O zi obişnuită. Te trezeşti de dimineaţă, iei micul dejun, îţi pui pantofii în picioare, iar apoi începe toată „nebunia”. Fie că mergi la muncă sau la facultate, oriunde ai fi - vei avea treabă. Sarcini peste sarcini, şeful te anunţă şi el că pleacă într-o delegaţie, iar tu, tu vei fi cel care va trebui să preiei o parte din responsabilităţile lui. La facultate, doamna profesor de la seminarul pe care nu îl agreezi prea tare te roagă să faci un eseu despre cât de utilă ţi s-a părut materia ei, iar tu, tu rămâi pur şi simplu fără cuvinte şi te întrebi: „Oare se poate să fac faţă tuturor presiunilor?”
Cu siguranţă se poate. Dar cum? Potrivit cercetărilor recente, cititul este una dintre cele mai bune modalităţi de relaxare şi chiar numai şase minute pe zi ar putea fi suficiente pentru ca nivelul de stres să fie redus cu mai mult de două treimi. Psihologii cred că acest lucru se datorează faptului că mintea umană se concentreze asupra lecturii, iar distragerea prin a fi introdus într-o lume literară micşorează tensiunile musculare şi ale inimii.
1. Cititul poate fi o sursă de speranţă, prin oferirea de idei şi inspiraţie. Biografiile sunt o bună opţiune în acest sens. Experinţele altor persoane despre modul în care au reuşit ele să facă faţă unor provocări, îţi pot oferi o nouă perspectivă asupra modului în care lucrurile se întâmplă în această viaţă şi asupra faptului că nimeni nu este scutit de greutăţi şi lupte. Astfel, asemenea povestiri inspirate din realitate, s-ar putea să te ajute în a căuta modalităţi de depăşire a propriilor provocări.
2. Desigur, există şi momente în care cititul îţi poate creşte nivelul stresului. Atunci când te pregăteşti pentru un examen sau citeşti un anunţ despre o tragedie care tocmai s-a întâmplat în oraşul tău. De aceea este important să îţi alegi cu grijă materialele pe care le citeşti. Dacă te simţi stresat, de ce să nu îţi alegi o carte care să te relaxeze? O carte despre călătorii, gătit sau poezii, toate sunt opţiuni mult mai bune decât cititul ştirilor negativiste din presă.
3. Cărţile de auto-ajutorare reprezintă o altă modalitate foarte eficientă de reducere a stresului. Ele te încurajează să îţi explorezi sentimentele şi îţi sugerează diverse tehnici de relaxare care ţi-ar putea fi chiar utile. O cercetare realizată în cadrul Universităţii din Sussex a urmărit creşterea stresului participanţilor prin intermediul unei serii de teste şi exerciţii pentru ca mai apoi, o varietate de metode de relaxare să fie verificate pe ei.
Neuropsihologul David Lewis a afirmat că cititul a fost cel mai benefic dintre metodele testate, reducând nivelul de stres cu 68%. Ascultarea muzicii a redus nivelul cu 61%, o ceaşcă de ceai cu 54%, iar o plimbare cu 42%. Astfel, în alergarea pe care fiecare dintre noi o are zi de zi, o carte potrivită în funcţie de nevoile tale şi un loc liniştit, s-ar putea să îţi ajute nu numai mintea, dar şi starea de spirit.
Bibliografie: