Ca să reușești, trebuie să încerci!

Ușa de la intrare se deschide cu un zgomot scurt și băieții încep să urce grăbiți scările. Își aruncă repede ghiozdanele în dormitoare în timp ce râd și se împing pe scări, apoi coboară la parter să ia cina. Nu i-am văzut de patru zile, timp în care au fost plecați într-o tabără undeva la munte. Îmi era dor de energia lor molipsitoare.

După ce petrec ceva timp alături de părinții lor, David începe să cânte la pian, iar Sam se grăbește să urce la el în cameră. Eu nu i-am salutat încă, așa că mă duc prima dată la parter, unde sunt toți ceilalți, mai puțin mezinul casei. Petrec câteva minute alături de ei, apoi urc la etaj, către camera lui Sam. Dincolo de ușa se aude o bătaie ritmică. Bat la ușă fără să primesc niciun răpsuns. Mai încerc odată mai tare, apoi vocea lui mă invită să intru:

- Hei, Sam! Ce faci? Cum a fost în tabără? Ți-a plăcut?
- Da, dar lui David nu i-a plăcut. El crede că e plictisitor să mărșăluim întreaga zi prin campus și să batem la tobă. Îți place noul meu set de tobe, apropo?
- Chiar te-am auzit cântând mai devreme. Ai prins repede ritmul.
- Cred că am descoperit în sfârșit ceva la care sunt bun cu adevărat.

Privesc în colțul camerei lui, acolo unde sunt strânse grămadă chitara, saxofonul și fluierul lui Sam. Îmi amintesc de zilele când venea de la școală și mama lui îl punea să cânte la saxofon. După câteva minute însă muzica se oprea și Sam înceta să mai repete, spunând dezamăgit:
- Instrumentul acesta nu e pentru mine, mamă.

Luptă pe mai multe fronturi

Un băiețel de 11 ani m-a învățat că în viață ajungem să încercăm de multe ori lucruri care nu ni se potrivesc, care nu ne împlinesc, care ne fac să renunțăm cu desăvârșire la o pasiune pe care credeam că o avem în interiorul nostru dar pe care nu o lăsăm să iasă la lumină.

Sam a încercat să cânte la pian, la chitară, a luat lecții de saxofon și fluier, toate acestea însă nu i se potriveau personalității lui, și totuși el nu a renunțat la muzică, ci a continuat să încerce până când și-a găsit adevărata pasiune.

Întâlnesc adesea oameni care trec prin aceeași situație, care nu și-au descoperit încă talentele, care nu sunt siguri cum să-și exploreze pasiunile. Căutați mai departe, încercați mai mult, căutați mai multe variante, orice ați face, nu renunțați, nu vă resemnați! Singurul impediment între ceea ce crezi că poți să faci, dar nu faci, este doar gândirea ta.

Pasiunile noastre odată explorate aduc beneficii multiple atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru, ne cresc stima de sine, ne fac încrezători, optimiști și entuziaști. Lumea aceasta are atât de multe de oferit încât este imposibil să nu găsim acel talant îngropat la un moment dat. Ai încredere în tine!

De când s-a întors din tabără, Sam repetă în fiecare dimineață și în fiecare seară la tobe, fără ca mama lui să-i reamintească vreodată că este nevoie să o facă. Și-a descoperit talantul și îl folosește! Și tu poți face la fel! Continuă să încerci ca să reușești!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere