4G – platforma dezvoltării personale.

Acum câteva luni a apărut o carte care nu aduce nimic nou prin subiectul ei, însă oricât de multe cărţi de acest gen ar apărea, nu vor fi niciodată de ajuns. Este vorba de „50 de idei geniale care au schimbat omenirea”, editura Litera. Este fascinant să citeşti ce a însemnat curentul electric, telefonul, capitalismul, speranţa de viată, analiza matematică pentru perioada când acestea au fost descoperite. Astăzi, lucrurile acestea sunt absolut normale, dar atunci, descoperirea lor a reprezentat o adevărată revoluţie. Totuşi, oricât de dezvoltaţi am fi astăzi şi oricât de departe am ajunge, nu trebuie să uitam că faptele lor au constituit doar un început. Şi de multe ori începutul reprezintă cel mai dificil lucru.   

Mă gândesc adesea la Abraham Lincoln, Wiliam Crookes, Henry Ford, Frederick Tudor şi mulţi alţii. Oameni a căror viaţă a făcut o diferenţă în societatea lor. Care a fost filosofia lor de viaţă? Cum s-au dezvoltat? S-au gândit vreodată că invenţiile lor vor revoluţiona lumea?  Dacă i-am fi privit atunci, am fi văzut că nu aveau nimic diferit faţă de alţi copii, adolescenţi, tineri, adulţi din vremea lor. Şi totuşi gesturile lor au făcut o diferenţă.

4G este una dintre ultimele noutăţi  pe plan tehnologic. Cu siguranţă nu va fi ultima.  Mă întreb cine sunt oamenii din spatele ei? Ce au ei în plus faţă de mine? Ce i-a făcut să reuşească să schimbe prin invenţiile lor viaţa a milioane de oameni? În ciuda noutăţii ei, 4G reprezintă una dintre cele mai mari încurajări pentru mine. La fel şi Apple sau Facebook. Proiecte care s-au născut într-un garaj sau pe biroul dintr-o cameră de zi. Nimic nu este imposibil. Iată mai jos patru paşi care te pot ajută să revoluţionezi lumea.  

1Geneza lucrurilor sau De ce e important să ai un scop în viață ?

Toţi, indiferent de categoria socială sau mediul în care lucrăm suntem preocupaţi să găsim nişte constante în următoarele domenii: crearea lumii, dezvoltarea ei, scopul vieţii, ce se întâmplă după moarte etc. Concepţia pe care o avem cu privire la fiecare dintre aceste aspecte ne influenţează modul de gândire şi felul în care ne trăim viaţa. Felul în care ne distrăm, învăţăm, ne raportăm la bani şi lista ar putea continua. Unii promovează liberalismul şi divertismentul drept modul perfect în care îţi poţi trăi viaţa. Alţii pun accent pe (auto)disciplină şi educaţie continuă. Aş dori să vă prezint şi un alt punct de vedere. Pentru unii a reprezentat soluţia mult aşteptată. S-ar putea să fie şi pentru tine.

In discursul susţinut în cadrul Micului dejun cu rugăciune, eveniment organizat anual la nivel naţional în Statele Unite, doctorul neurochirurg Ben Carson a afirmat un lucru cu o valoare istorică:,,educaţia îi eliberează pe oameni.”  Parafrazând această afirmaţie aş putea spune că ,,dezvoltarea personală îi eliberează pe oameni”. Acest concept reprezintă în opinia mea, soluţia în cadrul oricărei dezbateri pe tema: ce să fac cu viaţa mea.

Viaţa reprezintă un regres în absenţa dezvoltării. Nu se poate vorbi despre împlinire în absenţa ei. De fapt, una dintre marile nevoi ale omului este aceea de sens. Indiferent de clasă socială sau cultură, oamenii au nevoie să fie apreciaţi, să fie împliniţi cu ceea ce fac, să se simtă valoroşi. Îmi permit să spun că pentru a fi cu adevărat fericit ai nevoie să descoperi sensul vieţii şi să îl urmezi. Dacă ar fi să rezumăm acest concept la o ecuaţie matematică ar fi una foarte simplă. Existăm pentru a ne dezvolta şi pentru a atinge cele mai înalte culmi.  

Un lucru poate fi bun sau rău, în funcţie de felul în care te ajută în dezvoltarea ta. Orice lucru bun aduce un plus în ceea ce priveşte dezvoltarea, dar un lucru rău, chiar dacă la prima vedere ar putea avea implicaţii pozitive, în timp o va împiedica. De aceea ar trebui evitat. În concluzie, dezvoltarea personală este un lucru existenţial pentru fiecare persoană, iar calitatea vieţii depinde de modul în care ne raportăm la aceasta.

2Greutatea dezvoltării sau Ce te poate ajuta să te dezvolți pe plan personal ?

Marea problemă la capitolul dezvoltare personală nu constă în dificultatea de a ajunge sus ci în înfrângerea piedicilor din interiorul nostru. Nimeni nu poate da vina pe condiţiile exterioare, financiare, sociale, medicale pentru nereuşita lui. Dezvoltarea personală ţine în primul rând de interiorul nostru. Bineînţeles, condiţiile exterioare au şi ele rolul lor, dar nu sunt decisive.     
     
Unul dintre cele mai mari obstacole în calea dezvoltării personale este voinţa. Nu poţi ajunge nicăieri dacă nu vrei să faci lucrul respectiv. Există oameni care au mereu privirea în pământ. Niciodată nu ridică ochii pentru a vedea lucrurile din jurul lor. Niciodată nu îşi doresc acele lucruri pe care le văd la alţii. Mulţi se resemnează cu ceea ce au şi sunt, de parcă resemnarea  îi va convinge pe unii binevoitori să-i răsplătească pentru starea lor şi să-i plângă de milă. Daca nu faci tu ceva pentru tine, nimeni nu o va face.  

Indiferent cât de dificilă este starea în care te afli sau cât de sus vrei să ajungi, totul începe cu o voinţă puternică. Cu toţii ştim oameni care nu au avut o situaţie financiară bună, dar având un scop bine definit şi o voinţă interioară puternică, au reuşit. Şi i-au convins şi pe alţii să le fie alături.

Ar fi imposibil să nu vorbim despre teama de eşec. Multora le este frică să facă un anumit lucru pentru că se gândesc....oare ce se va întâmpla dacă nu reuşesc. Cât voi pierde? Ce vor spune ceilalţi? Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu ştiu să rişte. Sau mai bine spus nu ştiu să piardă şi să înveţe din nereuşitele lor. Te provoc să te gândeşti la un lucru. Îţi propui să urci pe un vârf şi nu ajungi decât la jumătatea traseului şi apoi te întorci...Dacă din teama de eşec nu ai fi pornit, ai fi ajuns măcar până la jumătate ? Ţi-ai propus să urmezi un program de doctorat şi la jumătate îţi dai seama că nu poţi face faţă şi renunţi. Oare ai fi putut vreodată să acumulezi informaţiile dobândite până la jumătatea doctoratului, dacă nu ai fi început? Sau ai pornit o afacere şi după o investiţie destul de mare, îţi dai seama că lucrurile nu merg aşa cum ţi-ai fi dorit. Eşti gata să găseşti o altă soluţie? Să înveţi din ceea ce ai greşit şi să mergi pe mai departe? Eşecul acela îţi dă o lecţie pe care multe academii economice nu te-ar fi putut-o învăţa, din punct de vedere practic.  Nu lăsa eşecul să îţi stea în cale. S-ar putea ca în felul acesta să îţi ratezi viaţa.

3Generează lucruri sau Cum poți face planurile să devină realitate ?

Steve Jobs, una dintre personalităţile secolului XXI, a făcut următoarea afirmaţie: ,,oamenii nu ştiu ce au nevoie până când nu le arăţi care este nevoia lor”.  Un spirit bun de observaţie a nevoilor, a oportunităţilor, a lucrurilor din jur, reprezintă o latură foarte plăcută a dezvoltării personale. Cele mai multe afaceri s-au născut pentru că iniţiatorii acestora au văzut care sunt nevoile, oportunităţile pieţei şi au acţionat în consecinţă ... Cei mai mulţi oameni s-au dezvoltat în modul cel mai frumos pentru că au avut o viziune şi au văzut care este lucrul care li se potriveşte cel mai bine, care va fi direcţia in viitor şi cum se vor putea adapta acesteia încă de acum. Acesta a fost şi secretul reuşitei lui Steve Jobs: observă lucrurile din jurul tău şi propuneţi să fii omul potrivit la locul potrivit.  
Următorul pas după descoperirea lucrului care ţi se potriveşte cel mai bine este la fel de important. Trebuie să faci ca lucrurile să se întâmple. Mulţi oameni au idei, au planuri, însă le lipseşte acţiunea. Când ajung în momentul în care trebuie să facă lucrurile să se întâmple, fie nu ştiu cum să facă acel lucru, fie li se pare că efortul care trebuie depus este echivalent cu mutarea unui munte. Este adevărat că unii sunt mai pragmatici decât alţii, însă de multe ori, a face lucrurile să se întâmple nu presupune altceva decât să laşi prejudecăţile deoparte şi să te apuci de treabă. De exemplu, dacă ţi-ai propus să înveţi limba germană dar nu faci nimic în acest sens, nici măcar să înveţi cinci cuvinte pe zi, atunci în mod sigur nu o vei învăţa niciodată. Învaţă să faci lucruri, apucă-te să le  faci lucruri şi experienţa te va învăţa multe.

            Dacă ai descoperit care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci şi te-ai apucat de treabă, trebuie să fii atent la următorul element fără de care s-ar putea să te opreşti la un moment dat. Este vorba de perseverenţă. Există afaceri care au început prost sau mai bine spus, nu au avut planul cel mai bun, dar creatorii lor continuat să lupte şi au încercat toate posibilităţile până au găsit varianta cea mai bună. Desigur, aceasta nu este soluţia ideală în mediul afacerilor, dar este foarte important să nu te dai bătut.

Rareori pleci la drum având cel mai bun plan sau toate resursele necesare, însă perseverenţa este soluţia în aproape toate cazurile. Aceeaşi soluţie este valabilă şi pe plan personal. Poate că uneori există limite care te împiedică să îţi faci cel mai bine treaba la lucru, dar un cred că există un angajator care să un aprecieze perseverenţa şi dorinţa ta de a învăţa şi a creşte. Nimic nu se poate face dintr-o dată, de aceea este nevoie de perseverenţă. Mergi înainte chiar şi atunci când lucrurile nu arată deloc bine. Orice problemă are o soluţie.

4G sau Care este rolul lui Dumnezeu în dezvoltarea personală ?

Oricât ar părea de ciudat sau neadevărat, 4G este net superior faţă de tot ceea ce a fost până acum. Nu mă refer la tehnologia 4G ci la următoarea idee, net superioară comparativ cu ideile prezentate până acum. S-ar putea ca nu toţi să fim de acord cu următoarea afirmaţie, dar eu cred că am fost creaţi de un Dumnezeu care ştie cel mai bine care este modul nostru de lucru şi de utilizare.

Ştie care sunt nevoile noastre, ce ni se potriveşte cel mai bine, ce e bine şi ce nu e bine pentru noi. Poate că pare destul de absurd lucrul acesta, însă îţi recomand să îţi iei timp să citeşti ceea ce scrie El despre tine şi cum te poţi dezvolta cel mai bine şi îţi garantez că te vei convinge. Însă partea cea mai importantă care este net superioară a tot ceea ce a fost până acum, este faptul că Dumnezeu cunoaşte viitorul. Nu ştiu dacă îţi dai seama ce consecinţe poate avea asupra ta lucrul acesta.

Cunoscând viitorul, Dumnezeu ştie ce este cel mai bine să faci acum pentru a-ţi fi bine în viitor. Ştie care vor fi consecinţele lucrurilor pe care le faci acum. Ştie care este domeniul de activitate cel mai potrivit pe care îl poţi alege ţinând cont de ceea ce va aduce viitorul. Cunoscând viitorul ... viaţa ta ar putea fi cu totul alta. Dar pentru că tu nu îl cunoşti, trebuie să ai încredere în Dumnezeu. Tehnologia 4G poate să îţi schimbe viaţa, iar Dumnezeu care depăşeste cu mult această tehnologie, te poate ajuta în dezvoltarea ta, mult mai mult decat îţi poţi imagina. Intreabă-L despre tine si vei fi uimit câte ştie şi ce sfaturi îţi va da.

Fii tot timpul la zi cu orice apare nou în domeniul dezvoltării tale personale. Alege toate acele lucruri care te pot duce departe şi nu vei mai avea nevoie de alte teorii pentru a-ţi trăi viaţa. Vei avea propria ta filosofie de viaţă.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere