Două biblioteci în Dublin: Chester Beatty și Trinity College Library

Dacă sunteți bibliofili și ajungeți în Dublin, e musai să faceți (măcar) câte o scurtă vizită la Trinity College Library și la Chester Beatty Library. Am fost recent în Irlanda și, având în vedere că am avut prilejul să le vizitez pe amândouă, vă ofer în continuare câteva informații și impresii.

Încep cu Chester Beatty Library, care mi-a plăcut mai mult deoarece am avut ocazia să văd multe manuscrise vechi. Aceasta a fost fondată de Alfred Chester Beatty (1875-1968), un inginer în minerit, de origine americană. În timpul unei călătorii în Egipt, împreună cu soția sa, acesta a achiziționat de prin bazare o serie de manuscrise cu decorațiuni bogate, conținând textul Coranului. Lucrul acesta se întâmpla în 1914. Trei ani mai târziu, inginerul a achiziționat câteva picturi chinezești și japoneze. Beatty era interesat atât de manuscrise bogat ilustrate, cu caligrafie frumoasă, cât și de manuscrise importante pentru valoarea lor istorică. De-a lungul anilor a continuat să își completeze colecția.

La 5 ani după cel de-al Doilea Război Mondial, Chester Beatty s-a mutat în Irlanda, iar acolo a decis să construiască, pentru colecția sa, un spațiu pe Shrewsbury Road. Biblioteca a fost inaugurată în 1954. Colecția a fost mutată în 1999 într-o clădire modernă, anexată Castelului din Dublin. Intrarea se face azi dinspre grădina castelului, galeriile fiind situate la etajele 1 și 2.

Colecția îi poartă pe vizitatori într-o frumoasă călătorie exotică din trecut (circa 2700 î.Hr.) și până în zilele noastre, trecându-i prin culturile și marile religii ale lumii. Include manuscrise medievale, papirusuri egiptene, cărți de cult și volume de poezie, ediții princeps, obiecte de artă, picturi, ilustrații, copii ale Coranului, vechi manuscrise biblice (mici părți din evanghelii și epistole), costume medievale și alte minunății adunate din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Sunt sigur că vă vor impresiona bogatele și minuțioasele decorațiuni ale scrierilor orientale, dar și că veți fi uimiți – prin contrast, după cum observa prietenul care mi-a călăuzit pașii în această vizită – de simplitatea celor câteva manuscrise (datând din jurul anului 200 d.Hr.) care conțin mici fragmente din Sfintele Scripturi ale religiei creștine.

Distanța dintre Chester Beatty Library și Trinity College este mică și poate fi parcursă pe jos în câteva minute. Prin urmare, ați putea vizita ambele obiective în aceeași zi, luându-vă timp suficient pentru a vă bucura ochii.

Trec astfel la Trinity College Library și aș spune din start că spațiul în sine, cu etajerele ticsite de volume vechi și așezate pe cele două niveluri ale bibliotecii, este cu adevărat impunător, magic, purtându-i pe vizitatori într-o atmosferă ruptă parcă din cărțile lui C.S. Lewis.

Totuși, înainte de a intra în biblioteca propriu-zisă, luați-vă timp să admirați expoziția Turning Darkness into Light, care vă familiarizează cu diverse manuscrise, incluzând faimoasa Book of Kells (Cartea din Kells). Realizată cu mai bine de 1000 de ani în urmă (cândva, la începutul secolului al IX-lea d.Hr.), Book of Kells conține textul celor 4 evanghelii canonice, în limba latină, acesta fiind acompaniat de frumoase elemente decorative.

Biblioteca are cea mai bogată colecție de manuscrise și cărți tipărite din Irlanda. Încăperea principală, numită The Long Room, găzduiește nu mai puțin de 200.000 de cărți vechi, înghesuite pe rafturi atât de înalte, încât nu ar putea fi consultate fără o scară. Veți putea admira busturi de marmură, înfățișând figurile unor scriitori, filosofi și cărturari (Homer, Aristotel, William Shakespeare etc.), dar și manuscrise diverse (ca de exemplu, scrisori aparținându-i lui Oscar Wilde).

În cazul ambelor biblioteci, nu uitați să vă interesați din timp cu privire la programul de vizitare (care diferă în funcție de sezon), nici să treceți pe la magazinele de suveniruri, de unde puteți cumpăra ceva care să vă amintească mereu de vizita în aceste sanctuare ale cărții.

Și, dacă tot ajungeți în Dublin, ați putea vedea câteva cărți vechi la Catedrala Sf. Patrick. Dar numai dacă țineți morțiș.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii