire la tot ceea ce era nou.

Un lucru pe care îl apreciez foarte mult la Henry Ford este că, atunci când un lucru nu mergea dinspre bine spre excelent, schimba metoda. Când atelierul lui improvizat a devenit neîncăpător, a lărgit linia de producție. Când mecanicii angajați de el au început să își piardă elanul, a găsit, pe lângă majorările salariale, noi metode de a le spori motivația. Când concurența i-a dat bătăi de cap, a investit mai mult în inovația tehnologică și în promovare.

De fiecare dată când un lucru mergea descendent, însemna că acel lucru avea nevoie de o schimbare, iar Henry Ford a fost persoana care s-a priceput să facă acele schimbări care, în timp, au făcut diferența.

Probabil nu pe mulți dintre noi ne pasionează mecanica, însă cu siguranță și ție ți se întâmplă să te împotmolești în locuri, metode sau relații care te țin pe loc și care, în timp, te vor trage în jos. Știu că de multe ori gândești mai mult cu inima decât cu rațiunea prin prisma sentimentelor, a prejudecăților, a „oare ce vor spune ceilalți dacă...?”, „ce se va întâmpla când...?”, „dacă nu voi găsi pe cineva care să o/îl înlocuiască?”, „și dacă nu o să meargă?” etc., însă lucrul acesta se întâmplă FIECĂRUIA dintre noi.

De multe ori reacționăm exact ca atunci când primim un parfum de calitate, frumos ambalat, iar noi ne îndrăgostim atât de mult de cutie, încât nu vrem să îl desfacem pentru a nu deteriora ambalajul. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem fiecare este: „am eu curajul să dau drumul lucrurilor care mă țin pe loc pentru ca, într-o zi, să ajung mai departe decât am visat vreodată?”.

Poate simți că perseverezi inutil...

- Într-un loc. Prin „loc” putem identifica: un loc de muncă care nu ni se potrivește și care nu ne oferă nicio posibilitate de promovare, o facultate pentru care am optat în criză de timp și sub presiunea părinților și am realizat că nu ne identificăm cu nimic din ceea ce suntem nevoiți să asimilăm acolo, o țară în care ne-am săturat să asiduăm pentru alții ani la rând, fără a ne putea dezvolta; lista rămâne deschisă pentru fiecare dintre voi.

Îți dai seama că locul în care te afli nu te face fericit, nu îți dă posibilitatea de a fi mai bun și mai bun cu fiecare zi care trece, iar singura satisfacție pe care o ai este, poate, cea financiară, pentru moment?

Care este scuza ta? Caută altceva de lucru. Chiar dacă vei porni de mai jos, poți ajunge mult mai sus. Schimbă-ți facultatea. Probabil că vei avea de dat câteva explicații bune părinților pentru că „ai avut patru ani de liceu în care să te hotărăști!”, însă gândește-te că peste câțiva ani vei binecuvânta alegerea făcută fără să îți amintești de posibilele mustrări trecătoare. Întoarce-te dintr-o țară care vrea să te țină acolo doar pentru lucrurile pe care nu vrea ea să le facă, și îndreaptă-te spre un loc în care să îți poți dezvolta și folosi la maximum propriile talente și aptitudini.

- Într-o metodă. Te chinui de ani de zile să înveți precum o face cel mai apreciat elev din anul tău, și te situezi tot pe locul al doilea (chiar de la coadă, uneori)? Încerci să slăbești folosind costisitoarea cură de slăbire cu ananas, sau practicând înfometarea? Îți dorești să cucerești inima cuiva folosind aceleași metode pe care le-ai folosit înainte cu alte fete/alți băieți și nu dă roade?

Schimbă metoda! Dumnezeu ți-a dăruit o imaginație circumscrisă doar de limitele pe care ți le impui tu! Caută lucruri încercate de alții care au funcționat sau nu, citește despre domeniul în care te-ai împotmolit și pune-ți creativitatea la lucru!

- Într-o relație. Ați fost prietene de când vă știți. Probabil ați fost la aceeași grădiniță, școală, biserică, ați împărtășit cele mai ascunse secrete de până acum, și ați fost de nedespărțit. Însă... simți că de multe ori nu vă mai sincronizați la fel de bine, te ține pe loc, nu este de acord să faci lucrurile altfel, sau să fii înconjurată de persoane mai bune.

Poate te simți blocat într-o relație cu un băiat sau cu o fată și simți că, în ciuda amintirilor și a sentimentelor pe care le aveți unul pentru celălalt, nu vă puteți dezvolta împreună nici social, nici spiritual sau academic. Sau, un caz des întâlnit dar mai puțin conștientizat, este atunci când potențialul nostru este stagnat de propria familie. De fiecare dată, aceștia vor fi bine intenționați, însă, atașamentul față de propriii copii, cunoștințele neaduse la actualitate sau prejudecățile „de pe vremea lor”, îi vor motiva să ne țină pe loc uneori.

Știu că sună drastic, însă fugi de oamenii aceștia! Nu în mod obligatoriu și la propriu. Și de fiecare dată cu foarte mult tact! Pe anumiți oameni din viața ta trebuie să îi lași să plece definitiv, pe alții însă trebuie să îi îndepărtezi doar din anumite domenii. Este mai de dorit să fii singur, decât să fi într-o companie proastă. De ce să nu te înconjori cu oameni minunați, care să te încurajeze, să te motiveze, și să fie alături de tine? Ține minte un lucru: fiecare dintre noi devine o medie a celor cinci persoane cu care își petrece cea mai mare parte a timpului!

Notă: Chiar dacă ne este mult mai ușor să ne vedem pe noi în ipostaza victimei, nu uita că și tu poți fi una dintre persoanele care îi trage pe alții în jos. Ce te face pe tine, în raport cu ceilalți, o persoană minunată? (de meditat)

Toți ne izbim în drumul nostru spre reușită de locuri, metode sau relații care ne trag în jos. Te invit să îți faci curaj de a o lua din loc; te provoc să îndrăznești să încerci metode noi, și să te încumeți să dai drumul persoanelor care deja și-au încheiat misiunea pe care au avut-o de îndeplinit în viața ta! Probabil că, peste ani, vei privi în urmă și îți vei da seama că, în ciuda faptului că ți-a fost greu, viitorul tău merită tot ceea ce este mai bun!

„A da drumul înseamnă să realizezi că unii oameni (locuri sau metode - aș adăuga eu) fac parte din trecutul tău, dar nu fac parte din destinul tău.” Dr. Steve Marabouli

Un viitor minunat îți doresc!

Recomand cartea „Magia ordinii,” scrisă de Marie Kondo, pentru o mai bună înțelegere a modului în care trebuie să dăm la o parte din viața noastră lucruri sau relații, precum și a impactului pe care îl are surplusul fizic sau psihic în viața fiecăruia dintre noi.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere