Unul dintre cele mai importante moduri prin care putem rămâne în „contact” este prin întâlnirea zilnică cu Dumnezeu. Avem nevoie să petrecem un timp special în care să vorbim cu El şi să Îl ascultăm sau, aşa cum auzim cel mai des, să ne rugăm.
CE ESTE RUGĂCIUNEA?
Ellen White o prezintă în felul următor: „Deschiderea inimii noastre lui Dumnezeu ca unui prieten.” Conform acestei declaraţii, a te ruga nu este nimic mai mult decât o conversaţie cu un prieten. Isus vrea să aibă cu noi o relaţie apropiată, de prietenie. Poate nu te-ai gândit vreodată în felul acesta, dar Isus Îşi doreşte să stai de vorbă cu El din plăcere. Nu pentru că ai un anumit lucru pe care să I-l ceri, ci pur şi simplu pentru că vrei să-i povesteşti ce ai făcut pe parcursul zilei, chiar dacă pare fără importanţă.
DAR DACĂ NU SIMŢI CĂ AI VREA SĂ VORBEŞTI CU EL?
În acest caz, fii deschis şi spune-i că nu simţi dorinţa de a-I vorbi. Întreabă-L de ce se întâmplă acest lucru. Roagă-L să te ajute în această privință. Comunică-I dorința ta de a ajunge să vorbeşti cu El din plăcere. Poate spre propria-ți surprindere, vei constata că începi să petreci tot mai mult timp în conversaţie cu El. Cel mai important lucru este că va dispărea senzaţia aceea că rugăciunea nu se ridică mai sus de tavan. În schimb, vei gusta din bucuria de a vorbi cu Isus ca şi cu un prieten.
UNDE ŞI CÂND POŢI VORBI CU ISUS?
Partea bună a acestor conversaţii este că nu contează în ce loc te afli sau la ce moment al zilei Îi vorbeşti. Isus este dispus să te asculte de fiecare dată când îţi iei câteva minute să I te adresezi, fie că eşti la şcoală, la locul de muncă, în autobuz sau la rând într-un supermarket. Astfel, rămâi în contact cu El pe tot parcursul zilei.
Dar cel mai bine ar fi să alegi un timp anume pe care să-l petreci în dialog cu Dumnezeu. Pune-ţi deoparte în fiecare zi câteva minute pentru Isus, preferabil dimineaţa, înainte de a pleca la şcoală sau serviciu. Asigură-te că atenţia ta nu va fi distrasă în altă parte şi începe să vorbeşti cu El. Acesta este momentul în care semnalul conexiunii cu Dumnezeu se află la maximum.
SUNT CONDIŢII PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEŞTI?
Da, şi ele ţin în principal de nevoia ta după ajutorul lui Dumnezeu. Dacă tu crezi că, în dreptul tău, lucrurile stau foarte bine şi poţi continua la fel ca mai înainte, atunci pot apărea probleme. Isus vrea să devină parte importantă a vieţii tale şi să-ţi aducă bucurie şi pace, dar dacă tu nu vrei asta, El nu te va forţa. Cum poţi arăta că eşti dornic să-L ai ca prieten? Aceeași scriitoare, Ellen White, vine cu următoarea explicaţie: „Inima trebuie să fie deschisă influenţei Duhului Sfânt.” Cu alte cuvinte, trebuie să fii dispus să-L laşi pe Dumnezeu să facă schimbările care sunt necesare pentru a putea fi permanent în legătură cu El.
CONCLUZII
Dumnezeu este mai aproape de noi decât ne putem imagina. El Îşi doreşte să păstrăm în fiecare zi legătura cu El. Ceea ce noi avem de făcut este simplu: să-I vorbim. Isus este gata mereu să ne asculte şi să ne răspundă atunci când Îi adresăm cererile noastre. Cu cât vom avea mai des astfel de conversaţii cu El, cu atât legătura noastră se va întări şi vom putea rămâne conectaţi cu Dumnezeu pe tot parcursul zilei.
Surse bibliografice:
1. Ellen White, „Calea către Hristos”, ed. Viaţă şi Sănătate, 2013
2. Alejandro Bullon, „Isus este totul, prietene!”, ed. Viaţă şi Sănătate, 2014