40 de lucruri pe care trebuie să le faci în studenție

Știu, știu: iminența noului an academic te face să îți dorești să se mai dilueze cumva ultimele zile ale vacanței și să mai ai puțin timp pentru tine. Mă gândeam zilele acestea la lucrurile faine pe care le-am făcut în anii de facultate și la cele pe care îmi doresc să le fac în anul care îmi stă înainte. Am făcut și o listă.

Cauți idei? Uite, te las să tragi puțin cu ochiul...

  1. Ia-ți cei mai buni 2-3 prieteni și fă un turneu cu trenul prin toată țara. Trăiască transportul gratuit!
  2. Vizitează toate muzeele din orașul în care ești student.
  3. Organizează mese comune, alături de prieteni/colegi- vei fi surprins câte sortimente noi de zacuscă vei descoperi!
  4. Fă un test-drive cu o mașină de lux.
  5. Citește cărți dintr-un domeniu diferit de cel pe care îl aprofundezi în cadrul facultății. Ești la Poli? Socrate, Platon, Aristotel? Medicină? Puțină teologie ar prinde bine. Relații publice? Asimov și Thomas Mann s-ar putea să îți lărgească viziunea.
  6. Mergi într-o vacanță la preț redus, într-o locație exotică. Cum? Grație internetului și site-urilor care îți trimit prin e-mail oferte de călătorii la mini-prețuri.
  7. Fii membru activ al unei organizații non-profit! Fii parte a unui grup care militează pentru o schimbare! Asociază-te unui scop! Luptă pentru o cauză!
  8. Încearcă o experiență multiculturală. Work and travel? Erasmus? Un internship peste hotare? Mergi suficient de departe pentru a te regăsi pe tine. În oamenii noi pe care îi întâlnești, în experiențele inedite și în peisajele care fac mai mult decât 100 de fotografii.
  9. Petrece o noapte întreagă dormind afară, pe perioada verii, când au loc așa-zisele ”ploi de stele”.
  10. Donează sânge! În perioada aceasta ești mai tânăr, mai puternic și mai sănătos decât vei fi peste 15 ani de acum înainte. Și chiar dacă timpul în care vei avea nevoie de sânge îți pare foarte îndepărtat, amintește-ți că gestul tău poate face o diferență enormă pentru altcineva (detalii: http://doneazasange.ro/).
  11. Mergi la teatru! Stai cu ochii pe ofertele de preț ale marilor spectacole de teatru, dar și pe reprezentațiile gratuite ale trupelor începătoare.
  12. Mergi la operă! Abandonează pentru o seară ținuta basic, scoate-ți de la naftalină rochia aceea elegantă și invită-ți gașca la unul din spectacolele clasice de operă. Alt aer. Altă societate. Și când ieși de acolo parcă simți că ți s-au înmulțit neuronii.
  13. Invită-ți frații mai mici/ verișorii din afara orașului în care locuiești, să te viziteze, și transformă-te pentru un weekend în ghid turstic.
  14. Știi care este cel mai înalt punct al orașului în care studiezi? Găsește-l!
  15. Vânează seminarele și evenimentele care te îmbogățesc și la care poți participa gratuit! De la unele te poți întoarce cu diplome de participare, cărți, contacte noi, o mulțime de informații sau concluzii cu ”așa nu..”.
  16. Găsește un om sărman cu care te intersectezi des și fă-ți un scop din a-l ajuta pe termen lung. Poate îi dai astăzi un leu, săptămâna viitoare stai puțin de vorbă cu el, iar iarna te oprești să îi cumperi o băutură caldă. Gesturile mărunte contează. Poate mai mult pentru tine decât pentru el. Sau...?
  17. Nu rata Noaptea cărților deschise (23 aprilie) și Noaptea muzeelor (20 mai)!
  18. Ia-ți un abonament la sală sau la înot, la ofertă.
  19. Ține un jurnal cu cele mai importante evenimente din viața ta.
  20. Ia-ți o zi în care să te plimbi cu autobuzul prin tot orașul, luând mijloace de transport la nimereală.
  21. Fă-ți curățenie pe conturile de social-media și administrează în mod isteț setările de ”privacy”. Ai fotografii cu ”duck-face”, statusuri tip ”Dacă îmi comentezi cu cifra 5 voi avea poza ta la profil o săptămână” și mulți prieteni total necunoscuți? Dacă igienizarea ți se pare prea dificilă, poți lua în calcul schimbarea contului, laolaltă cu adresa de e-mail. Așa eviți situația penibilă ca profesorii tăi să primească proiecte de la adresa diana_sefa_yo@yahoo.com... (nu vă uitați așa la mine, aveam 10 ani).
  22.  Mergi la colindat! Strânge-ți mai mulți prieteni, repetați 3-4 colinde, dați câteva telefoane la sediile primăriilor, la orfelinate, la sedii bancare și...să curgă cu covrigi și aromă de scorțișoară!
  23. Găsește restaurantul cu cea mai frumoasă priveliște din oraș și recompensează-te cu o cină acolo, la sfârșitul sesiunii.
  24. Deschide-ți un blog și scrie. Despre ce te doare, despre ce te frământă, despre ceea ce trăiești și despre lucrurile în care crezi. Îi vei ajuta pe alții, însă cel mai mult pe tine.
  25. Fă fotografii!
  26. Scoate măcar o dată un om al străzii în oraș, pentru prânz sau cină.
  27. Mergi la un magazin de rochii de mireasă/costume foarte elegante, și probează tot ceea ce îți face cu ochiul, fără să te uiți la etichetă.
  28. Urcă pe vârful Moldoveanu sau pe cel mai înalt vârf din țara în care studiezi. Sau pe amândouă.
  29. Pune multe întrebări. Profesorilor, mentorilor, oamenilor de pe stradă. Stresează-i, provoacă-i, fă-i să își dea ochii peste cap când te văd cu mâna pe sus. Sună puțin răutăcios? Poate, însă digerarea la nesfârșit a lucrurilor care nici nu ne interesează, nici nu ne folosesc nu ajută nimănui. Întreabă atât timp cât ai oameni mai buni decât tine în preajmă.
  30. Împrietenește-te cu oameni diferiți de cei printre care te-ai dezvoltat până acum! Diferiți ca vârstă, ca pregătire academică, statut social, naționalitate, religie, structură a personalității etc. De ce? Pentru că auzind numai ecouri nu ne vom depăsi niciodată.
  31. Religie? Știu că ai fost contra în adolescență, însă se pare că ai ajuns la facultate iar viața ta nu este terenul de joacă al nimănui: pune-ți întrebări și caută-ți propriile răspunsuri. Apoi asumă-ți lucrurile în care te-ai decis să crezi.
  32. Ia-ți o săptămână de ”post” de la social-media! O să vezi cum este să te trezești cu o grămadă de timp liber...
  33. Mergi într-o tabără de supraviețuire.
  34. Încearcă să mănânci ceva nou de fiecare dată când iei masa în oraș.
  35. Convinge 10 persoane să doneze 2% pentru o cauză pe care tu o consideri nobilă.
  36. Scrie-ți o scrisoare ție, pe care să o citești peste 10 ani. Scrie despre cine ești acum și despre ce îți dorești să faci/ devi în perioadă următoare. Apoi pune-o într-o sticlă de sticlă sau într-o cutie ermetică și abandonează-o undeva în curtea sau în podul bunicilor.
  37. Fă o vizită surpriză părinților, fără să le spui că vii acasă.
  38. Încearcă un sport extrem: parașutism, surf, bungee, ciclism montan sau alpinism. Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu tu, atunci cine?
  39. Fă un curs care nu are legătură cu specializarea ta, ci cu hobby-urile pe care le ai. Fotografie? Prim ajutor? Croitorie? Chitară? Oratorie?
  40. Iar, în ultimul rând...lasă lista asta la o parte și găsește-ți propriile provocări!

Viața ta este mai mult decât o listă de ”TO DO”-uri. Este despre tine și despre atâta potop de lume care se perindă în jurul tău. La sfârșitul celor 3-4 sau chiar 6 ani de facultate vei ține în mână aceeași diplomă pe care o vor ține și alte mii de absolvenți din țara asta. Ce te va face diferit? 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.4

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere