Pagini cu lipici. Cărțile și capacitatea lor de a ne dezvolta

Domnitorul Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521) a dorit să lase fiului său, care era în același timp urmașul său la tron, sfaturi și porunci referitoare la felul în care trebuie să se comporte un voievod și cum să conducă. Pentru aceasta îi va lăsa o carte, ca manual pentru tânărul prinț.

Cartea se numește „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” și a fost scrisă aproximativ între 1513 și 1521. Este în același timp și una dintre primele lucrări păstrate în limba română și sugerează ideea că un om poate crește și poate deveni o persoană mai bună citind. Să fie oare așa? Nu este cititul doar o activitate recreativă fără alte urmări asupra ființei noastre?

În anii recenți s-au făcut o serie de studii referitoare la influența cărților asupra oamenilor care aleg să le citească. Rezultatele sunt concludente: cititul schimbă persoana care se delectează cu acest „sport”. Prin lectură poți într-adevăr să te dezvolți ca persoană. Și asta nu doar prin lectura unor cărți cu sens specific de dezvoltare personală. Vom parcurge în câteva rânduri efectul pe care îl are lectura asupra unei persoane.

Dezvoltare intelectuală. Cea mai evidentă schimbare se produce la nivel cognitiv. Citind, îți dezvolți un vocabular complex, înveți sensuri noi ale cuvintelor și poți să fii mai fluent în exprimare. Aceasta poate fi utilă în momentul în care ești pus în situația de a compune un text sau de a vorbi în public. Cititul este un catalizator pentru îmbunătățirea creativității. Alte laturi pe care le dezvoltă sunt cea conversațională, deschizând drumuri care până atunci păreau inaccesibile, și cea analitică. S-a demonstrat că persoanele care citesc reușesc să observe mai ușor tipare atât la nivel teoretic, cât și practic, permițând astfel să pună în balanță mai multe opțiuni.

Dezvoltare emoțională. O persoană care citește poate înțelege mai ușor lumea înconjurătoare. Citind ficțiune de calitate (s-a demonstrat că activitatea cerebrală crește odată cu complexitatea operei citite), reușești să înțelegi mai ușor persoanele cu care intri în contact. Poți detecta și interpreta emoțiile cu mai multă ușurință. Acest talent va fi de folos în interacțiunile zilnice. De asemenea, poți deveni mai empatic față de problemele celorlalți și mai deschis față de cei diferiți de tine.

Dezvoltare mentală. Cititul, de asemenea, fortifică mintea care este expusă lecturii. S-a demonstrat că persoanele care citesc își dezvoltă capacitatea de a se concentra asupra lucrurilor importante cu mai mare ușurință. Memoria este de asemenea influențată, fiind mult mai capabilă să rețină atunci când este antrenată prin lectură. Și procesul luării deciziilor este influențat, mintea având o perspectivă mai largă și o capacitate crescută de a cântări opțiunile. Nu în ultimul rând, cititul îi oferă creierului o ocazie de a se deconecta de la stresul cotidian. Citind unele cărți, poți să te desprinzi de anumite probleme și să îți reorganizezi gândurile și prioritățile.

Dezvoltare socială. Persoanele care se simt nesigure pe sine pot învăța destul de multe despre cum să se comporte în societate. Citind, reușim să găsim subiecte de discuție și ne putem integra mai ușor într-un grup de persoane. Putem să ne facem mai ușor remarcați astfel sau să ne lăsăm descoperiți și, în același timp, putem câștiga un plus de încredere în sine. Un alt element ce încă nu a fost discutat prea mult este felul în care cititul ne ajută să fim lideri mai buni. Uitându-ne la pasiunile unor mari lideri, vom vedea că și cititul ocupă un loc important și este un factor de bază în ascensiunea și menținerea lor pe poziție.

Ceea ce este fascinant la citit este că are o componentă unică. Fiecare cititor reacționează diferit și este schimbat într-un mod specific de lectură. Lucrul evident este că el va fi schimbat de procesul lecturii în cel puțin unul din modurile prezentate mai sus. Cum? Se poate afla doar experimentând. Și asta înseamnă ca fiecare să ia o carte și o oglindă, iar când va termina cartea își va da seama ce anume nu mai este la fel.

 

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii