Cărțile care ne-au făcut oameni – Dan C. Mihăilescu
Cărțile de idei sunt întotdeauna fascinante pentru că reunesc mai multe minți slujind la descoperirea unui anume răspuns, la dezlegarea unui mister și la încurajarea unui obicei. Cartea de față își propune tocmai aceste direcții și o face într-un mod cuceritor: reușește să îți intre pe sub piele din primele pagini și la final îți demonstrează că biblioteca încă îți poate face cu ochiul, încurajându-te să pleci într-o nouă expediție la poalele unei noi lumi.Acest buchet de mărturii te câștigă de la început și, în același timp, simți că îți vorbește personal. Ascultând alți oameni vorbind cu atâta drag despre cărți, asemănându-le unor vechi prieteni și unor mentori, nu poți să nu te oprești melancolic, rememorând propria ta călătorie printre rafturi: clipele irepetabile în fața cărților care au contat cu adevărat.

Ideea de bază a acestui volum pleacă de la dorința de a întocmi o listă a cărților necesare, a cărților care nu pot lipsi din dezvoltarea unui om deplin. În ajutorul căutătorilor de răspunsuri sar personalități marcante ale culturii române contemporane, alese din diverse ramuri ale vieții, dar unite de aceeași comună pasiune și boală: cititul.

Ar fi imposibil și neproductivă o repetiție sau o enumerare a fiecărui om și a cărților care l-au adus unde sunt astăzi. În plus, ar șterge puțin din farmecul mărturiei citite cu sufletul la gură de către căutătorul de răspunsuri. Cine dorește poate lua cartea în mână pentru a vedea care autor îl scotea din depresie pe regizorul Mihai Mănuțiu, care a fost lista de cărți oferită de Constantin Noica tânărului Liiceanu sau care era meniul lui Neagu Djuvara când lectura Cei trei mușchetari.

Altele sunt aspectele care merită menționate aici și care, mai ales, pot încuraja la lectura acestei cărți. Elementele comune, lumile care se repetă în evoluția mai multor oameni, tineri, cititori și care îi poartă tot timpul înainte, pe coridoarele bibliotecilor. Pentru că, în cele din urmă, lectura ține de etape, de epoci ale spiritului nostru, când căutăm și descoperim autori, cărți și lecții de viață. Și atunci săpăm mai adânc în țesătura vieții, prin punctul pe care l-am descoperit notat în acea carte. Și în altele ce îi sunt comune în vorbă.

Se vorbește adesea despre moment. Se cer liste, dar se pomenește adesea despre întâmplare, despre efectul unor sorți mai mult sau mai puțin oarbe. Nu știm întotdeauna dinainte ce cărți ne cad în mână și cum ne vor schimba mintea, dar le simțim influența în timp. Și uneori, totul ține de un prieten care îți îndreptă mâna și inima spre acel autor de care ai nevoie…

De asemenea, nu este uitată legătura dintre cititor și carte. Momentul în timp, savurat, trăit la o altă intensitate. Când te pierzi în paginile unei cărți și, în același timp, parcă te descoperi pe tine însuți. A citi o carte nu este un act mecanic, ci se cere a împrumuta și o parte din Invizibil. (De necesară studiere este mărturia lui Mircea Cărtărescu despre trecerea de la citit la lectură.)

În puține cuvinte nu poți cuprinde vieți și experiențe distincte și modelatoare. Trebuie văzut cu proprii ochi ce înseamnă să te lași în voia cărților și a cuvintelor care ne clădesc. O investiție în cărți este o investiție în mâine, pentru că, peste ani de zile, chiar dacă uiți mare parte din ceea ce ai citit, tot va rămâne sămânța plantată de o anume carte. Și la un moment dat, îți vei da seama că drumul nu a fost parcurs singur, ci cu o carte la subraț.

autentifică-te pentru a adăuga comentarii