3 lucruri de care trebuie să ții cont când vrei să economisești bani

Atunci când îți dorești mai mulți bani, e foarte important să cauți în direcția potrivită. De cele mai multe ori, ei se află în buzunarul tău.

Mulți dintre noi ne dorim mai mulți bani, dar puțini realizăm că secretul reușitei constă în utilizarea cu înțelepciune a resurselor existente. Dar când vine vorba de economisire, apar unele probleme. În întâmpinarea lor, trebuie să ții cont de trei lucruri:

1. Motivația

De ce să economisesc? Motivația e la fel de importantă precum sursa banilor. Găsește o motivație, un scop. Dacă îți dorești foarte mult să ai propriul aparat foto sau propria mașină atunci ideea de a economisi ți se va părea binevenită. Mă îndoiesc că nu există niciun lucru pe care să ți-l dorești foarte mult pentru tine, sau pentru cineva drag. Dacă nu îți vine în minte nimic, ia o foaie de hârtie și reflectează. Identifică motivația pentru care vrei să economisești.

Recompensează-te emoțional în avans gândindu-te cum te vei simți când te vei plimba cu acea bicicletă nouă sau când când vei oferi soției tale acel robot de bucătărie. Imaginează-ți chipul fiului tău când îi vei spune: "Nu îți face griji pentru taxele școlare, poți merge la facultate!" Asemenea proiectări în viitor vor amplifica motivația și te vor energiza pentru a căuta noi resurse de a economisi.

2. Bugetul

Bugetul reprezintă bilanțul sau planul de perspectivă în ce privește veniturile și cheltuielile pentru o perioadă determinată de timp. De ce trebuie să calculezi bugetul? Dacă nu știi câți bani intră și câți bani ies din buzunarul tău nu vei ști niciodată cât ai economisit în perioada respectivă. Administrarea banilor e la fel de importantă ca și câștigarea lor.Dacă vrei să economisești pentru compania/organizația ta, e recomandat să calculezi bugetul pentru întreg anul următor. La nivel individual, este de ajuns să îți calculezi bugetul pentru o lună de zile.

a. Veniturile - Notează totalul veniturilor pentru luna următoare. Veniturile reprezintă banii pe care îi câștigi sau primești. Un alt nume pentru "venituri" este "intrări". Dacă ești salariat, îți este foarte ușor să estimezi la începutul lunii ce sumă poți trece la venituri. Dacă veniturile tale sunt flexibile, va trebuie să le notezi pe parcursul perioadei, în timp ce apar. Nu uita să notezi fiecare leu care intră în categoria venituri.

b. Cheltuieli - Notează zilnic fiecare leu pe care l-ai cheltuit și în dreptul lui scopul pentru care l-ai cheltuit. Scopul nu trebuie să fie numele produsului, ci o categorie generală (de exemplu: Alimente, Transport, Sănătate, Divertisment, Îmbrăcăminte, etc). De ce e important să notezi și scopul? Voi reveni la această întrebare puțin mai jos. Dacă nu poți nota imediat ce ai cheltuit banii, nu uita să notezi la sfârșitul zilei. Pentru cei care stau mai rău cu memoria, le recomand să aibă un carnețel la ei tot timpul, sau să noteze pe telefon. Astfel, evită riscul de a uita anumite cheltuieli sau scopul lor.

*Pentru a ține evidența, îți recomand programul Excel, care te scutește de calcule la sfârșitul lunii. Există și aplicații pentru telefon, care îți calculează automat suma cheltuielilor pe diferite categorii dar și totalul cheltuielilor. La fel de bine poți folosi și metoda tradițională: un carnețel.

3. Analiza

La sfârșitul lunii, calculează cheltuielile. Astfel, poți observa câți bani ai avut și cât ai cheltuit luna respectivă. Astfel poți afla cât ai economisit.Dacă nu ai economisit, ești în deficit (adică ai cheltuit mai mult decât ai câștigat), ori pur și simplu vrei să economisești mai mult, atunci e timpul să analizezi acel tabel.

Verifică cât ai cheltuit în total, apoi pentru fiecare categorie în parte (mâncare, transport, divertisment, etc). Acesta e motivul pentru care trebuie să notezi cheltuielile pe categorii. Dacă ai cheltuit 500 de lei în categoria divertisment, probabil aici este domeniul unde trebuie să reduci cheltuielile. Dacă ai cheltuit 1.000 lei în categoria îmbrăcăminte și asta se întâmplă lunar, atunci aceasta e mina ta de aur - sursa ta de economii.

Degeaba introduci bani în buzunar dacă nu poate reține banii prea mult timp.Dacă rămâi mereu fără bani, trebuie să identifici unde se scurg banii tăi în mod neînțelept. Poate cheltuiești prea mult în domeniul divertisment. Propuneți o limită pentru luna viitoare categoria respectivă, de exemplu maxim 100 lei. Adaptează-ți limitele în funcție de ceea ce funcționează cel mai bine pentru tineși nu uita:

Vrei mai mulți bani? Atunci asigură-te că buzunarul tău nu e găurit.

Foto: narcis sedargenson

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere