Idei pentru amenajarea eficientă a spațiilor mici

Fie că locuim într-un apartament micuț, cu chirie sau într-o cameră de cămin, șansele sunt mari ca spațiul pe care îl avem la dispoziție să fie foarte mic. Un lucru care ne-ar putea ajuta să ne simțim mai bine în mica încăpere este o organizare și aranjare eficientă a lucrurilor și a spațiului. Iată câteva sfaturi practice în acest sens:

1. Importanța luminii naturale

Lumina naturală este cel mai bun prieten al spațiilor mici. Poți profita de ea prin montarea oglinzilor pe pereții opuși ferestrelor pentru a o reflecta. Atunci când alegi perdelele, alege un model transparent sau întrețesut care să lase lumina soarelui să pătrundă cu ușurință. O altă modalitate de a lumina încăperea este mobilarea ei cu piese de culori deschise.

2. Câmpul vizual

Dacă locuința ta are multe încăperi mici dar separate, un lucru care poate ajuta la crearea iluziei unei camere continue este folosirea aceleiași palete de culori, materiale și stil în general. Acest lucru va crea impresia unei continuități în care fiecare cameră este o extensie a celeilalte.

3. Utilizarea fiecărui spațiu

Când vine vorba de spațiul de depozitare, îți poți pune în aplicare creativitatea și propriul stil. Poți folosi un perete gol montând rafturi de sus până jos, poți folosi spațiul de deasupra ferestrei, de deasupra șifonierului sau de sub pat. Există totuși riscul supraaglomerării, așa că alege cu grijă cum și unde poți profita de un astfel de spațiu.

4. Importanța oglinzilor

Fără a deveni narcisiști, trebuie să realizăm care este importanța și avantajul pe care oglinzile le aduc într-o încăpere mică. Pe lângă faptul că reflectă lumina, lucru amintit la primul punct, ele creează iluzia unui spațiu mai mare, mai deschis, acționând ca ferestre adiționale. Atunci când te gândești să montezi o oglindă, ia în considerare și locuri poate mai puțin convenționale, cum ar fi spațiul de deasupra biroului, de pe ușa șifonierului sau cel de deasupra patului.

5. Lupta dintre spațiu și necesități

Cu cât accepți mai repede că spațiul pe care îl ai la dispoziție este mic, cu atât mai repede vei începe să găsești idei care să înlocuiască soluțiile obișnuite la întrebuințarea spațiului. Dacă spre exemplu ai avea nevoie de o măsuța de cafea pe care să așezi telecomenzile, o vază cu flori și câteva reviste dar locul nu-ți permite, poți opta pentru o masa mai mare laterală. Dacă pe mobila încăperii nu încape un televizor pe mărimea gustului tău, te poți folosi de spațiul de pe peretele de deasupra sau de cel dintr-un raft mai înalt. Îngrămădirea lucrurilor disproporționale nu va face decât ca spațiul și așa restrâns să pară foarte aglomerat.

6. Dă frâu liber propriului stil

Lipsa spațiului nu înseamnă neapărat că schema cromatică trebuie să fie una lipsită de viață. Poți incorpora imprimeuri mari sau culori vii atunci când îți alegi perdelele, pernele sau așternuturile care vor distrage atenția de la lipsa spațiului. Ai grijă însă ca acestea să fie în armonie unele cu celelalte și să asigure o continuitate a câmpului vizual, așa cum am amintit la punctul 2.

Sursa: www.mydomaine.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere