Cea mai scumpă carte din lume, iar când spun „cea mai scumpă”, mă refer la prețul cu care a fost vândută, este Codex Leicester, un faimos manuscris al lui Leonardo Da Vinci. Manuscrisul a fost cumpărat de Bill Gates, în 1994, pentru suma de 30,8 milioane de dolari.
Manuscrisul de 72 de pagini a fost scris între anii 1506-1510, la Florența și Milano, și este un fel de „agendă” a faimosului artist și inventator, conținând desene, schițe (unele reprezentând mașinării futuriste), notițe, diagrame etc. Da Vinci a scris despre Pământ în raport cu Luna și Soarele, despre meteorologie, despre geologie, despre posibile invenții ș.a.
Manuscrisul, după cum sugerează cuvântul în sine, este scris de mână, dar într-o manieră neobișnuită. Da Vinci a scris de la dreapta spre stânga, folosindu-se de o oglindă; artistul era stângaci și, cel mai probabil, a optat pentru acest procedeu pentru a evita mânjirea paginii cu cerneală, lucru care s-ar fi întâmplat în cazul scrierii obișnuite, de la stânga la dreapta. Unii spun că îi plăcea ca, în felul acesta, să își codifice ideile.
Denumirea manuscrisului – Leicester – vine de la un fost proprietar al acestuia, Thomas Coke, conte de Leicester, care l-a achiziționat în anul 1717, când, în timpul unei călătorii în Italia, l-a descoperit în posesia pictorului Giuseppe Ghezzi, care, la rândul lui, îl descoperise într-un cufăr. Manuscrisul a rămas în familia de Leicester timp de mai bine de două secole și jumătate, respectiv până în 1980, când a fost cumpărat de colecționarul de artă Armand Hammer pentru suma de doar 5,6 milioane de dolari.
La moartea lui A. Hammer, prețiosul manuscris a intrat în posesia Muzeului de Artă și Centrului Cultural „Armand Hammer”, care l-a scos la licitație, fiind achiziționat de Bill Gates pentru suma senzațională, amintită deja, de aproape 31 de milioane de dolari, adică de două ori și jumătate mai mult decât se plătise vreodată pentru un manuscris până la data aceea.
Bill Gates este un bibliofil cunoscut, colecția sa incluzând cărți rare. De-a lungul sfertului de secol de când se află în posesia manuscrisului, acesta a împrumutat Codex Leicester unor muzee din diverse colțuri ale lumii (Dublin, Tokyo, Sydney) pentru a fi expus publicului.