Neurologul Earl Miller subliniază că, de fapt, creierul nostru “nu este dotat să îndeplinească bine mai multe sarcini odată, iar atunci când oamenii au impresia că îndeplinesc mai multe sarcini în același timp, de fapt, își schimbă rapid atenția de la o sarcină la alta. Și fiecare astfel de comutare are prețul ei sub aspect cognitiv.”
“Cine fuge după doi iepuri nu prinde niciunul.” – Proverb roman
Această comutare continuă a atenției asupra unor sarcini simultane încurajează dezvoltarea unor obiceiuri mintale greșite. Când finalizăm o sarcină infimă (trimiterea unui email, răspunderea la un mesaj, postarea pe Twitter), în corp ni se descarcă o doză de dopamină, hormonul nostru de recompensă. Creierul nostru adoră dopamina și ne încurajează să continuăm să ne mutăm atenția asupra diferitelor sarcini minore pentru a primi constant doza de recompensă.
Acest lucru ne dă impresia greșită că am făcut o grămadă de treabă, când, de fapt, nu am făcut mai nimic (sau cel puțin nimic care să necesite gândire). Unii consideră că verificarea emailurilor, navigarea pe Twitter sau Facebook ca fiind o dependență neurologică.
Concentrarea distributivă scade din eficiența și calitatea muncii.
Concetrarea distributivă îngreunează capacitatea de organizare a gândurilor și de diferențiere a informațiilor relevante de cele irelevante, reducând eficiența și calitatea muncii.
Un studiu realizat de Universitatea din Londra arată că subiecții care îndeplinesc mai multe sarcini în același timp cu efectuarea unei sarcini cognitive s-au confruntat cu scăderi ale IQ-ului. De fapt, scăderile la nivelul IQ-ului se aseamănă cu comportamentul unei persoane după o noapte nedormită sau după ce aceasta a fumat marijuana. Un lucru într-adevăr cutremurător.
La bărbați, concentrarea distributivă poate scădea IQ-ul cu până la 15 puncte, aducându-i, practic, din punct de vedere cognitiv, la nivelul unui copil de 8 ani.
S-a observat că încercarea de concentrare pe mai multe sarcini odată este asociată și cu creșterea secreției de cortizol, hormonul stresului. Dacă ținem creierul într-o continuă comutare, suferim de un nivel ridicat de stres și ne obosim, ajungând la extenuare psihică (chiar dacă ziua de lucru de-abia a început).
Care este cea mai mare provocare a haosului concentrării distributive? Căsuțele poștale electronice. Unele studii au arătat că simpla perspectivă a trecerii la o altă sarcină simultan cu concentrarea pe sarcina actuală, cum ar fi un mesaj pe care știi că l-ai primit dar nu l-ai citit, poate reduce IQ-ul cu 10 puncte! Numai tresărirea continuă cu fiecare nou mesaj care intră în căsuță ne ține mereu distrași.
Un studiu al Institutului McKinsey a descoperit că angajații petrec 28% din timpul de lucru verificându-și e-mail-ul. E-mail-ul este problematic, dar scrierea de mesaje (textingul) este și mai și, pentru că necesită un răspuns mult mai rapid decât e-mail-ul, astfel că trebuie și verificat mult mai des.
Ferește-te de efectul negativ pe care îl poate avea asupra creierului concetrarea distributivă planificându-ți dinainte când să îți verifici e-mail-ul. Ia-ți angajamentul să îți verifici e-mail-ul doar de trei ori pe zi, (poate cel mai bine este să îl verifici dimineața când începi lucrul, în pauza de prânz și la finalul zilei de lucru, înainte să pleci). Dezactivează-ți notificările de la mesaje și hotărăște un anumit timp când să le verifici.
Bărbații care îndeplinesc mai multe sarcini odată suferă cel mai mult
La bărbați, concentrarea distributivă poate scădea IQ-ul cu până la 15 puncte, aducându-i, practic, din punct de vedere cognitiv, la nivelul unui copil de 8 ani. Nu fi surprins dacă te trezești împotmolindu-te la lucruri simple.
Daunele pot fi permanente
Noi cercetări sugerează că este posibil ca daunele cognitive asociate cu concentrarea distributivă să fie permanente. Un studiu realizat de Universitatea din Sussex (UK) a evaluat imaginile RMN ale unor indivizi care au petrecut timp pe mai multe electronice deodată (scriau mesaje în timp ce se uitau la televizor, de exemplu). Imaginile RMN au arătat că subiecții care apelau mai des la distribuirea atenției aveau o densitate mai slabă a creierului în cortexul cingular anterior. Aceea este zona responsabilă cu empatia și controlul emoțional.
Un lucru de remarcat este faptul că cercetarea nu este destul de detaliată încât să determine dacă atenția distributivă este responsabilă pentru aceste efecte negative sau dacă defectele cognitive deja existente duc la deprinderea unor obiceiuri rele legate de distribuirea atenției. Totuși, indiferent de perspectiva din care privești, distribuirea atenției pe sarcini simultane nu este sănătoasă.
Concluzia?
Atenția distributivă nu este o calitate pe care să o adaugi în CV, ci, mai degrabă, un obicei greșit care trebuie oprit. Dezactivează notificările, setează o verificare regulată a e-mail-urilor de-a lungul zilei (în locul unei verificări continue) și concentrează-te asupra lucrului pe care îl ai de făcut.