Ce este cel mai important în viață?

Domnul Christian Comșa este directorul Școlii germane Fridolin, din București, coordonând-o la nivel educațional și administrativ. Cred că este cel mai titrat dintre cunoscuții mei, având mai multe facultăți și mastere, lucru care-mi demonstrează că pe lume mai există și oameni interesați să învețe și să se dezvolte în direcții diferite: științele educației, teologie, relații internaționale, științe administrative și legale.

Am citit unul dintre articolele sale pe site-ul intitulat  Scrisul face bine -  un site despre care am întrebat imediat. 

Apoi, am primit invitația de a scrie pentru campania ,,Scrisul face bine” cu emoție. Oportunitatea de a fi unul dintre cei 365 în anul 2018 care scriu despre educație  a însemnat și înseamnă foarte mult pentru mine. Doar o scurtă privire asupra celor care au fost invitați să scrie în trecut poate justifica pe deplin emoția menționată. Cred că aceste tipuri de proiecte merită să fie promovate. Sunt o resursă semnificativă de informație, experiență, emoții pozitive, imaginație și chiar sclipire uneori. Puțini oameni îi marchează pe cei din jur și rămân în istorie prin ceea ce au realizat, prin ceea ce au făcut în viață. Însă mai este o categorie de oameni ,,notele de subsol”, o categorie nu la fel de importantă precum personalitățile, însă, cred eu, o categorie onorantă. Cred că acest proiect reprezintă o oportunitate de a rămâne în istorie ca o ,,notă de subsol”. Nu este puțin lucru. Îi felicit pentru ceea ce au realizat până acum și le mulțumesc încă o dată pentru oportunitate.*

În continuare aflați câte ceva despre Christian Comșa, devenit între timp și un educator care, prin implicarea lui, poate oferi o nouă perspectivă asupra unui moment important din viața omului.

1. Care a fost, în adolescență, cea mai mare dorință a ta cu privire la “când voi fi mare”?

În adolescență cred că am fost un tânăr obișnuit care își dorea recunoaștere. Ca orice adolescent am visat săfiu avocat, inginer, medic, fermier, milionar, însă acum privind în urmă cred că ceea ce îmi doream cu adevărat era recunoașterea celorlalți pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac.

2. Dintre toate persoanele mature pe care le-ai întâlnit în timpul facultății care și cum și-a pus amprenta asupra viitorului tău?

Este o întrebare grea. Am terminat trei facultăți. Am întâlnit mulți profesori foarte buni care m-au influențat, am avut unul și acasă. Ca să nu dau nume aș spune că m-au marcat profesorii care puneau pasiune în ceea ce făceau, profesorii pătimași și totodată realiști.

3. Când și cum ai decis să realizezi site-ul Educabil.ro?

Educabil a apărut în noiembrie 2017. De ce? După apariția fetiței mele am început să mă lovesc din ce în ce mai des de articole despre cum să îți crești copilul, despre ce este bine să faci în situația x sau z. Din păcate, m-am lovit de foarte multe articole slabe așa că am simțit că este momentul să încerc să ofer puțin din experiența mea de persoană implicată de peste zece ani în educația școlară a copiilor și de proaspăt tătic. Încerc să ofer sfaturi documentate și aplicabile.

4. Cine te-a susținut în acest demers?

Evident îi mulțumesc soției. Nu sunt genul care să caute susținere. Sunt mai degrăbă un luptător singuratic care se străduiește să își atingă obiectivele.

5. Care a fost cel mai dificil moment de când ai început acest proiect? Cum l-ai depășit?

Ca orice nou proiect are nevoie de timp. Cei care au sau au avut copii mici știu că timpul este un lux în această etapă a vieții.

6. Care au fost cele mai mari 3 satisfacții în urma faptului că ai ales să te implici în acest fel?

Cred că singura satisfacție care contează este faptul că sunt persoane care apreciază efortul depus, că sunt persoane pe care am reușit să le ajut.

7. Stai față în față cu un adolescent – ce întâmplare din viața ta crezi că i-ar prinde bine să cunoască?

Viața este o cascadă de întâmplări. Nu poate o întâmplare să te definească sau mai bine zis, nu trebuie să o lași să te definească. Ca oameni uităm ușor. Contează doar întâmplarea viitoare din lungul șir de întâmplări.

8. Dacă îți spune un student “Viața mea nu are sens”, cum îi demonstrezi contrariul? 

Acesta este chiar titlul unui articol de pe site-ul meu. Acesta are scopul de a atrage atenția părinților că sensul vieții copiilor noștri nu este bine să fie limitat la sensul dat de noi propriilor vieți. Fiecare om e diferit, fiecare om trăiește un context, fiecare om trăiește într-un mediu diferit, în consecință, fiecare om este dator să își stabilească sensul vieții. Datoria noastră este să oferim tinerilor uneltele necesare să se definească ca oameni, să se descopere.

9. Unor tineri care au absolvit facultatea și nu își găsesc de muncă ce sfat le-ai da?

Pe viitorii absolvenți îi rog să muncească. Să se străduiască să afle ce le place și ulterior, să muncească pentru ceea ce le face plăcere - cu pasiune, încredere și realism. Cheia este în muncă.

10. Care sunt planurile tale pentru următorii 3 ani?

Îmi doresc să fiu sănătos, să am răbdare și putere de muncă. Realizările mai mici sau mai mari sunt sigur că vor veni.

11. Care este întrebarea la care ai vrea să oferi un răspuns?

Ce este important în viață?

În viață este important să fim ,,oameni” înainte de toate. Indiferent de situația materială, de statutul profesional este bine să nu uităm să fim oameni. De aici reies adevărate satisfacții. Pare banal, pare simplu, dar chiar nu este. Trebuie să depunem cel mai mare efort în viață pentru nu uita că suntem oameni și trăim printre oameni.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere