GOOD WILL HUNTING -O lecție de viață

„Libertatea, în cazul în care ați uitat, este dreptul omului să respire. Și dacă nu poate respira suficient, înseamnă că legile sunt prea dure. Fără libertate omul este o sincopă.” – Will Hunting

Genialitatea se potrivește cu libertatea, echilibrul și inteligența.

Povestea lui Will Hunting poate fi rezumată astfel: născut geniu, reușește să își găsească echilibrul, să dobândească libertatea și să își antreneze inteligența. Dar toate acestea pe măsură ce îndepărtează barierele emoționale și fizice. Doar în momentul în care descoperă că el este cel ce stă în calea fericirii sale, că ceea ce gândește (dincolo de circumstanțele și întâmplările din viața sa) îl împiedică să descopere ceea ce dorește să facă cu adevărat și ceea ce iubește cu adevărat, viața sa se schimbă.

Will este un tânăr genial, ce demonstrează cu ușurință teoreme matematice complexe. Un tânăr care indiferent de capacitățile sale intelectuale, nu consideră josnic să muncească fizic. Pentru că munca, indiferent de natura sa, înnobilează.

Acțiunea filmului este presărată cu o serie de lecții. Iar oamenii ce pot învăța din alte întâmplări, din poveștile de viață ale altor persoane și din ceea ce transmit ceilalți, indiferent de statutul social al acestora, dau dovadă de inteligență.

Nu școala și nici banii cheltuiți pe educație nu dau valoarea unui om, ci mai degrabă modul de a gândi, vorbi și acționa al acelei persoane. Aceleași cărți ce pot fi citite la o univeristate de prestigiu, pot fi citite și la o bibliotecă publică. Iar diferența de preț este enormă.

Experiențele tânărului Will Hunting arată cât de nocivă este teama de a te exprima liber, de a spune ce gândești, de a face ceea ce dorești cu adevărat, de a iubi cu toată inima, de a fi dezamăgit. Teama distruge visurile, teama paralizează și îi face pe oameni să îmbătrânească înainte de vreme.

Un lucru de remarcat ce poate fi desprins din discuțiile lui Will cu psihologul său este acela că o relație poate atinge perfecțiunea, dar nu la nivel individual, căci toți suntem imperfecți (și frumoși). Importantă este întrebarea: suntem perfecți unul pentru celălalt?

Recomand filmul „Good Will Hunting” pentru că ridică o serie de întrebări, printre cele mai importante fiind: De ce să pierdem cât de puțin timp punând în balanță elemente ce nu au termen de comparație (exemplu: iubirea și banii)? De ce să așteptăm ani până să realizăm ce iubim cu adevărat? De ce să nu facem ceea ce dorim? De ce să nu spunem persoanelor dragi chiar acum ceea ce simțim? De ce să așteptăm până când poate va fi prea târziu?

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=PaZVjZEFkRs[/embed]

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere