Cum să nu citești degeaba

Cărți de dezvoltare personală, articole, citate, reviste, bloguri și altele. Și totuși... unde sunt schimbările promise pe coperta a patra a cărții sau în titlu? De ce nu se adeverește promisiunea „După ce vei citi cartea aceasta, vei avea parte de succes”?

Cărțile sunt scrise bine şi nu putem arunca vina asupra autorilor. Sugestiile oferite de autori sunt practice de multe ori și bine explicate. Sunt și oameni care povestesc entuziasmați despre cum aplicarea constantă a ceea ce au citit le-a schimbat viața. Pe de altă parte, mulți dintre noi nu avem parte de sentimentul acela al reușitei, care să confirme că lucrurile citite ne-au fost de folos și ne-au adus succes.

Există oare o explicație? Da.

Nu asimilăm cum trebuie ceea ce ne este prezentat și explicat și, mai ales, nu transpunem teoria în practică.

Ce am putea face?

 #Notarea ideilor pe o foaie sau într-o agendă, exact cum facem/făceam la orele de curs, ne poate ajuta deoarece informația se întipărește astfel mult mai bine în minte. În plus, avându-le scrise undeva în rezumat, le vom putea accesa oricând, fără să recitim cartea în întregime. Înțelegerea și reținerea ideilor principale va ajuta la simplificarea planului de acțiune.

#Să spunem altcuiva ce am învățat. Când facem asta, nu doar că îi învățăm și pe alții ceea ce știm, dar ne aducem și noi aminte ce am citit. Cu cât le transmitem mai mult și mai frecvent altora cunoștințele acumulate, cu atât acestea ni se întipăresc mai ușor în minte, conștientizând în mod constant că am învăţat ceva ce trebuie transformat în practică, în realitate.

#Post-it-uri peste tot. Citatele și sfaturile de care avem nevoie în mod constant trebuie recitite zilnic. Le putem scrie pe bucățele de hârtie pe care să le lipim pe oglindă, pe dulap, pe frigider și (aproape) peste tot.

 #Să învățăm constant. Este important să învățăm cât mai multe lucruri despre un subiect anume. Astfel, vom putea pune împreună toate ideile, formându-ne un întreg bagaj de cunoștințe.

Apoi, având toate sau aproape toate informațiile necesare, nu ne rămâne decât să găsim motivația necesară, să facem planul de acțiune și să pornim la treabă.

Dacă am încerca să aplicăm în viața noastră lucrurile bune și sugestiile pozitive pe care le citim în cărți, am vedea schimbări majore. Nu este suficient să ne aruncăm privirea asupra textului unei cărți ca să se întâmple „minuni”. De fapt, o astfel de atitudine este pierdere de timp și de bani. Așa că, dragi prieteni, opriți-vă din citit și străduiți-vă să implementați cele citite deja.

 

 Un articol scris de Evelina Butnaru

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii