De ce educația merită investiția

„Cunoașterea este putere”, spunea Francis Bacon. Ne dă puterea de a învinge trecutul, puterea de a schimba propria noastră situație, puterea de a înfrunta obstacolele și de a lua hotărâri mai bune. Nimeni nu poate nega importanța educației. Și totuși, de ce adesea tinerii își irosesc cei mai prețioși ani din viață, ani în care pot acumula informații mai mult ca oricând?

„Asta nu-i așa de important.”, „De ce trebuie să-mi încarc creierul cu informații nefolositoare?”, „La ce-mi trebuie matematica și chimia dacă eu vreau să devin translator?”, ne spunem uneori. Printre argumentele împotriva învățării, cele mai des întâlnite sunt acelea că unele cunoștințe nu sunt importante și că prea multă învățătură suprasolicită creierul.

Ambele argumente sunt neadevărate. Creierul nostru are paisprezece miliarde de celule. Dacă ar fi folosit la maxim, acest computer uman ar putea conține toate cunoștințele umanității de la începutul lumii până în prezent și tot am mai avea loc liber. Dificultatea nu se datorează modului de intrare a informațiilor, ci modului de stocare.

Pe de altă parte, ceea ce nu vrem să acceptăm de nici un fel este că toate cunoștințele sunt importante. Acumularea de cunoștințe nu numai că ne transpune dintr-un domeniu în altul, ci constituie un drum care duce la înțelegere și perspicacitate – abilități necesare în orice domeniu de activitate.

Dacă încă nu ești convins, iată câteva motive pentru care educația este atât de importantă:

1. Te ajută să acumulezi cunoștințe

Principalul beneficiu al educației este acumularea de cunoștințe. Informațiile cu care suntem bombardați în fiecare zi nu pot fi transformate în cunoștințe fără acel factor declanșator numit educație. Educația ne face capabili să ne formăm opinii, să ordonăm informațiile primite și să le transformăm în concepte.

2. Te dezvoltă pe plan profesional

Educația îți poate oferi toate instrumentele necesare pentru ca visurile tale să devină realitate. Excelența reprezintă o cunoaștere aprofundată a unui anumit domeniu, fapt ce-ți va scoate în cale oportunități extraordinare.

3. Te face să devii om de caracter

Educația reprezintă baza culturii și a civilizației. Ne ajută să devenim capabili să luăm deciziile corecte în viață, să avem o judecată corectă și să învățăm din experiență. Ne ajută să ne formăm anumite principii și valori morale. Educația ne face să devenim mult mai umani.

4. Îți dezvoltă curiozitatea

Educația trezește abilitatea de a pune întrebări și de a argumenta. Cu cât învățăm mai mult, cu atât începem să ne punem mai multe întrebări, iar fără întrebări nu există răspunsuri. Educația ne învață să punem întrebările care contează, pentru a ajunge la răspunsurile care sunt cu adevărat importante.

5. Vei contribui la progresul națiunii

John F. Kennedy spunea că „Progresul nostru ca națiune nu poate fi mai iute decât progresul nostru în educație. Mintea omenească este resursa noastră fundamentală”. Viitorul unei națiuni este sigur în mâinile unor oameni educați. Educația este deosebit de importantă pentru dezvoltarea socială și creșterea economică a unei națiuni.

Educația nu se limitează doar la cea obținută în instituțiile educaționale. Ea este un proces care durează toată viața. Într-un discurs adresat studenților din Statele Unite, Barack Obama spunea că „Fiecare dintre voi este bun într-un anumit domeniu. Fiecare dintre voi are ceva ce poate oferi. Responsabilitatea voastră este de a descoperi acel ceva iar educația este singura care vă poate ajuta în acest sens.”

Bibliografie:
1. Ben Carson, Gândește cutezător, Editura Viață și Sănătate, București, 2008, pg. 197-199
2. edlab.tc.columbia.edu
3. buzzle.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere