Călătorește cu un „Book selfie” - O campanie cu „cărțile pe față”

În Cluj, „ai carte, ai parte de transport public gratuit.”

Vineri, 25 septembrie, clujenii care aveau cărţi în autobuze, tramvaie sau trolebuze au putut beneficia de călătorii gratuite. Odată cu ce-a de-a patra ediţie a Salonului de Carte Bookfest Cluj-Napoca cititorilor le-a fost oferită posibilitatea utilizării mijloacelor de transport în comun fără a plăti biletul.

„Travel by book!” este deja la cea de-a doua ediţie. Prima campanie a avut loc în perioada 4-7 iunie 2015 sub acelaşi slogan: „Ai carte, ai parte de transport public gratuit.” Proiectul face parte din seria acţiunilor desfăşurate cu ocazia programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului şi este desfăşurat în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public. Prin astfel de demersuri, se urmăreşte promovarea lecturii alături de evenimentele specifice iubitorilor de carte.

Încă de la începutul anului, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, au fost afişate în autobuzele din municipiul Cluj-Napoca citate ale unor autori clasici sau contemporani, în toate cele cinci limbi oficiale ale Capitalei Europene a Tineretului. De asemenea, au fost distribuite semne de carte cu un mesaj inedit: „Dacă aşteptai un semn să citeşti o carte, acesta este semnul.”

Victor Miron - omul din spatele campaniei „Cărțile pe faţă”

În spatele acestor iniţiative se găseşte Victor Miron, absolvent al facultăţii de Business din cadrul Universităţi Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promotorul proiectului „Cărţile pe faţă”. La începutul anului 2014, tânărul şi-a propus să citească mai multe cărţi. După trei săptămâni în care a dedicat o oră pe zi lecturii, şi-a schimbat poza de profil de pe Facebook, înlocuind-o cu un book selfie: un selfie cu acea carte pe care o citea la momentul respectiv.

O lună mai târziu ideea a fost preluată de diverse firme, oferind persoanelor care postau pe reţeaua de socializare book selfie-uri o reducere de 10% la achiziţionarea hainelor de pe un site online, la lucrările făcute la medicul stomatolog, la cursuri de perfecţionare profesională sau calificare etc.

Pe 23 aprilie 2014, de Ziua Internaţională a Cărţii nu mai puţin de 1.230 clujeni au intrat gratuit în Grădina Botanică. La un eveniment dedicat cărţilor, Victor Miron împreună cu ceilalţi colaboratori, a aranjat ca o firmă de taxi să transporte gratuit persoanele care aveau postate cel puţin o poză pe Facebook în care ţineau cărţi. Tot datorită lui Victor Miron, librăria Bookstory a amenajat o valiză specială plină de cărţi gratuite. Condiţia era de a posta o fotografie de profil book-selfie cu volumul respectiv, după care cititorul îl putea lua fără a fi nevoie să plătească.

„Biblioteca vecinilor” este o altă modalitate prin care Victor Miron îşi doreşte să promoveze lectura. Ideea i-a venit atunci când s-a mutat într-un bloc nou, în care nu cunoştea pe nimeni. El a iniţiat o astfel de bibliotecă a vecinilor punând 40 de cărţi în cutia poştală, câte una pentru fiecare apartament.

Iniţiativa „Travel by book” l-a făcut pe Victor Miron cunoscut dincolo de graniţele României. Diferite site-uri, posturi de televiziune şi publicaţii străine din Europa şi nu numai au prezentat ideea tânărului despre transportul public gratuit. Cei de la BBC World Book Club au scris pe Twitter: „Romanian city of Cluj-Napoca has been giving free bus rides to anyone reading a book. Great idea from Victor Miron!” [în traducere: „Oraşul românesc Cluj-Napoca a oferit călătorii gratuite cu autobuzul tuturor celor care citesc o carte. Foarte bună ideea lui Victor Miron!”], la care au adăugat o fotografie cu acesta ţinând în mână o carte.

Cea mai surprinzătoare provocare pe care Victor Miron a adresat-o anul acesta este pentru Mark Zuckerberg. El îşi doreşte să-l convingă pe fondatorul Facebookului să-şi schimbe poza de la profil cu un book selfie.

„O carte bună conţine idei şi poveşti cu substanţă care creează inDependenţă.”, spune Victor Miron. „Să citeşti cărţi, şi mai ales beletristică, e un mod foarte bun de a-ţi dezvolta empatia şi inteligenţa emoţională. O carte care ne atinge ne poate da impulsul necesar să ne schimbăm. Am început să citesc mai mult în liceu pentru că în cărţi mi-am găsit modele demne de urmat. Pe mine cărţile m-au schimbat mult.”

Surse: adevărul.ro | hyperliteratura.ro | stiridecluj.ro

Foto: radiocluj.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere