Apariții editoriale recente: toamnă-iarnă 2017

Dragi prieteni ai cărții, vă prezentăm în continuare câteva dintre aparițiile editoriale ale ultimelor săptămâni. Lista noastră nu este completă și vă încurajăm să intrați voi înșivă pe site-urile editurilor și să verificați rubricile de noutăți editoriale.

 

Editura Humanitas

Ca de obicei, Editura Humanitas oferă cărți valoroase, cărți de referință, volume realizate în condiții grafice bune, redactate și corectate cu atenție.

Unul dintre titlurile cele mai importante pe care le-au lansat recent, cu ocazia Târgului de Carte „Gaudeamus”, este Atlasul frumuseții, realizat de Mihaela Noroc. Tânăra fotografă a călătorit în peste 50 de țări din toată lumea și a realizat fotografii care ilustrează varietatea frumuseții feminine. Deși prețul cărții este destul de piperat, aceasta este genul de volum pe care te mândrești că îl ai în bibliotecă.

Biblia după textul ebraic. Geneza este un volum de referință, care nu li se adresează doar specialiștilor, deși este realizat de specialiști în filologie, ci tuturor celor interesați să se îmbogățească spiritual și să descopere lumea fascinantă a patriarhilor din Vechiul Testament. Apărut sub îngrijirea Franciscăi Băltăceanu și a Monicăi Broșteanu, volumul conține, pe lângă textul propriu-zis al cărții Geneza și: o introducere la Pentateuh, o introducere la Geneza și sute de pagini cu note explicative.

Poate că nu este printre cele mai atractive pentru tinerii cititori, dar cartea Trei comedii. Lysistrata. Viespile. Belșugul (Plutos) de Aristofan, în traducerea lui Andrei Cornea, ar trebui citită de oricine dorește să își așeze bazele intelectuale și pe altceva decât cărți de dezvoltare personală trase la indigo.

Reeditând o serie de cărți pe care le-a publicat anterior, Humanitas ne propune o colecție intitulată 12 cărți despre lumea în care trăim, care include cărți de referință ce îi ajută pe cititori să înțeleagă mai bine lumea în care trăim și direcțiile ei. Între cele 12 cărți este inclus și volumul Civilizația spectacolului de Mario Vargas Llosa, pe care Biblioteca Respiro l-a propus deja spre lectură cititorilor ei.

 

Editura Art

Pentru iubitorii de (auto)biografii, dar și de aventură, Editura Art oferă volumul Aventura arctică de Peter Freuchen. Acesta a explorat în urmă cu un secol partea arctică a Groenlandei, trecând prin peripeții și primejdii greu de imaginat. Cartea sa poate fi numai bună pentru câteva seri „la gura sobei”.

Marea regresie: de ce trăim un moment istoric, coordonată de Heinrich Geiselberger, conține texte scrise de mai mulți autori, în care aceștia încearcă să ofere perspective ample asupra lumii în care trăim, încercând și eventuale previziuni cu privire la evoluțiile viitoare.

 

Baroque Books & Arts

Despre Bunele maniere moderne de Sir David Tang s-a scris deja pe blogul Bibliotecii Respiro. Nu este un manual tradițional de maniere, ci o antologie de articole publicate anterior de autor în Financial Times, în care acesta răspunde la întrebările cititorilor.

De mai mult timp, Baroque Books & Arts publică volume scrise de academicianul și jurnalistul francez Jean d’Ormesson, recent dispărut dintre noi, iar cel mai recent publicat este Frumoasă a fost această viață. Totuși, o carte de memorii, de amintiri, în care veți găsi chiar și episoade petrecute în România. Puteți găsi pe blogul Bibliotecii Respiro și o recenzie a acestei cărți.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți de nonficțiune care să iasă din tipare și să vă provoace cu un subiect inedit, atunci poate că ar trebui să vă îndreptați atenția spre volumul Culorile și viața lor secretă de Kassia St Clair. Veți descoperi lumea frumoasă a culorilor, istoria din spatele anumitor nuanțe de culori și o mulțime de curiozități interesante.

 

Editura Litera

Mica enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume, scrisă de Meik Wiking și publicată de Institutul de Cercetare a Fericirii, din Copenhaga, este o carte care ne poate învăța să nu mai visăm la fericirea altora și să descoperim cum o putem trăi pe a noastră.

Probabil că Idiotul de Dostoievski nu mai are nevoie de vreo prezentare. Romanul celebrului scriitor rus a fost publicat de Litera într-o nouă ediție care, sperăm noi, vă va convinge să îl citiți sau recitiți.

 

Curtea Veche Publishing

Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare este un album de artă, un volum care poate da un plus de valoare oricărei biblioteci.

The Marauders of Marrakesh de Barna Nemethi este un album de fotografie care ne poartă într-o lume îndepărtată, pe continentul african, lăsându-ne să formulăm în mintea noastră cel puțin câte o mie de cuvinte în dreptul fiecărei fotografii.

 

Polirom

Așa cum era de așteptat, după ce Kazuo Ishiguro a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2017, Editura Polirom a republicat câteva dintre cărțile acestui autor, între acestea numărându-se și romanul Rămășițele zilei.

Pentru că nu puteam să alcătuim o listă de noutăți editoriale fără a include și un volum de poezie, recomandarea noastră vă îndreaptă spre Poezii de Jorge Luis Borges. Nu vă așteptați la o plachetă sau la vreun volum modest, ci la nu mai puțin de 560 de pagini de versuri.

 

Editura Vellant

Ezio Manzini este autorul cărții Designul, când toți suntem designeri, o carte în care este vorba despre viață, despre inovație, despre proiecte sociale și, evident, despre design și rolul acestuia în reconstruirea lumii.

 

Editura Herald

În portofoliul Editurii Herald există o colecție interesantă, „Autobiografia”, iar recent a apărut în această colecție volumul Anii tinereții mele de Winston Churchill. Cunoscut pentru capacitatea sa intelectuală și vorbele lui de spirit, Churchill a fost una dintre cele mai importante figuri istorice ale secolului trecut, iar viața lui poate fi o sursă de inspirație pentru cei care vor să-și lase amprenta asupra lumii.

Platon pentru visători. 80 de pastile de filozofie cotidiană pentru a-ți transforma cele mai bune idei în realitate. Titlul și subtitlul acestei cărți sunt atât de lungi și explicite, încât nu mai este nevoie de nicio descriere sau recomandare.

 

Editura Publica

Pentru iubitorii sportului și mai ales ai tenisului, Editura Publica aduce cartea Justine Henin. Game, set și sfârșit de carieră de Claude Moreau și François Artigas. Cartea le reamintește cititorilor traseul spectaculos al carierei sportive a lui Justine, dar aduce și un strop de lumină asupra retragerii sale surprinzătoare.

Puterea gândirii matematice, de Jordan Ellenberg, evidențiază rolul și impactul matematicii asupra vieților noastre. Veți fi surprinși să descoperiți implicațiile și aplicațiile matematicii în cele mai diverse locuri, activități, preocupări, discipline și domenii ale existenței umane.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii