Cine dintre noi nu vrea să fie fericit, sănătos și să aibă relații frumoase cu cei din jurul lui? Cu siguranță, toți ne dorim! Mereu și mereu primim recomandări pentru o viață remarcabilă, sfaturi care includ exercițiul fizic, dieta, odihnă suficientă sau o viață organizată.
Dar există un exercițiu simplu care stimulează simultan fericirea, sănătatea și relațiile de calitate. Care este acesta? Recunoștința! Sună cam simplist, nu ? Să nu ne grăbim!
Recunoștința este o atitudine și un mod de viață, care s-a dovedit a avea multe beneficii în ce privește sănătatea, fericirea, satisfacția vieții, și modul în care ne raportăm la ceilalți. Aceasta se concentrează asupra prezentului și asupra aprecierii pentru ceea ce avem acum, mai degrabă decât a ne dori mai mult și mai mult. Simțind și exprimând recunoștință, atenția noastră mentală va fi direcționată spre lucrurile pozitive, care compensează tendința naturală a creierului nostru de a se concentra asupra amenințărilor, grijilor și aspectelor negative ale vieții. Ca atare, recunoștința creează emoții pozitive, cum ar fi bucurie, iubire și mulțumire care pot anula tensiunea emoțiilor negative, cum ar fi anxietatea.
Există beneficii clare confirmate de știință:
Fericirea
Dezvoltă fericirea – Dacă vom lua în considerare avantajele și împrejurările favorabile din viața noastră, vom beneficia de o stare de bine sporită, în mod special de o atitudine pozitivă.
Aduce fericire care durează - Atitudinea de recunoștință contribuie nu doar la o creștere a sentimentelor pozitive, dar le și susține pe termen lung.
Protejează de stres și negativism – Recunoștința este asociată cu scăderea anxietății și a depresiei.
Reduce materialismul – Un motiv pentru care recunoștința stimulează starea de bine este acela că reduce materialismul care ne împovărează viața.
Relațiile
Dezvoltă inteligența socială – Recunoștința sporește în mod real abilitatea de a interacționa, de a menține și de a construi relații cu ceilalți. Recunoștința întărește relațiile, ajută la crearea și menținerea relațiilor bune și te ajută să te simți mai aproape de oameni.
Te face mai atractiv – Relațiile romantice vor fi îmbunătățite, partenerii simțindu-se mai satisfăcuți în relațiile lor și mai conectați de partenerul lor.
Sănătatea
Dezvoltă calitatea somnului și durata lui – Aceasta se datorează într-o măsură semnificativă gândurilor de mulțumire pe care le avem înainte de a adormi.
Întărește puterea voinței de a lua decizii mai bune – Recunoștința ne face mai puternici, ne ajută să ne îndeplinim scopurile și să luăm decizii înțelepte pe termen lung.
Oferă beneficii în toate etapele vieții, de la adolescență și până la vârsta adultă.
Impact
Ne face persoane mai bune – Ne transformă în persoane altruiste. Devenim mai atenți, mai amabili și dornici de a fi de folos celorlalți.
Face lumea un loc mai bun de trăit – Cei cărora le mulțumim, le suntem recunoscători, tind să devină la rândul lor mai buni cu alți oameni.
Dar poate că nu te simți că ești o persoană recunoscătoare. Ce poți face? Este în puterea noastră să alegem să adoptăm această atitudine. Fie că suntem bolnavi sau sănătoși, tineri sau bătrâni, angajați sau fără un loc de muncă, atâta timp cât respirăm și inima noastră bate, atâta timp cât avem ce pune pe masă, există motive pentru care să fim recunoscători.
Mușchiul recunoștinței trebuie antrenat și el. Oamenii de știință au descoperit un mijloc util prin care ne putem dezvolta starea de bine. Scrie zilnic o listă cu 5 lucruri pentru care ești recunoscător. Această acțiune simplă îți poate mări fericirea.