Colecția Criterion: repere cinematografice

Industria cinematografică produce azi mai mult ca oricând, iar serialele TV au devenit mai bune decât filmele hollywoodiene și sunt atât de numeroase, încât ar fi dificil să facem o listă completă a lor. Abundența aceasta creează nevoia de repere. Cum și în funcție de ce să selectăm filmele de vizionat?

Cunoscătorii sunt familiarizați cu așa-numita Criterion Collection. Înclin totuși să cred că pentru mulți adolescenți și tineri, colecția inițiată în 1984 este necunoscută. Filmele incluse în Colecția Criterion, unele clasice, altele relativ recente, constituie o listă care merită măcar trecută în revistă, deoarece ne poate oferi cel puțin câteva repere semnificative cu privire la ce ar merita vizionat. Este o listă bogată, cu peste 1.300 de filme, completată în fiecare lună cu noi titluri de filme restaurate și prezentate publicului în cele mai bune condiții posibile.

Colecția Criterion include o selecție diversă, respectiv filme de care poate că ați auzit cândva sau chiar filme despre a căror existență nici măcar nu știați. Ținând cont de numărul enorm de producții cinematografice, am putea spune că găsiți în Colecția Criterion o parte din frișca de pe tort. Veți vedea în listă nu doar filme americane – cu care suntem deja mult prea obișnuiți – ci și producții iraniene, italienești, japoneze, suedeze, rusești, germane, indiene, neo-zeelandeze, finlandeze, daneze etc. Numele mari ale cinematografiei mondiale se regăsesc în colecție, și mă refer aici la maeștri consacrați, ca Ingmar Bergman, Yasujiro Ozu, Robert Bresson, Satyajit Ray, Federico Fellini, Andrei Tarkovski, Abbas Kiarostami, Michelangelo Antonioni, Akira Kurosawa ș.a.

Numele enumerate mai sus ar putea lăsa însă o impresie eronată, anume că această colecție ar include doar filme de artă, dintr-acelea pe care o bună parte a publicului le consideră plictisitoare. Nimic mai neadevărat. Colecția Criterion include filme din toate genurile, cu condiția să fie reprezentative pentru genul căruia îi aparțin.

În fiecare săptămână, colecția sporește cu cel puțin un film nou. De exemplu, în luna iulie a acestui an vor fi adăugate colecției, între altele, 1984 (în regia lui Michael Radford), The Baker’s Wife (R: Marcel Pagnol), Do the Right Thing (R: Spike Lee), iar în august a.c., An Angel at My Table (R: Jane Campion), Magnificent Obsession (R: Douglas Sirk) și The Flavor of Green Tea over Rice (R: Yasujiro Ozu). Consultând lista colecției, curioșii vor descoperi destule filme care, odată vizionate, le vor cizela gustul pentru cinematografia autentică. Sunt filme care merită atenție, unele purtând chiar eticheta de „capodopere ale celei de-a șaptea arte”.

Recent, Colecției Criterion i-a fost adăugat și numele unui cineast român, primul, din câte știu, ale cărui filme au fost incluse în colecție. Este vorba despre Cristian Mungiu, prezent în listă cu După dealuri, Bacalaureat și 4 luni, 3 săptămâni și două zile.

DVD-urile Colecției Criterion includ, pe lângă filmele propriu-zise, restaurate, și diverse materiale suplimentare, precum critică de specialitate. Scopul urmărit este prezentarea filmului în așa fel încât acesta să fie recepționat de public cât mai aproape de ceea ce au intenționat realizatorii lui.

Cititorii acestui articol sunt rugați să se documenteze înainte de a decide să vizioneze un film sau altul din Colecția Criterion, deoarece este puțin probabil să le placă toate titlurile incluse în aceasta. Filmul e o chestiune de gust. Faptul că un film se regăsește în Colecția Criterion nu înseamnă că va plăcea oricui, însă, în mod sigur, includerea în listă e un argument în plus în favoarea luării lui în considerare.

Nu demult, a fost lansat The Criterion Channel. E limpede că trendul actual e ca publicul să vizioneze filmele pe internet – fiecare își poate selecta filmul pe care dorește să-l vadă, ora la care să facă lucrul acesta și, desigur, dispozitivul pe care să-l folosească pentru vizionare. De exemplu, HBO are platforma HBO GO. Nu e de mirare că există acum și The Criterion Channel, cu o arhivă de peste 1.000 de filme clasice și contemporane pe care le puteți viziona în baza unui abonament. Din câte înțeleg, canalul nu funcționează ca o bibliotecă din care poți împrumuta oricând ce titlu vrei, ci oferă selecții de filme, care sunt schimbate și ajustate periodic.

Închei articolul cu 10 titluri de filme din Colecția Criterion pe care le recomand eu însumi, fără intenția de a face din lista mea un top. Dacă ați urmărit, de-a lungul celor trei ani și jumătate de când colaborez cu Respiro Books, cronicile de film pe care le-am scris, veți recunoaște cu siguranță unele dintre aceste filme Criterion printre cele despre care v-am povestit: (1) 12 Angry Men; (2) Pather Panchali; (3) Ladri di biciclette; (4) The Darjeeling Limited; (5) Diabolique; (6) Harold and Maude; (7) High and Low; (8) In the Mood for Love; (9) The Leopard; (10) Purple Noon.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii