Interesează-te de oameni
De multe ori încercăm să ne facem plăcuți prin ceea ce suntem, astfel încât oamenii să ne poată admira și aprecia. În urma unui studiu, Compania de Telefoane din New York a descoperit că cel mai des întrebuințat cuvânt în timpul convorbirilor este pronumele personal „eu”. Pierdem din vedere faptul că oamenii nu se gândesc la noi, ci sunt preocupați mai mult de ei înșiși. Pentru a câștiga simpatia oamenilor este necesar să investim timp, gândire, efort și devotament în relațiile cu ceilalți, interesându-ne sincer de persoana lor și de preocupările lor.
Zâmbește
În orice loc ai merge ești bine-venit cu un zâmbet. Însă oamenii detectează foarte ușor falsitatea. Dacă vei încerca să schițezi un zâmbet doar de formă, vei obține efectul contrar. Zâmbetul care cucerește este zâmbetul unui om mulțumit și împlinit. Fericirea nu depinde de condițiile din afară; ea este dictată de atitudinea noastră mentală. „Nimic nu este rău, nimic nu este bun. Gândirea noastră creează fericirea sau nenorocirea” (Shakespeare).
Reține numele interlocutorului tău
Unul dintre secretele popularității lui Andrew Carnegie a fost capacitatea de a ține minte numele colaboratorilor săi. Franklin D. Roosevelt își găsea timp să-și amintească până și numele mecanicilor, iar Napoleon III spunea că își poate aminti numele fiecărei persoane pe care o întâlnea. Pierdem adesea din vedere faptul că numele unui om este cuvântul cel mai dulce și cel mai plăcut auzului său.
Fii un bun ascultător
Unul dintre jurnaliștii cei mai renumiți, Isaac Marcosson, ne împărtășește motivul pentru care colegii săi nu reușeau să-și atingă scopul: „Sunt atât de absorbiți de ce vor ei să spună încât nu se pot concentra asupra a ceea ce aud. Mulți oameni mari mi-au mărturisit că-și doresc mai degrabă un auditor bun decât un vorbitor bun.” Pentru a cuceri simpatia unei persoane trebuie să-i acordăm atenția noastră atunci când vorbește, să ne arătăm interesul față de părerile ei, să nu o întrerupem în mijlocul frazei și să-i punem întrebări care să o stimuleze.
Lasă de la tine
„Fii mai înțelept decât alții, dacă poți, dar nu o arăta!” spunea lordul Chesterfield. De multe ori considerăm că ideile noastre sunt mult prea importante pentru a nu fi luate în seamă și ne străduim cu toată ființa să-l convingem pe interlocutorul nostru că avem dreptate. Însă este bine ca, din când în când, să-i lăsăm pe prietenii noștri să câștige în micile noastre dispute.
Detaliile fac întotdeauna diferența. Un cuvânt de încurajare, un zâmbet cald și un interes sincer față de persoanele din jurul nostru pot deschide uși, pot crea drumuri noi, iar lucrurile aparent imposibile devin realitate.
Un articol scris de: Luana Bărbuceanu
Surse bibliografice:
Dale, Carnegie, Arta de a reuși în viață, Editura Garmond, București, 1992, pg. 55-96