Cum supraviețuiești în traficul bucureștean?

Fie că vrem, fie că nu, zilnic ne confruntăm cu plusurile și minusurile pe care le impune traiul într-un oraș mare și aglomerat. Și în topul neajunsurilor stă traficul. Să mergi cu metroul că ajungi mai repede, dar ai de mers destul de mult pe jos până la gura de metrou sau să schimbi de vreo trei ori autobuzul care are stația în fața casei tale? Sau poate ar fi mai bine să renunți la mijloacele de transport în comun și să mergi cu mașina personală? Fiecare decizie are avantajele și dezavantajele sale.

De curând s-a împlinit un an de când nu mai folosesc absolut niciun mijloc de transport în comun. Mărturisesc că nu a fost un experiment de viață pe care să mi-l fi propus în mod special. Efectiv situația a fost de așa natură că mașina a devenit extensia picioarelor mele, mijlocul principal de locomoție. Iată mai jos câteva din observațiile mele: 

Avantaje:  

  1. Spațiul personal nu îți este invadat de nicio persoana străină. 
  2. În orele de vârf nu ești înghesuit, împins și nici deranjat de vreun miros neplăcut. 
  3. Nu depinzi de niciun orar și nu trebuie să aștepți metroul sau autobuzul. 
  4. Poți asculta muzica preferată, postul de radio favorit sau chiar înregistrări de la cursuri și conferințe care te interesează. 
  5. Când plouă sau ninge îți permiți luxul de a purta ghete și/sau pantofi. Când toata lumea în jurul tău vine din ploaie sau nămeți, tu arăți impecabil. 
  6. Nu mai transpiri. Și asta pentru că nu mai alergi să prinzi metroul sau autobuzul. Și nu mai suferi din cauza faptului ca nu prea avem aer condiționat în mijloacele de transport în comun.
  7. Libertate de mișcare – dacă ai de ajuns într-o zonă unde nu există metrou și vrei să eviți schimbul de metrou/autobuz, mașina te duce direct. În unele cazuri, mașina înseamnă economie de timp.
  8. Poți avea cât de multe bagaje vrei cu tine. O sticlă mai mare de apă sau un laptop nu mai sunt o povară. Poți pune în mașină câte lucruri vrei. Inclusiv schimburi de îmbrăcăminte și încălțăminte. 
  9. Dacă nu îți plac oamenii în mod special, mașina este capsula perfectă de a nu mai fi nevoit să împarți spațiul personal cu cei din jur. 

Dezavantaje: 

  1. Locurile de parcare într-un oraș mare sunt o problemă cu adevărat. Mereu există posibilitatea să dai câteva ture până găsești un loc de parcare. Și după ce l-ai găsit e nevoie să mergi tot pe jos până la locul în care vrei să ajungi. 
  2. Posibilitatea de a lua o amendă în trafic este întotdeauna un factor de luat în seama. 
  3. Traficul la orele de vârf (și nu numai) este uneori o încercare a limitelor răbdării și a abilităților de șofer. Dacă ai de ajuns într-un loc la o anume oră trebuie să ții cont de trafic. Uneori timpul se poate dubla față de cel pe care l-ai face cu tramvaiul sau metroul.
  4. Cheltuielile implicate sunt mai mari decât te aștepți. Mașina va consuma mult mai mult decât ai plăti pe abonamentul lunar pentru mijloacele de transport. Calculele mele îmi arată că într-un an am cheltuit pe combustibil aproximativ 5000 de lei doar pentru drumurile zilnice prin oraș. Pe când pentru abonamentele lunare pe toate miloacele de transport nu aș fi depășit 1500 de lei pe an. La costul combustibililui se adaugă costul cu întreținerea mașinii, schimburi de ulei, revizii, mici reparații, spălat, etc.
  5. Mersul cu mașina te rupe de o anume realitate a străzii. Nu mai știi cum arată strada, cum se îmbracă, cum se comportă oamenii. 
  6. Dacă ești un împătimit al cititului, timpul petrecut citind într-un mijloc de transport în comun nu mai există. Dacă vrei să citești trebuie să îți dedici timp special pentru asta. Desigur nu vei citi o carte la volan. 
  7. Șofatul îți pune atenția mereu la treabă. Nu există timpul de stat degeaba pe care îl poți avea într-un autobuz, de exemplu. 

 

Având în minte toate aceste plusuri și minusuri, poți decide mai ușor dacă renunți sau nu la șofatul prin București și preferi statutul de pieton sau dacă din contră, îți cumperi un autoturism și renunți la mijlocele de transport în comun.  Calculează în funcție de nevoile, bugetul și interesele tale. Dacă deplasarea cu mașina îți fură ceva mai mult timp, un mijloc de transport în comun îți dă posibilitatea de a profita de timpul de mers și poți citi sau asculta ceva interesant. Nici aspectul financiar nu este de nebăgat în seamă. Și nu în ultimul rând, ține cont și de faptul că transportul în comun îți dă posibilitatea de a interacționa cu oamenii, spre deosebire de mersul cu mașina personală. 

Mașină, tramvai sau metrou- toate au avantajele și dezavantajele lor, dar poți apela și la un alt mijloc de transport, care nu are niciun dezavantaj- mersul pe jos. Îți menții condiția fizică și sănătatea, poți folosi device-uri care să îți țină companie (poți asculta ebook-uri, muzică, poți asculta cursuri sau orice altceva îți face plăcere), poți observa lumea din jur sau poți vorbi la telefon, nu mai ești legat de orarul autobuzelor și îți poți calcula mai bine timpul în care ajungi la destinație. Desigur dacă vremea nu este nefavorabilă și dacă distanțele nu sunt foarte mari. Dar indiferent dacă în activitățile curente folosești mașina sau autobuzul, nu uita că pentru sănătatea ta este recomandat să mergi pe jos minim 30 de minute în fiecare zi.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere