Oboseala cronică a atins, în ultimii ani, cote mari chiar și printre elevii de liceu și studenți. “Viața de student” este considerată cea mai frumoasă perioadă, lipsită de griji și probleme, plină de oportunități și perspective luminoase. Dar stresul și oboseala cronică netratate pot transforma “viața de student” într-o realitate urâtă, cu probleme de sănătate și idealuri ratate.
Epuizarea în rândul studenților și tinerilor a devenit o problemă comună. Un studiu mtvU / Associated Press arată că 60% dintre studenți au simțit că stresul major și oboseala i-au împiedicat să-și îndeplinească îndatoririle academice sau responsabilitățile la job. Mai mult, National Institute of Mental Health raportează că o treime dintre studenți a experimentat depresia profundă, ca urmare a epuizării.
Epuizarea – de ce și cum se întâmplă
Când începi facultatea sau lucrul la primul tău job, ești entuziasmat, motivat și plin de energie, așadar muncești din greu. Totuși, în timp, începi să încetinești ritmul. Examenele, proiectele, deadlineurile se înmulțesc și se îngrămădesc pe capul tău, iar așteptările celor din jurul tău cresc. Pe deaspura, începi să te temi de eventualitatea unui eșec - o greșeală, ești sigur, ar avea mari repercusiuni asupra carierei și vieții tale. Copleșit, începi să amâni îndeplinirea unor sarcini, sperând că mai târziu vei avea energie și motivație să le rezolvi cu succes. Dar vezi cum toate atribuțiile nerezolvate te urmează ca un tăvălug, gata să te strivească.
Ce-i de făcut?
Atunci când ești epuizat, îți lipsește motivația de a face orice și tot ce-ți dorești e să dormi până se rezolvă toate lucrurile de la sine, pare că nu există soluție și că ești sortit să-ți trăiești viața obosit. Dar noi avem pentru tine câteva sugestii testate și de știință, și de noi.
- Pași mici
Schimbările cele mai eficiente se fac treptat. Monitorizează și evaluează fiecare schimbare pe care o faci, pas cu pas. Pune-ți obiective mici, pe care le poți atinge în scurt timp și care să te aducă pe direcția în care vrei să mergi.
- Stabilește-ți prioritățile
Fă un pas în spate și analizează activitatea ta de până acum. Care este cauza epuizării tale? Materia pentru examene neorganizată pe parcursul semestrului și îngrămădită într-o perioadă prea scurtă? Mai multe responsabilități și atribuții la job decât poți face față? În paralel, fă puțină curățenie – renunță la toate lucrurile care îți consumă timpul și energia, dar care nu te ajută în activitățile tale principale. Următorul pas este să-ți stabilești clar care sunt prioritățile tale și ce trebuie să faci zilnic pentru a le împlini. Fii realist în stabilirea priorităților și consecvent în îndeplinirea obiectivelor tale.
Pont: Scrie prioritățile și obiectivele tale pe o foaie de hârtie și pune-o undeva la vedere. Apoi, pe parcurs ce îți îndeplinești atribuțiile în fiecare zi, poți avea satisfacția de a le tăia de pe listă. Dacă ești un iubitor de tehnologie, în organizare te pot ajuta numeroase aplicații pe telefon, spre exemplu Any.do.
- Cunoaște-ți limitele
Cu siguranță există multe lucruri pe care ai vrea să le faci în același timp, dar trebuie să fii realist și să-ți iei în calcul limitele. În timp ce potențialul tău e nemărginit, ai, ca orice om, unele limite fizice: ai nevoie de hrană, odihnă, relaxare. Observă în activitatea ta din ultima perioadă limitele personale: de câte ore de somn ai nevoie pentru a te trezi odihnit, câte ore pe zi poți învăța în mod eficient, câte ore poți lucra în așa fel încât să-ți rămână timp și energie și pentru alte activități, etc. Dacă îți cunoști bine limitele, îți poți organiza în mod eficient activitățile.
- Fă tot ce poți mai bine
Excelența este, sau ar trebui să fie, scopul fiecărui student și tânăr; totuși, acest ideal poate fi o sursă majoră de stres. Eforturile intense de a ajunge la un anumit nivel, comparațiile cu alții, așteptările nerealiste își epuizează, la un moment dat, adepții. Alternativa care nu conduce la epuizare fizică și emoțională este alegerea de a face tot ce poți mai bine, în circumstanțele date. Dacă alegi să îți valorifici tot potențialul, având în același timp în vedere sănătatea și starea ta de bine, vei ajunge cu siguranță departe.
- Mănâncă sănătos
Mâncarea sănătoasă nu este folositoare doar pentru trup, ci și pentru minte. Mai mult, o alimentație corectă îți scade simțitor nivelul de stres, te revitalizează și îți îmbunătățește memoria. Îți sugerăm un mic experiment: timp de 10 zile, mănâncă cereale integrale, legume și fructe. Nu uita de cei 2,5 litri pe apă pe zi. Înainte și după acest experiment scrie în jurnalul tău cum te simți și apoi compară. În funcție de asta, ajustează-ți dieta ca să te poți simți întotdeauna plin de energie și sănătos.
Pont: Pentru un plus de energie, poți bea un suc natural sau un smoothie în fiecare zi. Sucurile proaspete din morcovi, mere, portocale, varză, salată verde, sfeclă sunt pline de nutrienți și antioxidanți și garantate pentru a ridica nivelul de energie.
- Fă sport
O jumătate de oră de sport în fiecare zi, mai ales dimineața, va face minuni pentru stresul și oboseala pe care le simți. Studiile au arătat că sportul determină eliberarea de endorfine, hormoni care pur și simplu te fac să te simți bine: îți diminuează tensiunea, stresul și oboseala mentală, îți ridică nivelul de energie și îmbunătățesc somnul, îți stimulează apetitul în mod sănătos și te ajută să te concentrezi mai bine în activitățile importante din cursul zilei.
- Culcă-te devreme
Privarea de somn este una dintre principalele cauze ale oboselii cronice. Odihna este de cele mai multe ori insuficientă pentru refacerea organismului după o zi de muncă sau învățat. Este important să te odihnești 8-9 ore pe noapte, pentru a-i permite corpului tău să se regenereze și minții tale să proceseze informația primită în timpul zilei. Specialiștii spun că este, de asemenea, important să adormi înainte de ora 12. Stabilirea unei rutine în ce privește ora de culcare și cea de trezire ajută mult la crearea unui ritm de viață benefic pe termen lung.
- Ia-ți timp pentru tine
În toată strădania de a fi un student eminent sau un profesionist excelent e ușor să uiți lucrurile mici, dar importante. Ia-ți timp pentru familia și prietenii tăi. Citește o carte, călătorește, plimbă-te cu bicicleta, urcă pe munte. Pune deoparte o zi pe săptămână pentru tine și cei dragi ție. Relaxează-te, râzi, roagă-te. O zi liberă nu e un timp pierdut. Dimpotrivă, te va încărca de energie și încredere pentru restul săptămânii.
Mai presus de toate, după ce ai făcut tot ce a ținut de tine, lasă restul în mâinile lui Dumnezeu. Apoi fii liniștit.