Ce este educația financiară?

Titlul unui articol din Ziarul Financiar m-a făcut curiosă, am deschis și am citit până la capăt. Rar mi se întâmplă asta, dar iată ce face un titlu bun. În prima parte, suna cam așa: „Educația financiară, o limbă străină pentru millenniali”. Ok… și eu fac parte din această generație și mi-am pus un semn de întrebare. Chiar pot spune că sunt educată financiar? Sau mai degrabă mi-e greu să-mi construiesc un buget și să gestionez banii în așa fel încât să fiu fericită că am economisit suficient pentru visul meu?

Probabil cei de vârsta mea, merg pe ideea că important este să avem bani să putem plăti un suc în oraș, să ne luam haine și să dăm pe chirie, asta în cazul în care părinții nu plătesc chiria. Știu că la un moment dat râdeam de ai mei când mă întrebau ce fac cu “pensia” (sunt freelancer și ei nu prea înțeleg termenul). După, am tras linie și mi-am dat seama că au dreptate. Când am fost la bancă și mi-am făcut pensie privată, doamna de acolo m-a felicitat și mi-a zis că nu prea sunt tineri care să se gândească așa departe. Acela a fost un moment în care am fost mândră de o decizie pe care am luat-o. Cred că la 23 de ani nu prea te gândești la un buget personal și să recunoaștem că nu prea suntem stăpâni pe banii noștri. Și uite așa vedem din ce mai multe persoane care ajung să aibă probleme financiare grave. De ce? Nu stăpânesc nici măcar puțin educația financiară.

Și dacă tot am început cu un titlu de articol, vă mai spun unul inspirat de o statistică: „România este pe ultimul loc din Europa la educație financiară.” Nu zic să o facem pentru țara noastră, deși ar trebui... căci dacă avem cunoștiințe financiare vom contribui și la creșterea econimică, vom rezolva o p arte din problemele legate de ocuparea forței de muncă și altele. Dar să ne gândim la noi. N-ar fi frumos atunci când avem o familie să nu ne plângem mereu că nu avem bani, ci doar rate și credite? În plus e un lucru cunoscut și verificat la cuplurile adulte că majoritatea certurilor dintr-o familie sunt legate de bani. Câteva principii de bază ne pot deschide orizontul și ne vor învăța să ne comportăm inteligent cu banii. Educația financiară este ca o temelie pentru viața noastră, care ne poate ajuta să fim prosperi și să avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește utilizarea resurselor pe care le avem sau le dobândim.

Ce să mai zic de cei care își doresc să înceapă o afacere? Și cred că toți millenniali și nu numai ei, visează la asta. Nu mai suportăm să stăm legați de birou, suntem independenți și ne plictisim repede – aceasta este descrierea pe scurt a generației noastre – lucru ce poate fi și un avantaj, dar și un dezavantaj. Ei bine, dacă visăm să fim antreprenori, este vital să fim educați financiar. Știu că poate toată viața ai fugit de matematică (și eu mă încadrez aici), însă e timpul să îți învingi teama de cifre. Eu am încercat și sper să nu mă opresc curând. Am realizat că dacă îmi doresc să am succes, trebuie să învăț cât mai multe despre bani: cum să-i economisesc, cum să-i investesc și cum să fac bani din bani.

Și pentru că există o nevoie incontestabilă de educație financiară în rândul elevilor, a studenților, dar și a angajaților sau antreprenorilor, platforma MasterTin vine cu o propunere interesantă pentru tine: un curs gratuit de educație financiară. Doamna profesor Daniela Dorcea, manager de proiect și consultanță în accesarea fondurilor nerambursabile, te invită într-o călătorie atractivă în educația financiară. Activitățile practice îmbinate cu teoria, te vor ajuta să te familiarizezi cu noțiuni de bază din acest domeniu, precum venituri, cheltuieli, buget personal, credit, investiții, economisire, active, pasive și lista poate continua. Timp de 16 zile vei învăța cum să-ți gestionezi cheltuielile, să economisești sau să investești în finanțele personale. La finalul cursului vei reuși în sfârșit să iei decizii bune în domeniul financiar, vei fi din ce în ce mai responsabil și independent financiar. Sună bine, nu-i așa?

Astăzi, am venit cu această provocare pentru tine, iar dacă te tentează, înscrie-te chiar aici pe MasterTin . Pe lângă diploma pe care o vei primi după finalizarea modului, vei fi îmbogățit cu noțiuni noi și extrem de importante pentru viața ta.

E timpul să investim TIMP în dezvoltarea noastră personală!

Pentru că astăzi v-am vorbit despre bani, am să închei în aceeași notă cu un citat de Dave Ramsey la care să vă gândiți puțin: Trebuie să câștigi controlul asupra banilor tăi sau banii vor te controla pentru întotdeauna.”

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere