Subiectele legate de bani sunt tabu. De ce? Pentru că nu există definiții clare ale momentului când devii bogat, sau ce fel de fericire îți aduc banii. Nu există o graniță a momentului cand sărăcia, dacă o putem numi astfel, se termină, și începe viața prosperă. De la concepții filosofice sau religioase, până la părerile celor bogați sau ale familiilor de rând…sunt diverse abordări și moduri de a te raporta la acest subiect.
Dar câteva întrebări stau pe buzele multora: ce fel de loc de muncă este ideal din punct de vedere al satisfacției financiare, când devenim bogați și ce legătură are fericirea cu toate aceste aspecte? Banii aduc fericirea? Pot să îmi găsesc un loc de muncă de care voi fi pasionat și să fiu și bine plătit?
Job-ul ideal este înțeles greșit!
Tu ai vrea să faci un singur lucru toată viața? Absolut exact același lucru în fiecare zi pentru tot restul vieții tale? Eu cred ca nu. Americanii și cu visul milionar prezentat în toate cărțile despre carieră și dezvoltare personală, au indus și în noi ideea, cum că este nevoie să găsim acel lucru care ne pasionează, să fim bine plătiți pentru ceea ce facem și vom ajunge cu toții bogați și fericiți.
În primul rând atunci când pasiunea ta principală devine job plătit, uiți de bucuria intrisecă în ceva timp. Orice pasiune dusă la nivel de muncă plătită, poate să includă stresul unui salariu slab, frustrările unor nereușite și așa mai departe. Nu știu câți dintre voi ați făcut pasul de la pasiune la job, dar realitatea este că bucuria în final vine din răsplata pe măsura muncii, în toate aspectele ei. Nimeni nu este împlinit când nu poate să-și plătească cheltuielile și să își asigure mâncarea, dar să spună că e fericit că muncește cu pasiune.
În al doilea rând cine a spus ca trebuie să facem un singur lucru toată viața? De ce aș vrea să mă limitez la un singur job, un singur domeniu toată viața mea? De ce să nu caut mereu lucruri care să îmi umple sufletul, mintea, și de ce nu portofelul? De ce să nu mă dezvolt pe mai multe planuri, de ce să nu devin un om fericit și complex? De ce să stau într-un singur punct o viață întreagă?
Realitatea este că și la job-ul ideal obosești, te enervezi, dezvolți frustrări, te poți plictisi la un moment dat. Nu există un singur loc de muncă ideal, nu avem doar o pasiune și nu trebuie să ne limităm.
Banii ne fac fericiți?!
Da, banii ne fac fericiți! Nu imi este frică să declar acest lucru deoarece totul se bazează pe o logică testată și măsurată. Există studii care susțin următoarea idee: atâta timp cât nevoile noastre de bază nu sunt acoperite, suntem stresați, nervoși, lipsiți de viață, adică triști. Dacă la fiecare final de lună te străduiești cu greu să îți cumperi hrana pentru tine și familia ta, nu ai cum să fii pe deplin fericit. Lipsa banilor care să acopere strictul necesar ne face cu siguranță nefericiți.
Asta nu înseamnă că opusul, adică banii în sine asigură fericirea. Nu este direct proportională relația dintre bani și fericire. Tot studiile arată că după ce nevoile de bază sunt acoperite, fericirea nu mai crește direct proporțional cu sumele de bani încasate la final de lună. Dar mai avem și alte nevoi și dacă acestea sunt acoperite, avem șanse mai mari să fim mai fericiți. Nevoile sunt complexe și contribuie la un echilibru emoțional și o stare e bine. Nu ne-am născut doar ca să plătim facturi. Dacă aceste nevoi sunt acoperite, iar munca se face cu o doză de pasiune, suntem pe un drum asccendent.
Când devii bogat?
Consider că bogăția ca și concept este subiectivă, dar bogăția materială este măsurabilă. Vreau să vă ofer un model la care să vă gândiți atunci când vă întrebați dacă sunteți bogați sau ce putere financiară aveți. Niciodată nu vom putea concura cu alți oameni la acest aspect și nici nu este cazul, dar poate că ar trebui să ne întrebăm astfel: “Sunt SUFICIENT de bogat pentru? ” O anume teorie susține faptul că suntem bogați în măsura lucrurilor care nu ne interesează. Dacă vrei să îți cumperi o vacanță, te interesează prețul? Dacă vrei să cumperi o mașină nouă, te intereseaza prețul sau pur și simplu o cumperi? Suntem bogați în măsura în care nu ne interesează prețul atunci când ne dorim ceva. Dar contează și să avem dorințe realiste, să nu ne imaginăm că “tot ce zboară se mănâncă”.
Avem nevoie de un filtru mental foarte bine ancorat în realitate. Job-ul ideal este discutabil și poate să se schimbe de-a lungul timpului, pasiunea în muncă este depășită la un moment dat de factorii care implică supraviețuirea și nevoile de bază. Muncește ce îți place, câștigă bani din asta, dar nu uita că fericirea nu se cumpără, ci se trăiește!