Astăzi, 23 aprilie, este Ziua Internațională a Cărții. Lucrul acesta nu va însemna nimic dacă nu vei face ceva special pentru a da o semnificație zilei și cărții. În continuare vei găsi 12 idei pentru ce ai putea face chiar tu.
- Fă-ți planurile pentru această zi de weekend astfel încât să ai două ore dedicate cititului. Alege o carte din propria bibliotecă sau ia-o pe cea de pe noptieră, pe care ai început-o deja, și citește timp de două ore, fără să te lași întrerupt sau distras de Facebook sau de orice altceva.
- Chiar dacă vremea se arată încă neprietenoasă în multe zone ale țării, ai putea programa pentru ziua de azi o vizită la o librărie. Dacă există posibilitatea, caută să mergi la o librărie specială (una pe care nu ai vizitat-o niciodată, una la care nu ai mai fost demult sau chiar una care s-a deschis recent) și petrece acolo timp printre noutățile editoriale.
- Poți petrece o parte a zilei făcând ordine în propria bibliotecă. Desigur, lucrul acesta depinde de cât de mare este biblioteca ta. Dar chiar dacă nu vei putea trece astăzi prin toată biblioteca, cel puțin vei putea organiza o parte a ei. Și dacă tot vei face lucrul acesta, păstrează la îndemână două-trei cărți pe care ai vrea să le citești în viitorul apropiat.
- Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face este să dăruiești, iar unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți dărui este o carte. Cumpără o carte frumoasă și dăruiește-o unei persoane dragi, unui membru al familiei sau unui prieten. Când i-o vei dărui, să nu uiți să îi spui că este Ziua Internațională a Cărții.
- Dacă rețeaua Facebook te ispitește prea tare, folosește ocazia pentru a le spune prietenilor tăi că este Ziua Internațională a Cărții și pentru a le sugera 7 autori pe care ar trebui să îi citească sau 7 cărți pe care n-ar trebui să le rateze.
- Vizitează paginile web ale editurilor tale preferate și vezi noutățile editoriale. Fă-ți o listă de 5 cărți pe care ai vrea să le citești în săptămânile următoare, apoi caută într-o librărie online una dintre ele și comand-o.
- Stabilește o întâlnire cu câțiva prieteni. Poate fi într-un parc, dacă soarele își va scoate nasul dintre nori, sau poate fi într-o ceainărie. Spune-le de la început că va fi o întâlnire dedicată cărților. Provoacă-i chiar să aducă fiecare câte o carte. Folosiți timpul petrecut împreună pentru a discuta despre ce ați citit în ultimul timp sau despre autorii voștri preferați.
- Sunt unele persoane care au început de mai multe ori să citească o carte anume și care, din diverse motive sau cauze, n-au reușit niciodată să o termine. Dacă și tu ai o carte care te „bântuie” în felul acesta, dă-i cărții respective o nouă șansă. Scoate-o din raft și începe să o citești, cu hotărârea de a o duce la capăt.
- Pune-ți la poza de profil de pe Facebook, doar pentru această zi, o copertă de carte, explică-le prietenilor de ce este ziua de azi specială și spune-le ce carte ți-ai propus să citești.
- Moderează pe Facebook o discuție despre cărți și scriitori. Pune întrebări, răspunde la întrebările altora. Încearcă să aduni oamenii în jurul cărții.
- Dacă tot ești în vizită pe blogul de pe BibliotecaRespiro.ro, „frunzărește” recomandările noastre de carte. S-ar putea ca în felul acesta să găsești o carte despre care nu ai știut că există sau la care nu te-ai gândit că merită citită. Ori ai putea să vizitezi rubrica de cărți digitale, de pe acest site, și să descarci gratuit o carte al cărei subiect te atrage.
- Ținând cont de faptul că nu toată lumea are acces la cărți (fie din cauza circumstanțelor, fie din cauze financiare sau din alte cauze), gândește-te la un proiect prin care ai putea face să ajungă un număr de cărți într-o comunitate săracă sau la niște oameni care trăiesc în lipsuri. Îi poți implica și pe prietenii tăi. Dacă este nevoie de timp, ia-ți tot timpul de care este nevoie. Gândește curajos și frumos!
Iată! Ai 12 idei practice cu privire la ce ai putea face de Ziua Internațională a Cărții. Nu trebuie să te oprești la toate și nici măcar la două dintre ele. Una este suficientă. Dar nu lăsa să treacă ziua fără să o fi dus la îndeplinire.
Ziua Internațională a Cărții a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1995. De atunci este celebrată anual în data de 23 aprilie, ocazie cu care este aleasă o Capitală Internațională a Cărții pentru următorul an. Începând de astăzi și până în 2018, Capitala Internațională a Cărții va fi orașul Conakry (capitala Guineei).
23 aprilie este o dată simbolică. Este ziua în care au încetat din viață scriitori ca William Shakespeare și Miguel de Cervantes, dar și ziua în care s-au născut autori precum Vladimir Nabokov și Maurice Druon.
O ultimă mențiune… 23 aprilie este nu doar Ziua Internațională a Cărții, ci și a Dreptului de Autor.