Se spune că diploma + o meserie este formula completă pentru a avea succes financiar. Dacă vrei un loc de muncă decent și bine plătit, ai nevoie să prezinți o diplomă care să te califice pentru respectivul post. Pe lângâ asta însă, e bine să ai totdeuna un as în mânecă, o îndeletnicire, o meserie, să știi un meșteșug care să te scoată din criză la vremuri de restriște.
De-a lungul timpului, mi-a fost dat să cunosc câțiva tineri care au dat lovitura, mergând pe acest principiu. O fată de vârsta liceului vindea papioane confecționate manual; o alta, concomitent cu preocupările studențești, își dezvoltase o îndemânare utilă și foarte căutată: cea de frizeriță; un băiat de numai 16 ani avea deja propria afacere pe roate și făcea bani frumușei din firma de panificație pe care o deschisese cu ajutorul părinților. Un student își procura banii de buzunar din repararea și vânzarea bicicletelor, iar un altul din preparara și vânzarea sucului de mere.
Excelent, nu-i așa? Nu-i vorba doar de bani (este evident că niciunul dintre ei nu își clădise un imperiu financiar din aceste îndemânări sau îndeletniciri); este vorba de a-ți dezvolta capacitatea de a fi util și a te descurca în orice situație. Fiecare dintre ei avea deja o orientare profesională în viață (sau erau în curs de formare), dar, pe lângă aceasta, se descurcau cu o diferite îndeletniciri foarte utile.
Îmi amintesc de o familie de prieteni care aveau un serviciu destul de bun, însă, pentru a-și atinge unele planuri de familie, au hotărât să iasă pentru un timp scurt din țară. La întoarcere mărturiseau: “Diplomele noastre, pentru care suntem plătiți destul de bine aici, n-au avut nici o valoare dincolo. Am avut fericirea că ne-am priceput și la altceva…”
Poate că n-ai primit nimic niciodată stând degeaba, dar, când muncești, vei fi binecuvântat. Iată ce spune Scriptura “Căci Domnul Dumnezeul tău te-a binecuvântat în tot lucrul mâinilor tale” (Deuteronomul 2:7). Și, când El binecuvântează munca, e belșug.
Tu la ce te pricepi? Poate că micile hobby-uri pot deveni îndemânări utile. Un simplu curs practic poate să se transforme într-un avantaj și să deschidă anumite uși. Nu te gândi că pierzi vremea învățând o extra-meserie! Înscrie-te la un curs de croitorie, de coafură, de informatică, de electronică și așa mai departe… Nu vor fi de prisos în viață!
“În Israel, lucrul acesta nu era considerat ca ceva ciudat sau dezonorant, dimpotrivă, se considera o crimă să-i laşi pe copii să crească fără să înveţe o îndeletnicire folositoare. Din poruncă divină, fiecare copil trebuia să înveţe o meserie, chiar dacă ar fi fost crescut pentru serviciul divin.” (Patriarhi și profeți, p. 593)