Apple Inc. - o viziune transformată într-un imperiu

Avansul tehnologic din ultimele decenii a dus la apariția pe piață și în casele noastre a tot felul de dispozitive, unele mai inteligente decât altele, prevăzute pentru ușurarea oricărei munci. Am ajuns să nu ne mai întrebăm cum au apărut aceste invenții sau ce circumstanță a stat la baza creării acestora, pentru că ne simțim și comportăm ca și cum ele au fost prezente dintotdeauna.

Una dintre marile companii a cărei popularitate este recunoscută la nivel mondial este Apple Inc. La baza succesului acesteia a stat binecunoscutul Steve Jobs, a cărui minte sclipitoare a compensat pentru lipsa unei facultăți. El a fost deschizătorul de drumuri în domeniul computerelor personale la momentul în care acestea erau inaccesibile populației de rând și costau exagerat de mult.

Născut pe 24 februarie 1955 în San Franciso, California, Steve este dat spre adopție de către părinții săi, tatăl Abdulfattah Jandali, profesor de științe politice, și mama Joanne Schieble, logoped. Micuțul este adoptat de Clara și Paul Jobs, care investesc timpul și dragostea lor pentru a-i oferi o educație armonioasă. Paul era mecanic iar Clara era contabilă, iar familia locuia în zona Mountain View, California, cunoscută mai târziu sub numele de Silicon Valley.

Încă din copilărie, Steve a lucrat cot la cot cu tatăl său în garajul familiei, unde cei doi se ocupau de electronice precum aparate de radio, televizoare și casetofoane. Paul l-a învățat cum sa demonteze și să remonteze diferite astfel de aparate, ceea ce s-a dovedit a fi un hobby fascinant pentru Steve. La vârsta de 12 ani a văzut pentru prima oară un calculator și a știut imediat că și el vrea să lucreze în acest domeniu.

Steve avea o minte sclipitoare iar tot ceea ce se preda la școală pe el îl plictisea. Se ținea de glume și șotii iar profesoara din clasa a patra trebuia să îl plătească pentru a-l convinge și provoca să învețe. Cu toate acestea, rezultatele testelor pe care el le dădea erau atât de bune încât conducerea școlii le-a propus părinților să îl mute direct la liceu, însă aceștia au refuzat propunerea.

Câțiva ani mai târziu, în timp ce era elev la liceul Homestead High School, îl întâlnește pe cel care avea să fie co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, care era student la Universitatea California. Acesta din urmă a mărturisit într-un interviu în 2007 că ceea ce i-a unit pe cei doi a fost pasiunea pentru aparatele electronice.

La numai 6 luni după ce se înscrie și frecventează cursurile facultății Reed College din Portland, tânărul Steve Jobs decide să renunțe la a mai sta pe băncile școlii constant și timp de 18 luni este prezent doar la cursurile ce presupuneau dezvoltarea creativității și care îi stârneau interesul. Pe data de 1 aprilie 1976 Steve Jobs și Steve Wozniak decid să pună împreună bazele a ceea ce ei au numit la acea vreme Apple Computer Company, în amintirea unei veri frumoase pe care Jobs o petrecuse la cules de mere. Afacerea era condusă din garajul familiei Jobs iar pentru a face rost de banii necesari fondării companiei Jobs și-a vândut microbuzul Volkswagen iar Wozniak un prototip de calculator inventat de el.

Observând o lipsă și nevoie de calculatoare pe piața electronicelor, Jobs și Wozniak se hotărăsc să creeze un model ergonomic, mic ca dimensiuni și cu o serie de funcții utile oricărei persoane. Ambii doreau să vândă acest model cumpărătorilor de rând, lucru care s-a și întâmplat în 1977, când a apărut pe piața primul model de calculator numit Apple II, care a adus un profit de 2,7 milioane de dolari în acel an. Pe măsură ce alți competitori au înaintat pe piață propriile modele, Apple s-a văzut nevoit să își îmbunătățească ideile și componentele, având perioade de succes dar și de declin.

Pe langă compania Apple, Jobs a achiziționat în 1986 și o mică firmă numită Pixar, ce se specializa în animații pe calculator. Nouă ani mai tarziu, Pixar a lansat desenul animat Toy Story, care a avut un succes răsunător. Mai târziu, studioul a lansat și alte desene animate de succes precum Finding Nemo, Toy Story 2, The Incredibles, sau Monsters Inc. În 2006, Pixar s-a afiliat cu Walt Disney, Jobs devenind astfel acționarul cu cele mai multe acțiuni la Disney.

Îndeplinind funcția de director general la Apple și luptând neîncetat pentru progrese inovatoare, Jobs a reușit să creeze din Apple un gigant specializat în calculatoare, tablete și telefoane, care dă tonul în materie de noi tehnologii, modele și design-uri. Pe 5 octombrie 2011 compania a anunțat decesul lui Jobs, care se luptase timp de aproape un deceniu cu cancerul pancreatic ce i-a curmat existența la numai 56 de ani. Viața lui a fost subiectul a numeroase cărți și filme, persoana lui rămânând în memoria colectivă ca un exemplu tenace de perseverență împletită cu talent și ambiție.

„Nu avem șansa de a face prea multe lucruri în viață, dar pe cele pe care le facem trebuie să le facem foarte bine. Pentru că aceasta este viața noastră. Ea este scurtă, iar apoi murim. Cu toții am ales să facem ceva cu viețile noastre. Și ar fi bine ca ceea ce am ales să facem să fie extraordinar, să merite!” - Steve Jobs

Sure: www.cheatsheet.com | www.notablebiographies.com | www.biography.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere