Fură startul și nu te grăbi să închei cursa!

În cateva zile, paginile de internet, titlurile de știri, feed-ul de pe facebook, toate se vor umple de acte de caritate, de cutii magice, de pungi cu daruri, de vizite în case de copii sau la cei defavorizați, la bătrâni sau la oamenii străzii, iar ceea ce ne va răsuna în urechi ca într-un ecou până pe 25 ale lunii, va fi celebrul refren…de Crăciun, fii mai bun!

Nu e nimic rău în asta, e bine că măcar o dată pe an sau din sărbătoare în sărbătoare, ne exersăm altruismul, dărnicia, empatia și atunci când purtăm hainele noi de sărbătoare avem conștiința împăcată că ne-am bifat porția de bunătate pe anul acesta.

Dar oare e destul?

Cu siguranță că nu și nimeni nu contestă asta, nici cei care dau, nici cei care primesc, nici cei care oferă daruri, nici cei care se bucură de ele. Cu toții suntem de acord că nu doar de sărbători ar trebui să fim mai buni.

Așa că de data aceasta, vă provoc “să furați startul”, să fiți mai buni extrasezon, să începeți să practicați bunătatea cu un pas înaintea tuturor. Nu așteptați să vină 24 sau 25 ale lunii pentru a da un pachet cu mâncare cuiva în nevoie, nu așteptați să se aprindă toate luminile de sărbătoare pentru a vedea un copil care tremură de frig, nu așteptați să se cânte “vă bucurați” pentru a purta zâmbetul larg care oferă speranță și încurajare celor care îl primesc, nu vă limitați la “noaptea sfântă” pentru a vă aminti de umilința Celui care S-a născut într-un staul pentru a ne oferi nouă o lecție de lepădare de sine, nu deschideți ușa ca buni creștini, doar pentru a primi colindătorii, ci pentru a oferi adăpost celui ce vă caută la nevoie.

Și nu vă grăbiți să schimbați muzica și atmosfera din zilele sărbătorii pentru a reintra în cursa nebună a unui an nou, mai aglomerat, mai agitat, mai plin de planuri personale și profesionale și să uitați apoi de toate gesturile de bunătate pe care v-ați grăbit să le practicați.

Ce dacă începeți primii și încheiați ultimii sezonul de “fii mai bun”? A fi mai bun, nu e o probă de viteză între 20-25 decembrie, ci vă propun să fie un maraton, cu un ritm constant, chiar dacă nu cel mai alert, dar pe termen mai lung.

 “Fii bun ori de câte ori este posibil. Și întotdeuna este posibil”, spunea Dalai Lama și eu complerez….fii bun în sezon și în extrasezon!

Ce înseamnă să fii bun? Mai mult decât să oferi o haină sau un pachet de mâncare, a fi bun înseamnă a da din timpul tău, sa nu urî, a nu invidia, a nu căuta folosul tău mai mult decât folosul altuia, înseamnă a nu te mânia, a nu ține ranchiună. A fi bun înseamnă mai mult decât a trimite mesaje cu urări de bine în preajma sărbătorilor, a fi bun înseamnă mai mult decât a zâmbi frumos la poze atunci când oferi cuiva un dar, ci înseamnă să îți păstrezi zâmbetul pe buze și după ce sesiunea foto s-a încheiat, să continui cu aceleași vorbe frumoase și când reflectoarele s-au stins, să îți pese și atunci când toți ceilalți încheie sezonul de bunătate.

Grăbește-te să fii bun, dar nu te grăbi să te oprești din a fi bun!

Fură startul și apoi nu te grăbi să închei cursa!

 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere